Vlada: Bez nastave sledeće nedelje

Osnovne i srednje škole u Srbiji neće raditi cele sledeće nedelje, a o neradnim danima naredne nedelje Vlada danas nije raspravljala.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.02.2012.

13:00

Default images

Direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović je nakon sednice Vlade rekao da će odluku o obustavi nastave u školama u Srbiji sutra doneti ministar prosvete i nauke Željko Obradović.

"Glavni razlog je da se zaštiti zdravlje učenika, a na taj način će se ostvariti i značajna ušteda energije što će doprineti stabilizovanju energetskog sektora u zemlji", precizirao je on.

Mihajlović je kazao da Vlada danas nije razmatrala predlog Radne grupe za uredno snabdevanje energentima i energijom da se praznični dani 15. i 16. februar spoje sa vikendom tako da i petak 17. februar bude neradan dan.

"Ako bude doneta takva odluka javnost će biti obaveštena", naveo je Mihajlović.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je ranije da je vrlo verovatno da nastave u školama u Srbiji neće biti iduće nedelje. On je dodao da će u odluci koju sutra bude saopštio navesti i šta treba učiniti u vezi sa nadoknadom časova.

"Elektroenergetski sistem je na ivici kolapsa i ukoliko se ne smanji potrošnja, građani će trpeti restrikcije. U interesu svih je štednja narednih dana, a čim se temperature približe nultom stepenu, sve će biti bolje", poručio je ministar Ivica Dačić.

On smatra da je dobra preporuka Vlade Srbije ustanovama koje nisu od vitalnog značaja da smanje potrošnju struje.

"Suština ove odluke je da sve što nije neophodno ne bude u funkciji. Najkritičnije tačke u ovom trenutku su led na rekama i elektroenergetski sistem, čije bi pucanje dovelo do kolapsa. Videćemo sa EPS-om koje mere dalje da preduzimamo", naglasio je Dačić.

Među predloženim merama su, podsetio je on, da se što više smanji, odnosno ukine dekorativna rasveta i rad državnih institucija smanji na najmanju meru.

"Sve što nije od prioriteta da radi ne treba da radi", jasan je Dačić, uz konstataciju da je i Palata Srbija jedan od velikih objekata u kojem "ne treba da budu upaljena sva svetla, jer kad bi svako ugasio po jednu sijalicu, bilo bi već bolje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: