Bujanovac: Brišu "srpske" ulice

Odbornici albanskih partija u Bujanovcu usvojili su predlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica u tom gradu na jugu centralne Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2012.

19:04

Default images

Predlog o promeni naziva ulica usvojila je sedmočlana komisija u kojoj su četiri predstavnika albanske manjine preglasala tri predstavnika iz redova srpskog naroda.

Za predlog su glasali samo odbornici iz albanskih partija, a nezadovoljni takvom odlukom, svi srpski odbornici su napustili sednicu.

Tom odlukom u Bujanovcu se brišu nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića i drugih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvete i kulture.

Ubuduće bi te ulice trebalo da nose imena: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i drugih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za albansko buđenje.

Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom, izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.

Centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka, Karađorđa Petrovića, trebalo bi da se zove Trg Skenderbega. O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac, konačni sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava.

Srpski odbornici su glasanje albanskih odbornika doživeli kao poraz multietničke politike zajedništva i početak novog zaoštravanja ionako krhkih međunacionalnih odnosa.

Na zasedanju je dr Stojanča Arsić, dugogodišnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, a sada zamenik njenog predsednika, izrazio žaljenje zbog onoga što se dogodilo.

"Od danas u Bujanovcu ništa nije kao što je bilo dosad. Koalicija više ne postoji", rezignirano je rekao Arsić i sa svim srpskim odbornicima napustio skupštinsku salu. To, međutim, nije smetalo odbornicima iz albanske manjine da rutinski izglasaju pripremljeni predlog odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: