Inkubatori stari i do 40 godina

Mnogi inkubatori u bolnicama u Srbiju su stari nekoliko desetina godina, nužno je poboljšati uslove za intenzivnu negu prevremeno rođenih beba.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

17:58

Default images

Za uslove u kojima funkcionišu srpska porodilišta decenijama su se kao izgovor koristile sankcije.

Danas nema valjanog izgovora da stanje u porodilištima ne bude bolje, ali neke stvari se ne menjaju. Ako se neka beba u Srbiji rodi prevremeno, može se desiti da bude smeštena u inkubator stariji od 35 godina.

Mala Petra je samo jedna od hiljadu prevremeno rođenih beba, sa telesnom težinom ispod 1.250 grama, a koje će se ove godine lečiti u Institutu za neonatologiju.

Moja beba je prevremeno rođena u 25, 26. nedelji trudnoće, imala je 840 grama na rođenju", kaže jedna porodilja.

Čak 16.000 prevremeno rođene dece zbrinuto je u ovoj ustanovi poslednjih deset godina.

Prevremeno rođene bebe su često na ivici života i smrti, ali da bi stigle na odeljenje intenzivne nege, na Institutu su prisiljeni da ih iz transportnog vozila prvo prebacuju u pomoćni inkubator i ručno nose stepenicama, jer lifta nema.

"Onda se ručno nosi do odeljenja intenzivne nege, za to vreme se beba ventiliše manuelno sa balonom. Vozač nosi bocu, ili treće neko lice, a dve sestre nose inkubator. Godinama smo se obraćali državnim institucijama i ministarstvu zdravlja da se dobiju sredstva za izgradnju lifta", kaže Niveska Božinović Prekajski, direktorka Instituta za neonatologiju.

Nije problem samo nedostatak lifta, već i nedostatak prostora u Intenzivnoj nezi. Godinama čekaju na proširenje.

"Po standardima Evropske unije potrebno je 16 m2 za jednu bebu na odeljenju intenzivne nege. A pogledajte koliko mi imamo, jedva četiri kvadrata", kaže Miroslava Todorović Kostić, šefica Intenzivne nege.

Prevremeno rođene bebe imaju nerazvijena pluća, nezrele organe i mogu da prežive jedino u inkubatoru. A više od polovine inkubatora u ovoj ustanovi je zastarelo.

"Njih je u celom Institutu 97, od toga je 30 do deset godina starosti. 32 preko 20 godina, a što je katastrofa za ovu zemlju, čak 35 je starosti od 35 do 40 godina. Oni se ne proizvode više od četvrt veka. Njihovo servisiranje se ne obavlja originalnim rezervnim delovima, ne postoji ovlašćeni servis, ne postoji atest i ne postoji garancija", navodi Dušan Šćepanović, dečji hirurg, predsednik UO.

Ministarstvo zdravlja je prošle godine odobrilo novac za samo dva nova inkubatora od ukupno 35 koji hitno moraju da se zamene. Još dva inkubatora poklonila je Elektroprivreda Srbije

Ovoj instituciji je hitno potrebna i bar još jedna stručna ekipa kako bi bebe, kvalitetno zbrinute, mogle svih 24 sata da se transportuju u Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: