Raška: Bez izjava, nastavak sutra?

Sastanak posrednika EU Roberta Kupera i predstavnika Beograda o situaciji na Kosovu završen oko 19h. Učesnici odlučili da ne daju izjave. Sutra nastavak.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.08.2011.

07:05

Default images

Sastanak je trajao više od dva sata. Iako se ispred SO Raška okupilo dosta novinara, niko nije dao izjavu za medije. Razgovor se nastavlja sutra.

Kuper je razgovarao sa ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem, njegovim zamenikom Vladom Jovičićem, pregovaračem u dijalogu sa Prištinom Borkom Stefanovićem i savetnikom Borisa Tadića Jovanom Ratkovićem.

Zvaničnik EU je prvi napustio zgradu i otišao u žurbi ne dajući izjavu novinarima. B92 saznaje da su razgovori bili teški, sagovornici su ostali na svojim pozicijama.

Agencija Tanjug je objavila da Goran Bogdanović očekuje da ishod razgovora predstavnika Vlade Srbije i posrednika EU Roberta Kupera o aktuelnoj situaciji bude rešenje koje će obezbediti da se situacija na severu Kosova vrati na stanje od pre 25. jula.

Stefanović je izjavio večeras da će razgovori s posrednikom Evropske unije u pregovorima Robertom Kuperom uskoro biti nastavljeni, ali nije želeo da precizira kada će se to desiti.
Kuper odlazi nakon pregovora (Beta)
Kuper je u Rašku došao iz Prištine, gde je, prethodno, razgovarao sa tamošnjim vlastima. Novinari, fotoreporteri i televizijske ekipa zauzeli su pozicije ispred zgrade Skupštine opštine Raška u kojoj se obavljaju razgovori.

Ekipe novinara sa severa Kosova koje prate zbivanja u tom delu bez problema su prešle administratiavni prelaz Jarinje, na kome su stacionirani američki pripadnici Kfora.

Dopisnik Tanjuga javlja da na tom prelazu nema dužih zadržavanja i da se, nakon rutinske kontrole vozila i putnika, saobraćaj neizmenično odvija u oba smera.

Šef tima Beograda za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović ipak su noćas ušli na Kosovo.

Samo nekoliko sati posle odluke Kfora da za putnička vozila otvori prelaze Jarinje i Brnjak, Stefanoviću i Bogdanoviću pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu na kontrolnom punktu Jarinje nisu dozvolili da uđu u Pokrajinu.
Punkt Jarinje (Tanjug)
Podsetimo, administrativni prelazi Brnjak i Jarinje na severu Kosova delimično su otvoreni za saobraćaj u nedelju uveče, a vojnici Kfora propuštaju putnička vozila i autobuse, ali ne i kamione sa robom iz Srbije.

Takođe, vojnici Kfora, uz nejasno obrazloženje da im je tako naređeno, sinoć nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije da uđu na Kosovo, ali su njih dvojica u nedelju kasno uveče alternativnim putnim pravcima ipak ušli na Kosovo.

Srbima na severu Kosova danas treba da stigne, kako je u nedelju uveče najavio Bogdanović, pomoć Vlade Srbije - medicinski materijal i hrana, a kako je Tanjugu rekao ministar za KiM Goran Bogdanović, on i Stefanović trebalo bi danas da razgovaraju s ljudima koji su na barikadama, a očekuje se nastavak razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Reagujući na dolazak srpskih zvaničnika na Kosmet, ministar policije u vladi u Prištini Bajram Redžepi je izjavio da Stefanović i Bogdanović borave ilegalno u pokrajini i da je zato moguće njihovo hapšenje i "proterivanje u Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: