Zurof osudio misu za Pavelića

Efraim Zurof, glavni lovac na naciste Centra Simon Vizental osudio je misu za Antu Pavelića koja je održana u Splitu i Zagrebu, piše index.hr.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.01.2012.

17:49

Default images

Zurof je poručio da je služenje mise za Pavelića "uvreda za sećanje na njegove brojne žrtve i izrugavanje posledicama stravičnih ustaških zločina". Mise za čelnika zločinačke ustaške NDH služile su se u dva najveća hrvatska grada - Zagrebu i Splitu

"Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog protesta Centra Simon Vizental i drugih institucija, sramota je za Katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala postati članica EU", kaže Zuroff.

Zagrebačka misu za Pavelića održali su jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici.

U Splitu je misa služena u crkvi Svetog Josipa na Mertojaku, a držao ju je don Vjenceslav Kujundžić.

Poznati lovac na naciste pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane održavanje misa u spomen na Pavelića kao i da crkvene vlasti sankcionišu sveštenike koji pristaju da služe takvu misu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: