Samoopredeljenje blokiralo Tadića

Kosovska policija uhapsila osam pripadnika pokreta Samoopredeljenje koji su blokadom puta Merdare-Priština pokušali da spreče dolazak predsednika Srbije na KiM.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.01.2012.

13:06

Default images

Protesti su održani i u Peći.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani kaže da su uhapšeni ubrzo oslobođeni. Keljani kaže da su uhapšeni oslobođeni, pošto nije bilo ozbiljnijih incidenata koji bi se mogli povezati s dolaskom na Kosovo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Predsednik Tadić stigao je oko 18.20 u manastir.

Portparol Samoopredeljenja Erzen Vranići rekao je da su aktivisti blokirali put kako bi sprečili dolazak Borisa Tadića, ruskog i beloruskog ambasadora u Srbiji i da ih je potom uhapsila policija. Prema njegovom mišljenu, u organizaciji protesta učestvuju na desetine pripadnika Samoopredeljenja koji na različitim lokacijama pokušavaju da blokiraju put Tadiću.

Osim Tadiću, više stotina pripadnika Samoopredeljenja blokirali su oko 12.30 i put vernicima Srpske pravoslavne crkve u centru Dečana, ka manastiru Visoki Dečani, gde se zaputio i Tadić, pa je autobus sa vernicima i raseljenim licima, koja su jutros posetila manastir i krenuli u Đakovicu, morao da se vrati u manastir.
Sukob policije i pristalica "Samoopredeljenja" (Tanjug)
S njima je vladika Teodosije, a pripadnici Samoopredeljenja, sa albanskim zastavama i parolama u znak protivljenja dolaska Srba u manastir na Božić, i dalje su u centru Dečana.

Pripadnici Samoopredeljenja sprečili su i ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina i ambasadora Belorusije Vladimira Čuševa da dođu u manastir Visoki Dečani.

Ambasadori su u pratnji vladike lipljanskog Jovana nameravali da na Badnji dan obiđu manastir Visoki Dečani. Zbog demonstracija u organizaciji Samoopredeljenja oni su se uputili u Pećku patrijaršiju.

Vođa puta Đorđe Stanojević kaže da su Albanci od njih tražili da sa Lastinog autobusa skinu beogradske tablice i da ih nisu pustili da prođu ni kada su to učinili. On kaže da je bilo uzvika, pokazivanja srednjeg prsta, i da su bili neprijatni prema njima.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je juče izjavio da je Vlada Kosova dala saglasnost za posetu predsednika Srbije povodom Božića i naveo da je to poseta verske prirode, što im je potvrđeno i iz Tadićevog kabineta.

U manastiru Visoki Dečani od jutros se obavljaju pripreme za dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića, koji će u tom manastiru provesti Badnje veče i Božić. Pripradnici međunarodnih misija preduzeli su sve mere predostrožnosti u cilju obezbeđivanja srpskog manastira.

Pripadnici Kfora, italijanski vojnici, koji inače obezbeđuju srpsku svetinju, u većem broju su prisutni na prilazima manastiru i oko njega.
U manastiru i oko njega su i pripadnici Euleks policije.

Jedan deo Euleks policijaca u uniformama obezbeđuje manastir spolja, dok u civilu obezbeđuju unutrašnjost manastirskog prostora.
U manastir pristiže i veći broj novinara.

Iguman Dečana osudio blokadu

Centar Deèana, incident (Tanjug)
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić osudio je pokušaj albanskih ekstremista da spreče vernike da dodju u srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

"Duboko smo razočarani današsnjim pokušajem albanskih ekstremista u Dečanima da onemoguće dolazak vernicima u manastir za bozićne praznike", naveo je u pisanoj izjavi iguman manastra Visoki Dečani.

Euleks: Sve spremno za dolazak Tadića

Predstavnik Euleksa Ane Blanksma izjavio je da je bezbednosna situacija u Dečanima, pred dolazak predsednika Tadića, pod kontrolom, uprkos protestima pripadnika pokreta Samoopredeljenje.

"Ovu operaciju sprovodimo zajedno sa Kforom i Kosovskom policijom. Za sada svi rade svoj posao, pružamo bezbednost i logistiku i to je sve što mogu da kažem", rekao je Blanksma.

On je rekao da se demonstrantima bavi Kosovska policija. U komandi Kfora Tanjugu je potvrđeno da su "preduzete potrebne mere predostrožnosti u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja, što je mandat međunardone misije".

Protest i u Peći

Tanjug
Pristalice pokreta Samoopredeljenje protestvovali su poslepodne i u Peći zbog dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića na Kosovo i Metohiju. Regionalni portparol Kosovske policije Zećir Keljmendi kaže da je protest u Peći trajao oko pola sata, nakon čega su se okupljeni razišli. Keljmendi je dodao da tokom protesta nije zabeležen nijedan incident.

Albanci sa Kosova nisu zadovoljni dolaskom Tadića, jer, kako kažu, dok "on ne prizna Kosova, neće ni oni njega":

"Dok Srbija ne priznaje Kosovo kao državu zašto da mi priznajemo njihovog predsedik ovde"

"Ovde smo da protestujemo protiv dolazka predsednika koji ne priznaje državu Kosovo i nas kao narod, onda i mi imamo pravo da protestujemo"

"On dolazi ovde sa tendencijom da Kosovo pripada Srbiji, kad je Kosovo pre 3 godine proglasilo nezavisnost, dakle on nas ne priznaje i mi njega nećemo priznati"

"Neka Tadić skloni barikade u Mitrovici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: