Tužilaštvo traži zabranu "SNP 1389"

Repubičko tužilaštvo predložilo je Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP 1389" zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

13:13

Default images

Zabrana je zatražena i zbog kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

"SNP 1389 je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji", rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije "SNP 1389", koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija "SNP Naši" iz Aranđelovca i "SNP Naši 1389".

Janićijevićeva je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane.

"Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i 'oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu' - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose", kazala je ona.

Janićijevićeva je navela i da je na sajtu "SNP 1389" objavljeno: "Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice, čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine.

"Organizacija je izrazima 'nećemo dozvoliti' i 'učinićemo sve' u borbi protiv održavanja Parade ponosa implicirala nasilje", kazala je ona.

Raspravi u Ustavnom sudu prisustovali su vođa "Obraza" Mladen Obradović i aktivisti "SNP 1389", koji su delili propagandni materijal te organizacije kojim je Vacić predstavljen kao nosilac liste "SNP 1389 - Novi Beograd zna" za predstojeće lokalne izbore.

Janković: Zabrana SNP 1389 pokazala bi slabost demokratije

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da bi zabrana Ustavnog suda udruženja SNP 1389 značila da demokratija, institucije i društvo u Srbiji nisu dovoljno čvrsti i jaki da se odupru izazovima koji nastaju delovanjem takvih organizacija.

"Kada slušamo predstavnike tih organizacija, vidimo da to ne bi trebalo da budu izazovi kakvi jesu", rekao je Janković novinarima u Ustavnom sudu u pauzi rasprave o predlogu tužilaštva za zabranu organizacije SNP 1389.

Janković je naveo da Ustavni sud odlučuje o tome da li su demokratija, institucije i društvo u Srbiji dovoljno snažni da se idejama poput onih koje iznosi SNP 1389 odupru redovnim metodama ili je nužna zabrana, kao krajnje, ultimativno sredstvo kojim se društvo brani.

"Cenim da po onome što su radili ili nisu radili policija, tužilaštvo i sud i ministarstva za obrazovanje i sport, da danas braneći se društvo možda mora da pribegne i zabrani, ali sam veoma uznemiren zbog toga, znajući da će biti još veći problem ako sve institucije kažu da se problemi rešavaju zabranom", rekao je Janković.

"Ako bi na demokratiju gledali idealno, rekao bih da se nisu stekli uslovi za zabranu, jer postoji niz drugih stvari koje bi u idealnom okruženju mogle da se urade pre zabrane. Sa druge strane, naša stvarnost je daleko od idealne, naše institucije ne funkcionišu do kraja i ne koriste sve kapacitete koje imaju i zato Ustavni sud očigledno i razmišlja o zabrani", naveo je Janković.

Janković je dodao da zabrana organizacije SNP 1389 može biti nužna, ali ne može biti dovoljna mera za sprečavanje problema koji se rađa
delovanjem takvih organizacija i za rešavanje društva od mržnje i netolerancije.

"Teška je odluka pred Ustavnim sudom, što se ne može zaključiti iz izlaganja tužilaštva i predstavnika SNP 1389", rekao je Janković.

Janković je naveo da je tužilaštvo pristupilo kao da bi trebalo da dokaže mesto, vreme i način izvršenja krivičnog dela, ali da se ne radi o tome, nego o ograničavanju Ustavom garantovane slobode udruživanja i zabrani organizacije.

"Sa druge strane, predstavnik SNP 1389 o svojoj organizaciji govori kao o domu kulture ljudskih prava i nisu bile Cezarove figurativne kockice, nego prave betonske kocke na ulicama kada su razbijane glave i prozori", rekao je Janković.

Janković je naveo da Ustavni sud može privremeno staviti aktivnosti SNP 1389 u zamrzivač, ali ne može rešiti uzroke koje čine takve grupe potencijalno i stvarno opasnim po demokratski poredak.

"Svi se jako radujemo uspesima Novaka Đokovića, ali koliko mladih može da igra tenis u Srbiji ili ostvari svoje ambicije u oblastima kulture ili muzike. To je ono što ljude čini podobnim da prihvate ekstremne ideologije, i ako to ne rešimo, zabrana Ustavnog suda neće rešiti stvari", rekao je Janković.

Janković je naveo da bi zabrana mogla da pomogne ako ostale institucije budu spremne da rade na razlozima koji uzrokuju pokrete poput SNP 1389, a ako ne porade na tome, zabrana bi svima mogla da se olupa o glavu.

Pred Ustavnim sudom Srbije danas je održana javna rasprava o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu pokreta SNP 1389.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: