Kad kažu BiH misle na burek, ćevape

Kad kažu BiH, Srbi i Hrvati pomisle na burek, ćevape i rat, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje u Bosni i Hercegovini koje je uradio "Fridrih Ebart"

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

11:51

Default images

Istraživanje je potvrdilo i da su građani Hrvatske i Srbije prilično upućeni na BiH, kao i da su s njome znatno povezani poreklom, rodbinski ili prijateljski, prenosi portal

Ukupno, 41 odsto svih ispitanika u Hrvatskoj i 35 posto ispitanika u Srbiji ili je rođeno u BiH ili je poreklom iz te države, ili ima porodicu i rođake u BiH.

Istražujući asocijacije na BiH, ova studija je otkrila da Hrvati i Srbi kada kažu BiH odmah pomisle na burek i ćevape, kao simbol specifične bosanske gastronomije. Međutim, kod hrvatskih ispitanika ta asocijacija je mnogo naglašenija (27 posto) nego kod srpskih (18 posto). Kod srpskih ispitanika izrazito je naglašena i asocijacija na rat (13 posto), za razliku od onih u Hrvatskoj (3 posto).

Na drugom mestu po učestalosti odgovora je humor i život bez stresa - 16 posto u Srbiji i 13 posto u Hrvatskoj. Slede političke napetosti (po 12 posto u Srbiji i Hrvatskoj), multikulturalnost (12 posto u Srbiji i 10 posto u Hrvatskoj), dva entiteta i tri naroda (11 posto u Hrvatskoj i 10 posto u Srbiji).

Prilično je zanimljivo videti i kako građani Hrvatske i Srbije vide budućnost BiH u sledećih 10 godina. Čak natpolovična većina građana i Hrvatske i Srbije predviđa pesimističnu budućnost za BiH. Da se neće dogoditi znatnije promene, uverljivo smatra 42 posto Srba i 39 posto Hrvata, prenosi sarajevski portal klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: