EU razočarana presudom Timošenkovoj

EU je izrazila duboko razoračaranje presudom suda u Kijevu u predmetu protiv bivše premijerke, a sada lidera opozicione stranke Otadžbina Julije Timošenko.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

14:21

Default images

Iz Brisela ukazuju da bi ta presuda mogla da ima velike posledice na bilateralne odnose Unije i Ukrajine.

Ukrajinski sud izrekao je presudu Timošenkovoj od sedam godina zatvora i naknadu štete kompaniji “Naftogaz-Ukrajine” od 189 miliona dolara, nakon što je utvrđeno da je prekoračila ovlašćenja potpisivanjem sporazuma s Rusijom o isporuci i tranzitu gasa januara 2009. godine.

“EU će razmisliti o svojoj politici prema Ukrajini”, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i dodaje da će način na koji će ukrajinske vlasti poštovati univerzalne vrednosti i vladavinu prava, posebno kako će postupati u slučajevima suđenja Timošenkovoj i članovima bivše vlade, imati velike posledice za bilateralne odnose EU-Ukrajina, uključujući posledice po sporazum o asocijaciji, na politički dijalog i saradnju na mnogo širem planu.

U saopštenju se navodi da je presuda izrečena posle suđenja na kom nisu poštovani međunarodni standardi, zahtevi za fer, transparentan i nezavisan sudski proces, na koje je ukazivala i u ranijim izjavama.

“To, nažalost, potvrđuje da se pravda primenjuje selektivno u politički motivisanim krivičnim procesima protiv lidera opozicije i članova bivše vlade”, istakla je Eštonova, dodajući da je to “posebno razočaravajuće za zemlju koja trenutno predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope”.

EU je u saopštenju pozvala nadležne ukrajinske vlasti da osiguraju pravičan, transparentan i nepristrasan proces u slučaju žalbe Timošenkove i u drugim suđenjima članovima bivše vlade.

Pravo na žalbu ne treba da bude kompromitovano uvođenjem ograničenja na mogućnost optuženih da učestvuju na budućim izborima u Ukrajini, uključujući parlamentarne zakazane za sledeću godinu, navela je Eštonova.

Agencija RIA Novosti je prenela izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da Evropska komisija očekuje da rešenje za predmet Timošenkove može da bude pronađeno uz pomoć uklanjanja zastarelog člana zakona koji je u osnovi suđenja Timošenkovoj.

File je odgovarajući na pitanja učesnika medijske konferencije koju je EK organizovala za novinare iz zemalja koje ulaze u program evropskog susedstva, rekao da je taj proces u toku, da nije završen i da još nije predata žalba.

Prema njegovim rečima, potrebno je naći rešenje po kome niko ne može da dospe u zatvor na osnovu članova zastarelog zakonodavstva.

Ta agencija prenela je i izjavu portparolke Eštonove, Maje Kocijančić, da bi presuda Timošenkovoj mogla da ima velike posledice za odnose EU sa Ukrajinom.

Janukovič: Odluka nije konačna

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je da današnja sudska presuda kojom je bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko izrečeno sedam godina zatvora nije konačna, kao i da on razume zabrinutost Evropske unije povodom presude.

„To je izazvalo zabrinutost u EU i mi to razumemo. Sud je doneo odluku na osnovu sadašnjeg krivičnog zakona. To nije konačna odluka”, kazao je Janukovič.

Tužilac Lilija Frolova ocenila je da je „kazna dobro obrazložena i da je proizašla iz krivičnog zakona”.

Janukovič je priznao da je „izvan svake sumnje ovo žalostan slučaj koji danas koči evropske integracije Ukrajine” pošto je Brisel prethodno upozorio Ukrajinu da bi presuda Timošenkovoj mogla da osujeti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Kijevom i zaustavi put prema članstvu pre formalnog početka procesa.

Janukovič je istakao da postoji Apelacioni sud na kojem slučaj može da bude nastavljen, a advokati Timošenkove najavili su žalbu na današnju presudu.

„Pred nama je Apelacioni sud i odluka koju donese i po kojem zakonodavstvu je bude doneo biće od velike važnosti” rekao je predsednik Ukrajine, dok je branilac Timošenkove Jurij Suhov izjavio da će „uložiti žalbu u narednim danima, po prijemu sudskog rešenja”.

Nikolaj Siri, takođe branilac Timošenkove ocenio je da je presuda izrečena njegovoj klijentkinji „sramna” i politički motivisana.

„Presuda će ući u istoriju ukrajinskog pravosuđa kao njena sramna stranica. Ovom presudom sud je kriminalizovao političke odluke i postupke Timošenkove”, rekao je Siri.

Sud u Kijevu proglasio je danas Timošenkovu krivom zbog zloupotrebe vlasti prilikom potpisivanja gasnog ugovora između ruskog „Gasproma i Naftogasa Ukrajine”. Pored sedmogodišnje kazne zatvora sud je izrekao Timošenkovoj novčanu kaznu od 189 miliona američkih dolara. Bela kuća je izrazila duboko razočaranje zbog presude bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko u, kako se navodi, politički motivisanom procesu, i zatražile njeno oslobađanje.

"Optužbe protiv Timošenkove i vođenje sudskog procesa, kao i proganjanje drugih lidera opozicije i članova prethodne vlade, pokreću ozbiljnu zabrinutost oko privrženosti Vlade Ukrajine demokratiji i vladavini zakona", ističe se u saopštenju Bele kuće.

SAD, kako se navodi, podržavaju želju naroda da Ukrajina postane demokratska i prosperitetna evropska država, i ostaju privržene jačanju bilateralne saradnje.

Ukrajina, ipak, ne može postići taj cilj bez udvostručenih napora na zaštiti i unapređenju demokratije i vladavine zakona za sve građane.

Zbog toga, SAD traže "oslobađanje Julije Timošenko i drugih političkih lidera i bivših vladinih zvaničnika i veruju da bi im trebalo omogućiti nesmetano puno učešće u političkom životu, uključujući parlamentarne izbore sledeće godine", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: