Antisrpski deo Kfora kriv za prekid

Čelnici opština sa severa Kosova optužili su "militantni i antisrpski" deo Kfora za prekid razgovora u kojim je trebalo da nađu rešenje za uklanjanje barikada.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

16:23

Default images

Predsednici opština naveli su da je Kfor kriv za jučerašnji prekid razgovora navodeći u saopštenju da je Kfor "veoma arogantno odbacio pruženu ruku saradnje i odbio konkretan predlog predstavnika četiri opštine za nesmetano snabdevanje i uobičajene komunikacije jedinica na severu Kosova".

"Izrazito militantni i antisrpski nastrojen deo Komande Kfora arogantnim i ultimativnim ponašanjem smišljeno je razbio – prekinuo sastanak i korektnu saradnju legalnih vlasti iz četiri opštine i predstavnika Kfora", navodi se u zaljučcima koji su danas izdati povodom akcije uklanjanja barikada.

Čelnici opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica pozvali su Kfor na dogovor i izrazili spremnost za odgovorno rešavanje problema nesmetanog snabdevanja i funkcionisanja Kfora kao mirovne i bezbednosne misije na području severa Pokrajine.

Čelnici opština najoštrije su osudili "nasilničko dejstvo Kfora protiv mirnih građana severnog dela Kosova i Metohije" i poručili da srpski narod i srpske institucije neće odustati od političke i mirne borbe za svoj opstanak i neće dozvoliti da im bilo ko i bilo kakvom silom nametne prištinske institucije.

Prema oceni čelnika opština, umesto zalaganja za nastavak i jačanja saradnje sa lokalnim vlastima, deo komande Kfora ne uvažava realnost i tvrdoglavo pokušava da, uz upotrebu vojne sile i nasilja, sprovodi pogrešnu politiku centara moći.

Predstavnici četiri opštine ponovili su da su kao i ogromna većina njihovih građana i dalje za mir, dijalog i političko rešavanje svih akutnih problema.

Oni su uputili apel domaćoj i svetskoj javnosti da "digne glas u cilju zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda i drugih građana Kosova", da zatraže prestanak nasilja i nateraju "moćnike" da sednu za pregovarački sto, pod okriljem UN, i da se iznađe politički pravedno i održivo rešenje kosovskog pitanja.

Kfor je danas počeo najavljenu akciju uklanjanja barikada na severu Kosova koje vode ka administrativnom prelazu Brnjak, nakon jučerašnjeg neuspelog sastanka sa predstavnicima četiri opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: