Novi Sad progutao ostatak Vojvodine

U odnosu na rezultate prošlog popisa znatno smanjena populacija u većini vojvođanskih opština, a Novi Sad ima za šestinu više stanovnika, piše "Pres".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2011.

23:40

Default images

Stručnjaci ovu činjenicu objašnjavaju uništenom privredom i lošom ekonomskom situacijom u većini gradova Vojvodine.

Sve više Vojvođana, koji u svojim sredinama ne mogu da nađu posao i obezbede egzistenciju, perspektivu traži u Novom Sadu, pokazuju preliminarni rezultati popisa stanovništva.

Dok su Sombor, Vrbas, Apatin i drugi gradovi u protekloj deceniji ostali bez hiljada žitelja, u Novi Sad se slilo oko 55.000 novih stanovnika. Tako je vojvođanska prestonica „porasla" sa gotovo 300.000 na 355.000 stanovnika.

Većina građana Vojvodine koji su na „privremenom boravku" u Novom Sadu tvrdi da su manje sredine napustili zbog nemogućnosti da pronađu adekvatan posao, ali i zbog odsustva kulturnih i zabavnih sadržaja.

Nikola Čičovački (25), novopečeni Novosađanin rodom iz Sombora, kaže da je gotovo čitava generacija izvadila „kartu u jednom pravcu" za vojvođansku prestonicu.

"Sombor je postao mrtva sredina, u kojoj je nemoguće pronaći redovan i dobro plaćen posao, čak i preko veze. Oni koji su ostali rade po trafikama, kineskim centrima i kod privatnika, za bedne uslove i mizerne plate, bez bilo kakve perspektive. Nema nikakvih dešavanja, sve što vredi preselilo se u Novi Sad", kaže Čičovački, koji je završio Pravni fakultet u Novom Sadu.

"Od prvog dana studiranja bio sam siguran da ne želim da se vraćam u rodni grad, a sličan stav imaju i desetine drugih studenata iz Sombora. Svi ovde tražimo posao i planiramo dalji život", ističe Čičovački.

Sociolog Dušan Vignjević kaže za naš list da ovakvi rezultati popisa uopšte nisu iznenađenje, a za očekivati je da će se takav trend nastaviti i u narednim godinama.

"Loše sprovedena tranzicija potpuno je umrtvila nekada razvijenu industriju po Vojvodini, a mlađa populacija ostaje bez mogućnosti stalnog posla, ali i obrazovnih i kulturnih sadržaja", objašnjava Vignjević i dodaje da je Novi Sad, sticajem okolnosti, postao „džepni Beograd".

"Fakulteti, uspešna preduzeća, pokrajinske institucije i predstavništva stranih firmi koncentrisani su isključivo u Novom Sadu. Mladi iz Vojvodine imaju izbor ili da spakuju kofer za vojvođansku prestonicu ili da ih propala sredina proguta", upozorava Vignjević.

Prema rečima pomoćnika direktora Sektora za statistiku Vojvodine Zvonimira Pavlovića, još je rano govoriti da li Novi Sad beleži pozitivan prirodni priraštaj ili je samo reč o velikoj migraciji stanovništva iz drugih vojvođanskih mesta.

"Ne možemo suditi na osnovu preliminarnih rezultata, kompletne rezultate ćemo znati tek nakon 15. novembra, Ipak, Novi Sad će svakako biti jedna od retkih opština koja beleži pozitivan saldo. Na jedan način ovaj porast broja stanovnika je sasvim očekivan, dok nije novost da smo nacija u poznim godinama i da je priraštaj godinama negativan, što je slučaj posebno sa Vojvodinom i manjim vojvođanskim mestima", objasnio je Pavlović.

Da je severna pokrajina pretrpela svojevrstan demografski potres pokazuju podaci popisa koji se odnose na ostale vojvođanske opštine.

U Subotici su danas 3.643 stanovnika manje nego po prethodnom popisu iz 2002. godine, dok ovaj grad sada ima 44.758 građana. Alarmantna je situacija u apatinskoj opštini u kojoj je popisano 29.777 stanovnika, što je oko osam odsto manje nego prilikom prethodnog popisa.

Veliki odliv stanovništva i posledica bele kuge doprinele su da u Somboru danas živi 10.000 stanovnika manje nego pre samo devet godina, a ništa bolje nije prošao ni Vrbas, gde je popisano tri hiljade građana manje nego ranije.

Pozitivnim priraštajem ne može da se pohvali ni Bačka Palanka, gde je nestalo jedno veće selo, a prema rezultatima popisa u ovoj opštini trenutno živi 56.400 stanovnika.

Najmanji demografski udar pogodio je Zrenjanin, u kom je svega 1.500 ljudi manje nego u popisu iz 2002. godine, dok danas ima 6.500 Kikinđana manje nego pre devet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: