Povređeni radnik stabilno

Pripadnici Sektora za vanredne situacije izvukli sinoć telo i četvrtog poginulog prilikom odrona zemlje na klizištu u Zemunu. Povređeni radnik stabilno.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.09.2011.

07:52

Default images

Podsetimo, radnici su nastradali kada se na njih srušilo brdo u naselju Kalvarija kod vrtića "Flora".

Radnik B.O., koji je u toj nesreći teško povređen, u stabilnom je stanju, izjavio je Tanjugu portparol Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović.

Prema njegovim rečima, povređeni radnik sada je u svesnom stanju, zadobio je teške povrede kičme i grudnog koša, a trenutno se nalazi na odeljenju intenzivne nege u Urgentnom centru.

Zbog aktiviranja klizišta, evakuisano je desetak ljudi jer lokacija nije bezbedna. Povratak iseljenih dozvoliće se tek kada se oceni da je lokacija bezbedna, rekao je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Gostujući u vestima Televizije B92, Vera Trefalt Božić, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu rada i socijalne politike, rekla je da su ovakvi slučajevi u Srbiji uglavnom posledica nepridržavanja propisa.

"Ja moram da kažem da je zadnjih gdina postao manir da izvođači radova ne poštuju instrukcije ili im je postpuno svejedno. U potpunosti se radi na improvizacijiski način", kazala je ona i dodala da se onda događaju ovakve tragedije.

Inače, deca iz vrtića "Flora" raspoređena su po grupama u okolne vrtiće.

Sindikat građevinara: Oduzeti licence

U međuvremenu, sindikat radnika građevinarstva uputio je vladi Srbije i Skupštini Grada Beograda, zahtev da proglase Dan žalosti, povodom jučerašnjeg tragičnog događaja i da se oduzmu licence nesavesnim poslodavcima.

Predočeno je da je do tragedije na sanaciji klizišta došlo zato što se nisu striktno primenjivale mere bezbednosti na radu u građevinarstvu.

Sindikat zahteva da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu svim poslodavcima koji ne poštuju zakone i druga obavezujuća akta iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jer tako žele da brzo i lako dođu do kapitala i bogatstva.

"Zahtevamo od inspekcijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde propuste i odgovornost pojedinaca i institucija, koji su doveli do tragedije, da se kazne pojedinci i institucije i da predstavnici sindikata iz oblasti građevinarstva budu uključeni u stalni inspekcijski nadzor na gradilištima Srbije", naveo je taj sindikat.

Sindikat takođe zahteva da se zatvore sva gradilišta koja nisu prijavljena i na kojima nisu preduzete sve mere za bezbedan i siguran rad građevinskih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: