Sprovođenje Deklaracije odmah

Srbi okupljeni na barikadama u mestu Rudare zatražili su da se odmah počne sa sprovođenjem Deklaracije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

14:42

Default images

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare preneo zaključke Štaba za vanredne situacije 4 opštine sa severa Kosova.

On je naveo da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linija odbrane te rezolucije.

"Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da Kfor i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244", istakao je on.

Ristić je u ime Štaba i građana koji četvrti dan dežuraju na barikadama, pozvao poslanike srpskog parlamenta, državno rukovodstvo, ministre, predsednike političkih partija da dodju na barikade.

"Ovde se ne vodi nikakva međustranačka borba, nema politike već je borba za suverenitet države", naglasio je on.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić Krstimir Pantić, Radiša Milović i Branko Ninić pozvali su srpske predstavnike i međunarodne zvaničnike da dođu na barikade i da u razgovoru nađu najbolje rešenje za probleme na severu Kosova nastale, kako ističu, posle jednostranog poteza Prištine i međunarodne zajednice.

Predsednik Štaba za vanredne situacije i načelnik Kosovsko- mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković pozvao je građane na masovnost, jedinstvo i slogu i poručio da jednostranim potezima ne mogu da se reše pitanja statusa sevara Kosova i Metohije.

"Međunarodna zajednica, a posebno Kfor i njegov komandant Erhard Biler ne mogu silom da instaliraju Sever Kosova u mračne kosovske institucije", rekao je Nedeljković.

Na barikadama je okupljeno oko stotinu građana, koji se smenjuju.

U Rudaru je i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć Deklaraciju o Kosovu kojom se osudjuje svako nasilje u pokrajini, poziva na mirno rešenje krize nastale jednostranim aktom Prištine i na nastavak dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: