Novi protest ako ne ponište izbore

Organizatori mitinga "Za poštene izbore" u Moskvi najavili su novi protest 24. decembra ukoliko vlast ne ispuni njihove zahteve i ne poništi izbore.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

19:28

Default images

Po završetku sinoćnog skupa u ruskoj prestonici organizatori su naveli da je prvi zahtev da svi uhapšeni na prethodnim protestima budu oslobođeni, zatim poništavanje rezultata izbora za Državnu Dumu, ostavka predsednika Centralne izborne komisije (CIK) Vladimira Čurova i istraga njegovih aktivnosti, kao i održavanje novih parlamentarnih izbora.

Tim povodom ranije danas se oglasio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je rekao da se ne slaže sa sloganima niti sa izjavama koje su izrečene na mitingu, ali da će naložiti da se ispitaju sve pritužbe na izborne nepravilnosti.

Sekretar CIK Nikolaj Konkin rekao je danas da se, nakon sumiranja izbornih rezultata, oni mogu osporiti samo u sudovima, a to uključuje specifične nepravilnosti na konkretnim biračkim mestima.
(Tanjug)
Dan posle najvećeg mitinga koji je održan u Moskvi u poslednjih 20 godina i nakon serije mitinga u svim većim gradovima Rusije, na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo zbog navodnih nepravilnosti tokom izbora za Državnu Dumu, Ruska pravoslavna crkva upozorila je na opasnost od revolucije.

Šef crkvenog Odeljenja za uzajamne odnose sa društvom Vselovod Čaplin rekao je da "ne može, a da ne izrazi zadovoljstvo što mitinzi u ruskim gradovima prolaze uglavnom mirno i u okvirima zakona", preneli su ruski mediji.
On je ocenio da je, bez obzira na razlike u političkim pozicijama, danas najvažnije sačuvati građanski mir i državnost, kako bi bilo sprečeno ponavljanje 1905, 1917, 1991, ili 1993. godine, aludirajući na godine velikih prevrata u ruskoj istoriji, koji su sa sobom nosili žrtve.

Ruski mediji danas prenose poruke građana koje su se mogle čuti na mitinzima širom zemlje i ističu da oni traže "promene, a ne revoluciju" i "evoluciju umesto revolucije".
(Tanjug)
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ocenio je u odgovoru na pitanje agencije Blumberg da "ne postoje objektivne, kao ni subjektivne pretpostavke" za revoluciju u Moskvi, odnosno Rusiji.

Poznati pisac Viktor Jerofejev nazvao je jučerašnji miting u Moskvi "Balotnaja revolucija", ističući da u tome nema ničeg uvredljivog.
"Verujem da je demokratski pokret u Rusiji postigao pravu pobedu. Prvi put za mnogo godina narod, a ne opozicija, je uspeo da se organizuje i pruži vlastima dokaze o svojim namerama, očekivanjima, nezadovoljstvu i civilizovanim metodama. Bio je to civilizovan čin građanskog protesta", kazao je Jerofejev.
On je dodao da je "osetio uzdržanost i uljudnost u ponašanju policije i specijalnih jedinica" koje su održavale red na mitingu.

Politikolog i potpredsednik Saveta za nacionalnu strategiju Josif Diskin ocenio je u razgovoru za internet portal "Pravda" da su zahtevi organizatora revolucionarni, jer su prerasli okvire vladavine prava.
"Njihovi zahtevi su na ivici revolucije. To što sam video i čuo tamo nije bila podrška bilo kojoj partiji", kazao je Diskin, dodajući da smatra da je u Moskvi i Sankt Peterburgu došlo do kršenja izborne volje i da su građani izrazili protest protiv toga.
On je zaključio da zahtevi organizatora protesta prevazilaze postojeći zakonski okvir, kao i da su im "građani pokazali da ne žele da budu njihovi pioni".

Odbijen zahtev komunista za smenom Čurova

Član ruske Centralne izborne komisije (CIK) iz redova Komunističke partije Kiril Serdjukov pokušao je danas da stavi na dnevni red sastanka CIK ostavku predsednika Komisije Vladimira Čurova, ali njegov zahtev nije prihvaćen.

Smena Čurova, zbog navodnih nepravilnosti na izborima za Državnu Dumu, na kojima je pobedila vladajuća Jedinstvena Rusija, jedan je od najčešće pominjanih zahteva demonstranata koji su se proteklih dana okupili na protestima u Moskvi, ali i drugim gradovima Rusije.

"Ne govorim u ime onih koji protestuju, već u ime Centralnog komiteta Komunističke partije koju je na izborima podržalo najmanje 12 miliona građana", rekao je Serdjukov obrazlažući zahtev, prenosi Itar tas.

Članovi CIK nisu prihvatili zahtev, a prema rečima jednog od njih Borisa Ebzejeva, takav predlog "nije ništa drugo, nego zalaganje da se uzurpira država".

Opozicija razočarana reakcijom Medvedeva

(Tanjug)
Predstavnici ruskih opozicionih partija zatražili su od ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da naloži proveru tvrdnji o izbornim neregularnostima i utvrđivanje krivične odgovornosti zbog, kako tvrde, falsifikovanja rezultata.

Oni su, takođe, izrazili razočaranje reagovanjem Medvedeva koji je na profilu društvene internet mreže napisao da je naložio da se ispitaju "sve primedbe sa biračkih mesta koje se odnose na poštovanje zakona o izborima" održanim 4. decembra.

Lider partije "Jabloko" Sergej Mitrohin smatra da je izražavanje predsednikovog mišljenja putem društvenih mreža "nedovoljno", prenela je agencija Ria novosti.
Mitrohin smatra da je Medvedev, kao garant Ustava, dužan da naloži tužilaštvu i Istražnom odboru da podignu krivične tužbe u slučajevima falsifikovanja (rezultata glasanja) i da pristupe proveri činjenica navedenih u medijima i objavljenih na internetu, kao i svih dokaza stranačkih posmatrača.

Lider Jabloka je istakao da bi rezultati tih provera morali da budu predati Vrhovnom sudu sa zahtevom da poništi izbore i sprovede novo glasanje.
U mnogim gradovima Rusije već danima se održavaju protesti zbog nezadovoljstva rezultatima parlamentarnih izbora od 4. decembra.

Deputat "Pravične Rusije" Genadij Gudkov smatra da je reakcija predsednika bila "slaba" i ističe da od šefa države očekuje više konkretne akcije.
"Potrebno nam je preračunavanje glasova u velikim regionima kao što su Moskva, Sankt Peterburg i Astrahan", rekao je Gudkov i dodao da bi u novom sazivu državne Dume mogla da bude pokrenuta parlamentarna istraga izbornih nepravilnosti.

Šef pravne službe Komunističke partije Vadim Solovjev takođe je nezadovoljan reagovanjem predsednika Rusije i ističe da "nade da će prigovori (o nepravilnosti izbora) biti ispitani, nema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: