"Uspeh što je Mladić u Hagu"

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson ocenio je, podneseći izveštaj UN, da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića prekretnica u istoriji tog suda.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

21:11

Default images

"Hapšenje Mladića i Hadžića jeste prekretnica u istoriji Tribunala i važan korak ka uspešnom okončanju našeg mandata", izjavio je Robinson, predstavljajući 18. godišnji izveštaj.

"Suđenjem poslednjoj dvojici begunaca, sve osobe protiv kojih su podignute optužnice biće izvedene pred lice pravde, a Tribunal će obeležiti još jednu pobedu u borbi protiv nekažnjivosti", rekao je on.

Prema Robinsonovim rečima, pred Haškim sudom su u toku dva pretpretresna postupka, 16 suđenja i 17 žalbenih postupaka, dok su okončani procesi protiv 126 optuženih.

Predsednik Haškog tribunala ponovio je da taj sud preduzima sve mere kako bi ubrzao tok suđenja, vodeći, istovremeno, računa o tome da ni na koji način ne ugrozi zakonsku proceduru, navedeno je u saopštenju tog suda.

Robinson je zahvalio na pomoći državama članicama UN, koje su omogućile Tribunalu da brzo i pravično obavlja svoj posao, i pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži sud i u pogledu uspostavljanja fonda za žrtve i svedoke.

"Više od 6.900 svedoka iz celog sveta i osoba koje su ih pratile dobilo je poziv da se pojavi pred Tribunalom. Da nije bilo hrabrosti tih svedoka da istupe i svedoče, ne bi bilo ni suđenja i nekažnjivost bi prevladala", istakao je on.

"Te žrtve sukoba u bivšoj Jugoslaviji imaju pravo na nadoknadu, u skladu s međunarodnim pravom, za zločine koji su nad njima počinjeni."

Robinson je podsetio da je Haški sud preduzeo određene korake kako bi uspostavio sistem pružanja pomoći i podrške žrtvama i dodao da je Međunarodna organizacija za migracije obezbedila fondove za sprovođenje sveobuhvatne studije koja bi procenila izvodljivost mera planirane pomoći žrtvama, kao i mogućnosti za prikupljanje potrebnih finansijskih sredstava.

Predsednik Haškog tribunala pozvao je zemlje članice Generalne skupštine UN da podrže taj projekat.

"Tribunal ne može samo presudama da donese mir i pomirenje u region. Neće biti trajnog mira ako ne budu sprovedene i druge mere, a jedna od njih jeste da se žrtvama obezbedi nadoknada za njihove patnje", rekao je Robinson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: