Subota, 14.04.2012.

09:05

U Makedoniji napeto, ali mirno

U skopskom naselju Radišani i dalje je napeto, nakon što su nađena tela četvorice mladića i jednog sredovečnog muškarca iz tog mesta, sa prostrelnim ranama.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Policija radi na istrazi i poziva građane i javnost na strpljenje. Za sada je saopšteno da je oko 50 osoba pozvano na razgovor u policijske stanice u Skoplju.

U Radišanima uklonjene su blokade koje je postavilo lokalno stanovništvo, a i dalje su raspoređenje jake policijske snage, da bi sprečile eventualne incidente kojih je juče bilo nekoliko u tom delu grada.

Na lokalnom groblju u skopskom naselju Radišani sahranjen je Aleksandar Nakjevski, jedan od petorice ubijenih čija su tela nađena kod Smiljkovskog jezera u blizini glavnog grada Makedonije.

Na groblju u Radišanima biće sahranjeni Cvetančo Acevski i Filip Slavkovski, dok će četvrta žrtva Kire Tričevski biti sahranjen na mesnom groblju u susednom naselju.

Četvorica ubijenih mladića starosti su od 18 do 22 godine, dok je 45-godišnji Borče Stevkovski sahranjen u rodnom selu Treševo.

Skopska opština Butel je današnji dan proglasila danom žalosti. Zvanično, MUP je potvrdio da su tela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribolovci u blizini veštačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na telima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

"U iščekivanju forenzičkih izveštaja, za sada ostaje nerazjašnjeno ko ih je ubio. Policija je privela 50 lica, a građani očekuju da im se danas obrati policija se nekim konkretnijim informacijma. Svi apeluju na uzdržavnost, kako se ne bi rasplamsali i tako krhki odnosi Makedonaca i Albanaca, posebno posle spekulacija da su počinioci albanskog porekla i da se radi o osveti zbog ubistva dvojica Albanaca od pre nekoliko meseci u Gostivaru, koje je ubio policajac sbog svađe u vezi sa parking prostorom. U skopskoj opštini gde su živeli ubijeni, proglasila je dan žalosti. Sve puteve koji vode do mesta zločina, blokirala je policija“, kaže za B92 iz Skoplja Darko Čekerovski.

Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu kćer.

Povodom ovog događaja sastao se i vrh makedonskog MUP-a u policijskoj stanici Gazi Baba.

Sastali su se i ambasador SAD u Makedoniji Pol Volers i lider albanske vladajuće stranke Demokratskom unijom za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem. U saopštenju stranke se navodi da su se složili da je neophodna temeljna istraga i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pozvao je na uzdržanost i sprovođenje hitne istrage, a Petar Latinovski, gradonačelnik opštine Butel, dela Skoplja na području kojeg su se ubistva dogodila, pozvao je vlasti da pronađu počinioce "kako bi se izbegla svaka vrsta špekulacija", javio je AP.

Na uzdržanost svih strana do okončanja istrage i izbegavanje spekulacija i neosnovanih optužbi, pozvala je i američka ambasada u Skoplju.

Skopska televizija "24sata vesti" javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demolirala vozilo.

Pojedini mediji javljaju da su tokom protesta oštećena tri vozila i jedan gradski autobus, kao i da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca koji žive u Radišanima, ali policija ove informacije nije potvrdila.

Ministarka policije Gordana Jankulovski je apelovala na građane da ostanu mirni.

"Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život.
Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijama ne doprinosi daljem podgrevanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

MUP Makedonije formirao je Operativni štab čiji je zadatak da koordinira rad na rasvetljavanju svirepog ubistva.

Brat nastradalog 45-godišnjaka za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su se mladići poznavali sa ubicama i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svedok masakra.

Stanovnici okolnih sela su izjavili da su negde oko 20 sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: