"Teheran ima uranijuma za 5 bombi"

Iran je do sada proizveo dovoljno uranijuma da napravi pet nuklearnih bombi, tvrdi tim američkih stručnjaka.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2012.

11:10

Default images

Tim američkih stručnjaka sa Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost tvrdi da je Iran pojačao proizvodnju uranijuma i da je ukupna proizvodnja u poslednjih pet godina dovoljna za proizvodnju bar pet nuklearnih bombi.

Analiza je napravljena na osnovu podataka iz poslednjeg tromesečnog izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju koji je objavljen u petak, prenosi rts.rs.

Izveštaj IAEA je pokazao da je Iran dosad proizveo 6,2 tone uranijuma obogaćenog na 3,5 odsto. Deo te količine dodatno je obogaćen na 20 odsto, što Teheran tvrdi da je potrebno za medicinski nuklearni reaktor iz kojeg se izdvajaju izotopi za lečenje raka.

"Ukupna količina od 3,5 odsto obogaćenog uranijuma heksafluorida, ukoliko bude obogaćena do stepena potrebnog za oružje, dovoljna je da se proizvede oko pet nuklearnih bombi", tvrde iz Instituta.

Ipak, kako se ističe, deo više obogaćenog uranijuma pretvoren je u reaktorsko gorivo, pa neće biti na raspolaganju za eventualnu proizvodnju oružja.

Stepen obogaćenosti uranijuma potreban za proizvodnju nuklearnog oružja je oko 90 odsto. Međutim, uprkos činjenici da Teheran ne raspolaže takvim uranijumom, stručnjaci upozoravaju da je proces njegovog obogaćivanja od 20 do 90 odsto relativno kratak i brz. Činjenica koja posebno plaši Zapad jeste pronalazak tragova uranijuma obogaćenog na 27 odsto, što bi moglo da ukazuje da Iran nastavlja proces.

Iz Teherana poručuju da tragovi obogaćenog uranijuma većeg stepena od očekivanog predstavljaju normalno tehničko pitanje koje će stručnjaci IAEA ispitati.

Iranski izaslanik u IAEA Ali Asgar Soltanije kaže da izveštaj predstavlja dokaz da je nuklearni program mirnodopske prirode.

"Iran ostvaruje uspeh na polju nuklearne tehnologije, a posebno obogaćivanja i u potpunosti sarađuje sa IAEA", istakao je Soltanije.

Napredak iranskih nuklearnih aktivnosti pomno prate Zapad i Izrael kako bi mogli da utvrde koliko Teheranu treba da napravi atomsku bombu.

Iran je, sa druge strane, ponovo odbacio optužbe da želi da napravi nuklearno oružje i tvrdi da nuklearni program ima mirnodopsku svrhu.

Tokom nedavnih razgovora u Bagdadu šest svetskih sila nije uspelo da uveri Iran da zaustavi svoj nuklearni program, ali je dogovreno da se u junu u Moskvi ponovo sastanu.

Šef iranskog nuklearnog programa Ferejdun Abasi Davani je izjavio da Iran nema razloga da na zahtev zemalja Zapada obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: