Jarinje i Brnjak i dalje blokirani

Saobraćaj preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i dalje je u blokadi, pošto u međuzoni građani blokiraju put.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2011.

09:38

Default images

Između Rudnice i Jarinja je prepreka od stabala drveća, preko obe kolovozne trake.

Na Brnjaku nema barikada, ali nekolicina građana ne dozvoljava prolaz vozilima. Iz Euleksa ističu da su oba prelaza otvorena i što se njih tiče, otvorena. Sva vozila se ispred oba prelaza preusmeravaju na alternativne puteve. Neki građani i dalje dežuraju na barikadama.

Da podsetimo, sinoć se u Kosovskoj Mitrovici dogodio incident, kada su za sada nepoznate osobe pucale na kancelariju predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića.

Zupče: Srbi zaustavili Euleks

Srbi su na barikadi u Zupču, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, zaustavili kolonu u kojoj su, pored Kfora, bili i pripadnici Euleksa.

Oni su preprečili u Zupču obe saobraćajne trake u trenutku kada su videli da su u koloni Kfora i vozila Euleksa.

Iako su rekli da ne žele da ograničavaju slobodu kretanja Kforu i da međunarodne vojne snage mogu da prođu, kompletna kolona se vratila ka južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kada se kolona pojavila u Zupču, začule su sirene za uzbunu u Zubinom Potoku, nakon čega se više građana okupilo na barikadi, na kojoj danonoćno dežura određen broj ljudi.

Pošto se kolona od desetak vozila vratila u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, Srbi su ponovo otvorili jednu saobraćajnu traku u Zupču, kojom neometano mogu proći, kako naglašavaju, svi osim Euleksa.

Dva sata kasnije, kolona vozila Kfora ponovo se pojavila, ali bez pripadnika Euleksa i neometano je prošla kraj barikade u Zupču.

Građani dežuraju i u susednom selu Jagnjenici, gde je Kfor pre nekoliko dana uspostavio kontrolni punkt.

Kfor se u Jagnjenici dodatno utvrdio tako što je u logoru, gde je bio ranije, postavio kontejnere, umesto dosadašnjih šatora.

Logor je ojačan i betonskim pločama, koje su postavljene na putu u Jagnjenici, kao i ogromnim vrećama sa zemljom i peskom.

U Jagnjenici su, pored nemačkog Kfora, i pripadnici turske jedinice, a saobraćaj se između Zvečana i Zubinog Potoka obavlja neometano, a vojnici Kfora naizmenično propuštaju vozila.

Oko 30 građana iz Bačke Palanke, Novog Sada i Vrbasa stiglo je danas u Jagnjenicu da pruži podršku građanima koji dežuraju u ovom mestu na teritoriji opštine Zubin Potok. Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kazala je u albanskom selu Samoljica kod Bujanovca da Srbija mora da vodi računa o svakom svom delu, o svakoj svojoj opštini.

"Ja odavde želim da građanima pošaljem jednu poruku: država Srbija mora da vodi računa o svakom svom delu, o svakoj svojoj opštini. One opštine koje su nerazvijene, kao što je Bujanovac, zaslužuju dodatnu pažnju“, kazala je potpredsednica Kalanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: