Resnik: Najavljen nastavak protesta

Organizatori protesta u Resniku najavljuju nastavak okupljanja sve dok, kako kažu, problem sa izmeštanjem romskih porodica u to naselje ne bude rešen.

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2012.

09:05

Default images

Podsetimo, posle nereda zbog postavljanja kontejnera za smeštaj Roma iz beogradskog naselja Belvil, u Resniku je u ponedeljak uveče održan miran protest.

Incidenti koji su se dogodili u naselju Resnik pokazuju da u Srbiji i dalje postoji antiromsko raspoloženje i rasizam. To za B92 kaže sociolog Vladimir Vuletić, koji smatra da određene organizovane grupe poput, kako kaže, takozvanih navijača, baš ovakve situacije koriste za stvaranje dodatne tenzije.

"Odnos prema Romima, koji još uvek jeste rastistički, prikriva se verbalno, rečima - nemamo mi ništa protiv Roma. Ali kad god se desi neki incident, možemo čuti ponekad, mada je reč o manjini, građane koji upućuju komentare koji su na neki način uvod u nešto što bismo mogli nazvati pravim rasizmom", kaže Vuletić.

"Ja pretpostavljam da svemu tome pogoduje i ova predizborna kampanja, koja samo dodatno pojačava te tenzije", dodaje on.

Podsetimo, na skupu građana u Resniku, održanom u ponedeljak uveče, istaknuto je da taj protest nema veze s političkim strankama, a od gradonačelnika Dragana Đilasa je zatraženo izvinjenje jer je, kako je navedeno na skupu, građane Resnika povezao sa rasistima.

Istog dana, dakle u ponedeljak, ministar unutrašnjih polsova Ivica Dačić izjavio je da je privedeno 20 osoba koje su izazvale nerede u Resniku u nedelju, i koje su, najverovatnije navijači Zvezde i Rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: