Novi odred Žandarmerije sličan JSO

Najnovijom sistematizacijom u Žandarmeriji MUP-a Srbije odobreno je formiranje odreda za specijalne namene koji će brojati 615 pripadnika, otkriva Insajder.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

22:47

Default images

Po staroj sistematizaciji Žandarmerija je imala 4 posebna odreda, ali nikada ranije i Odred za specijalne namene. Prema istraživanju Insajdera takva usvojena sistematizacija može realno da ugrozi bezbednost zemlje.

Više od tri hiljade pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem biće praktično pod komandom jednog čoveka. Koliko je ta jedinica brojanija od svih ostalih, najbolje govore sledeći podaci.

Protivteroristička jedinica PTJ ima 215 pripadnika, Specijalna antiteroristička jedinica SAJ ima 264 pripadnika. Do sada je Zandarmerija ukupno brojala 3239 pripadnika ,sada ce imati predviđenih 3 734 radnih mesta.

Novi strogo poverljivi pravilnik o sistematizaciji ranih mesta u MUP-u čiji predlog je potpisao Ivica Dačić, a do kojeg je došao Insajder, usvojila je Vlada Srbije 6. decembra 2011. U pravilniku se navodi da će u sastavu Žandarmerije biti Komanda žandarmerije, Odred za specijalne namene, Jedinica za obezbeđenje i 4 posebna odreda.

Prema saznanjima Insajdera neki od poslova kojima će se baviti odred za specijalne namene nisu do sada bili u opisu posla Žandarmerije i sličniji su poslovima vojnih formacija. Tako na primer, najveći broj pripadnika ovog odreda, čak njih oko 200, biće članovi izviđačko-diverzanstkog voda. Nije jasno šta će biti poslovi ovolikog broja specijalaca, i kakvim izviđanjem I kakvom diverzijom ce se baviti. Osim toga deo policajaca bice članovi protivteroristickog voda, postoje I posebne specijalnosti - tim snajperista koji će imati čak 48 pripadnika, alpinističko padobranski tim, tim vodiča službenih pasa.

Po komandnom lanci ali i nameni odreda za specijalne namene koji ce brojati 615 pripadnika, Žandarmerija postaje slična Jedinici za specijalne operacije. Kada su pripadnici JSO-a 2001. organizovali oružanu pobunu koja je, kako se ispostavilo, bila uvod u ubistvo premijera, prema tada zvaničnom obražlozenju, nije postojala jedinica u MUP-u Srbije koja je mogla da joj se suprostavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: