Vlast neće čuti glas sa referenduma

Četiri opštine sa severa KiM u utorak i sredu izlaze na referendum. Ministar za KiM Bogdanović kaže: Za nas rezultati ovakvog glasanja nemaju nikakav značaj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2012.

23:09

Default images

Srbi iz četiri opštine sa severa Kosova u utorak i sredu izaći će na birališta kako bi se izjasnili o odnosu prema institucijama Kosova.

Zvanični Beograd i dalje poručuje da je glasanje delo opozicionih stranačkih kuhinja, da je nepotrebno i protivno nacionalnim i državnim interesima, a prema rezultatima referenduma ponašaće se - ignorantski, pišu "Novosti"

Kako je za ”Novosti” rekao ministar za KiM Goran Bogdanović, Vlada je nedeljama pokušavala da ubedi političke lidere sa severa da odustanu ili bar da pomere datum održavanja referenduma posle martovske odluke o kandidaturi Srbije za EU, ali bez uspeha:

"Mi nećemo zauzimati nikakav poseban stav prema rezultatima referenduma, nećemo ga proglašavati ništavnim, niti tražiti ocenu ustavnosti njegovog održavanja pred Ustavnim sudom. Vlada ne priznaje prištinske institucije, ne priznaju ih Srbi sa severa i to je jasno međunarodnoj zajednici."

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović još jednom je upozorio da je referendum besmislen, van zakona i Ustava. On je upozorio da glasanje dodatno izoluje Srbe sa severa i šalje poruku da nisu spremni na saradnju:

"Referendum je iniciran iz stranačkih centrala i njegovi organizatori moraju da snose političku odgovornost."

Politički lideri kosovskih Srba uzvraćaju da glasanje ne remeti evropski put Srbije, već da će samo dodatno pojačati pozicije Beograda u pregovaračkom procesu i ojačati položaj Srba na severu i južno od Ibra.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže za naš list da će plebiscit biti još jedan argument u rukama Beograda kako bi pokazao međunarodnoj zajednici i kosovskim Albancima da nametanje rešenja silom nema nikakvog efekta. "Sve teče po planu, nema odustajanja. Po završetku referenduma, sazvaćemo sednicu skupština opština, kako bismo rezultate i zvanično verifikovali," objašnjava nam Dobrosav Dobrić, predsednik Skupštine opštine Zvečan.

Prvi čovek Leposavića Branko Ninić, koji se protivi glasanju, još jednom je, za ”Novosti”, apelovao da se referendum bar odloži, pogotovo zato što će zbog lošeg vremena izlaznost biti znatno manja, što će tek poslati lošu sliku u svet.

"Nasilje, barikade, kao ni referendum, nisu rešenje", rekao je i Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Tačno 35.500 građana u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću ima pravo glasa, a oni će se o referendumskom pitanju ”Da li prihvatate institucije takozvane republike Kosovo” izjašnjavati na 82 glasačka mesta.

UNMIK neće nadgledati referendum

"Referendum na severu Kosova biće održan mimo važećeg zakona, zbog čega Unmik u tom procesu neće imati nikakvu ulogu, odnosno neće posmatrati njegovo sprovođenje," izjavio je portparol Unmika Olivije Salgado.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da policija nema poseban operativni plan za naredna dva dana na severu Kosova i da će na očuvanju javnog reda i mira raditi - uobičajeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: