Četvrtak, 16.02.2012.

14:07

Zima u Srbiji odnela 22 života

Do sada je u Srbiji snežno nevreme odnelo 22 života, a za dve osobe se još traga. U Radojevu je od posledica smrzavanja preminuo 65-ogodišnji Tihomir Todorov.

Izvor: Tanjug

Default images

Lekari Doma zdravlja potvrdili su da je od posledica smrzavanja u Radojevu preminuo Tihomir Todorov, rekao je predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov.

"To je prva žrtva hladnoće, ali veći i trajniji problem u novocrnjanskoj opštini je siromaštvo jer od 10.500 stanovnika njih 20 posto živi od socijalne pomoći, a još toliko ima siromašnih", navodi Milankov.

On kaže da je u proteklih mesec i po dana iz opštinske kase izdvojeno 1,5 miliona dinara za jednokratnu pomoć, ali da se mnogi stanovnici i dalje smrzavaju, jer nemaju novca za ogrev.

"Uputili smo zahteve i u Novi Sad i u Beograd, za hitnu pomoć od bar još 1,5 miliona dinara, pre svega za kupovinu čvstog goriva, kojeg ima na stovarištima, ali nema para za kupovnu", napomenuo je predsednik opštine.

Vlada Srbije uputila je opštinama najugroženijim nevremenom 215 tona dizel-goriva i 1.500 litara bezolovnog benzina namenjenih za mehanizaciju za raščišćavanje snega.

Spaseno 275 ljudi

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je u Užicu rekao da je spaseno 275 ljudi.

Marić je naglasio da je i danas nastavljena potraga za Momčilom Nikolićem, koga je u nedelju snežna lavina odvukla u jezero Perućac, i da će trajati sve dok se ne pronađe telo.

Marić je naglasio da je situacija u svim opštinama u Srbiji mnogo bolja i da su mere Vlade za angažovanjem dodatne mehanizacije dale rezultat.

Prema njegovim rečima, u toku dana ugrožene opštine dobiće naftu, a u narednih pet dana očekuje se normalizacija stanja na području Republike, bez obzira na sneg koji danas opet pada, jer to nije u onim količinama kao pre šest dana.

On je najavio da će u subotu na sednici republičkog štaba za vanredne situacije biti formiran operativno-stručni tim za praćenje situacije na rekama i upozorio da 36 opština u Srbiji nije uradilo ništa na poslovima prevencije poplava, odnosno čišćenja kanala.

Marić je u Užicu prisustvovao akciji “Moj dan za naš grad” u kojoj je, po rečima gradonačelnika Jovana Markovića, 4.000 Užičana dobrovoljno učestvovalo u čišćenju grada od snega, zajedno sa svom raspoloživom mehanizacijom javnih i privatnih preduzeća.

Načelnik Sektora za vanredne situacije uputio je poruku da Užice posluži kao primer solidarnosti drugim opštinama, koja nam je neophodna u ovoj vanrednoj situaciji izazvanoj snežnim nepogodama i niskim temperaturama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: