,,Vole vas koliko ste im potrebni"

Lider SPS-a Ivica Dačić nije isključio mogućnost da DS i SNS formiraju buduću vladu, u tom slučaju bi SPS, kao opozicija, udvostručila rejting.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 09.01.2012.

00:03

Default images

U intervjuu za ,,Blic", Dačić je rekao da buduća vlada neće moći da bude formirana bez koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, osim u slučaju da je naprave SNS i DS, i ocenio da ni to ne bi bio problem za SPS.

,,Meni su Tadić i Nikolić rekli da apsolutno nije moguće da naprave koaliciju... Ali ni to nije problem za nas, čak bi me i obradovalo. To bi bila idealna prilika da udvostručimo rejting jer bismo bili opozicija", kazao je Dačić, koji je i zamenik premijera.

On je rekao da SPS izlazi na izbore sa željom da ,,pobedi sve, i Tadića i Nikolića", ali i dodao da, iako njegove stranačke kolege kažu da je idealan kandidat za premijera, on do sada to nije hteo.

Iako ga stranačke kolege ocenjuju kao idealnog za budućeg premijera, lider SPS-a kaže da je ,,pitanje da li njemu uopšte odgovara da bude premijer“.

Na pitanje o tome da li je zadovoljan koalicijom sa DS, Dačić je rekao da je zadovoljan svojim odnosom sa Tadićem koji, kako je kazao, na sebe preuzima greške svoje stranke.

Upitan da li bi SPS prihvatio koaliciju sa SNS, Dačić je rekao da ,,naprednjaci govore da ne žele sa SPS". ,,Ali svestan sam jedne stvari i to svima govorim - voleće vas samo onoliko koliko ste im potrebni", kazao je Dačić.

Dačić je takođe ocenio da njegova stranka nije odgovorna za to što građani loše žive jer je u vlasti, kako je izračunao, učestvovala sa 7,6 odsto. A na pitanje da li bismo živeli bolje da smo deo EU, on odgovara:

,,Tragično je da posle 11 godina od promena, danas, manje od 50 odsto ljudi podržava ulazak u EU i smatra da je to prevara, a suštinski bi Srbija imala velike ekonomske koristi. Međutim, ceo period posle 2000. je kao i istorija Srbije - istorija propuštenih prilika. Propušteno je da se promeni mišljenje sveta, čak ni oni koji su organizovali smenu Miloševića nisu stali iza Srbije kada je reč o EU perspektivi i rešavanju problema KiM. Meni je prosto neverovatno i to da je propuštena šansa sa Amerikancima. Rekao sam im već da nije moguće da Srbija i Amerika ne mogu da nađu zajednički jezik."

On je ocenio da to što Srbija još nije postala kandidat za prijem u EU kao presedan i kao isključivo političku odluku.

Rekao je da SPS, u odnosu na druge stranke, treba da bude ,,za koplje skeptičniji prema integracijama, za koplje nacionalniji prema državnim interesima, ali zadržavajući demokratsko lice reformisane partije".

,,To znači Evropa koliko je to moguće, a ne po svaku cenu. I to je legitimno jer to tako radi svaka država u Evropi", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: