"Kolubara": Saslušanja kod sudije

U Specijalnom sudu u toku je saslušanje svih 17 privedenih zbog malverzacija u Kolubari. Očekuje se da će saslušanje potrajati do jutra.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 05.10.2011.

07:19

Default images

Njih sedamnaestoricu saslušavaju dvojica sudija, a nakon saslušanja odlučiće o predlogu tužiaštva da im se odredi pritvor i da se pokrene istraga protiv njih.

Većina osumnjičenih uhapšena je u ponedeljak posle podne, a policijski pritvor od 48 sati ističe danas.

Ako je suditi po izjavama koje dolaze iz Tužilaštva, država je spremna da aferu Kolubara rezreši do kraja. Državna tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da su nedavna hapšenja zbog malverzacija u Kolubari - samo su početak.

"Saslušano je više od sto svedoka i prikupljena je obimna dokumentacija na više desetina hiljada strana, na osnovu čega su privedeni osumnjičeni. Istraga će utvrditi krivicu svakog od onih koji su učestvovali u pljački građana Srbije u 'Kolubari'. Govorimo o zloupotrebi od 12 miliona evra i neplanski potrošenih 70 miliona evra," rekla je Dolovac za Novosti.

Međutim, "Blic" saznaje da su sedmorica uhapšenih funkcionera RB "Kolubara", koje su saslušali inspektori Uprave kriminalističke policije u prisustvu zamenika tužioca, svu krivicu za učešće u zloupotrebama prebacili na bivšeg generalnog direktora, inače prvoosumnjičenog u ovom postupku Dragana Tomića.

Izvor blizak istrazi rekao je "Blicu" da je policija do sada saslušala dvanaestoro osumnjičenih - sedmoricu bivših i sadašnjih funkcionera 'Kolubare', kao i petoro vlasnika privatnih firmi čija je mehanizacija bila angažovana u poslovima naduvanih faktura.

Na saslušanje još čekaju prvoosumnjičeni Tomić, ali i preduzetnik Radoslav Savatijević Kene, komercijalni direktor Radisav Ranković, Vladan Jovičić, koji je bio generalni direktor nakon Tomića, i privatnik Vitomir Dimitrijević zvani Vita Gusan - koji su, ako dalje piše "Blic", ostavljeni za kraj saslušanja jer se smatraju ključnim igračima u zloupotrebi, koja se za period od novembra 2007. do jula 2009. meri sa 12 miliona evra.

Podsetimo, grupa od 17 lica, s nekadašnjim direktorom Rudarskog basena "Kolubara" Draganom Tomićem na čelu, tereti se da je oštetila to preduzeće za više od 10 miliona evra, dok je iznos pribavljene imovinske koristi za koju se terete od 20 miliona pa do 290 miliona dinara.
Dragan Tomiæ
Pored Tomića, koji je na funkciji direktora "Kolubare" bio od 2004. do kraja decembra 2007. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić koji je tu funkciju obavljao od 2008. do juna 2009, kao i pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari" Radiša Vranković.

Takođe, uhapšeno je još sedam odgovornih lica u "Kolubari" i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović kao i Radoslav Savatijević Kene.

Oni se sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deliks" čiji je vlasnnik Dimtrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem" koja su pod kontrolom Savatijevića, zatim "Plan projek" u vlasništvu Dejana Živojinovića.

Protivpravna imovinska korist je pribavljena i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić", Radovana Cvetića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: