Sarkozi i Kameron u Bengaziju

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron doputovali su u Libiju, gde su se sastali sa predstavnicima prelazne vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

23:26

Default images

Oni su prvi strani državnici koji su posetili Libiju od početka rata, kako bi podržali nove vlasti, koje od evropskih sila očekuju finansijsku pomoć.

Iako je učvrstio pozicije, prelazni savet i dalje ne kontroliše celu zemlju. Pobunjeničke snage su posle višednevne ofanzive ušle su u Sirt, jedno od poslednjih Gadafijevih uporišta.

Oduševljenim uzvicima, stanovnici Bengazija pozdravili su Sarkozija i kamerona lidera dve zemlje koje su predvodile NATO intervenciju u borbi za svrgavanje libijskog vođe Moamera Gadafija.

"Divno je biti u Bengaziju, u slobodnoj Libiji. Vaš grad je bio inspiracija za ceo svet kada ste odbacili diktatora i izabrali slobodu. Britanci pozdravljaju vašu hrabrost i ponosni su što su pomogli vašoj revoluciji", kaže Dejvid Kameron, britanski premijer.

Sarkozi je poručio da da angažovanje Francuske za libijski narod neće prestati sve dok je mir ugrožen, i da će Francuska ostati uz njih.

"Francuska je privržena jedinstvu Libije, pomirenju Libijaca i kaže svojim libijskim prjateljima da gledaju u budućnost zajedno, bez osvete, bez uzajamnih obračuna, uz poštovanje prava", kaže predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Dvojica lidera ponovili su da će Nato nastaviti udare sve dok to bude bilo potrebno pobunjeničkim snagama

Nova vlast pored vojne podrške očekuje od vodećih lidera u svetu, pogotovo Sarkozija i Kamerona kao i Turske, da pomognu Libiji kako bi prevazišla ogromne finansijske probleme.

"I dalje nam je potrebna zaštita, velika britanija je pomogla u uklanjanju mina u Bregi, Francuska da škole počnu da rade i da se odmrznu libijska sredstva, koja su bila pod blokadom dok je gadafi bio na vlasti", kaže Mahmud Džibril, premijer Libije.

Iako je prelaznu pobunjeničku vlast priznalo 70 zemalja, borbe sa gadafijevim pristalicama nisu okončane.

U Savetu tvrde da Gadafi planira da napadne naftne izvore, pojedine gradove i elektrane. Prema procenama NATO oko 15 odsto gadafijevih snaga i dalje u mogućnosti da se bori pre svega u oblasti Tripolija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: