Subota, 09.04.2011.

22:22

I srpski dizajneri pomažu Japanu

Srbija peta zemlja u svetu po pomoći Japanu. Podršku narodu Japana na svoj način su dali i dizajneri iz Srbije.

Izvor: B92

Default images

Dvadeset najboljih radova srpskih dizajnera sa konkursa "Plakat za Japan", prikazani su u galeriji "Ozon".

Dizajneri kažu da na simboličan način žele da skrenu pažnju na događaje koji su zadesili tu zemlju. Na konkurs, koji je raspisan 16. marta, odazvalo se 170 autora, a pristiglo je preko 200 radova.

Slomljena Katana, Japanski crveni krug koji preplavljuje cunami, samo su neka od dizajnerskih rešenja koja su predstavljena u galeriji "Ozon".

Budući da je izložba humanitarnog karaktera nije se birao najbolji rad, objašnjava Slobodan Jovanović – Coba, sa sajta dizajn.rs.

"S obzirom da je jako kratak rok bio, nekih 200 radova je pristiglo na konkurs u roku od sedam dana i mi smo izabrali 20 radova, jer bilo je nekih sličnih radova, neki su bili malo bolji, neki malo lošiji, ali prosto velika većina radova je bila veoma uspešna i bilo je veoma teško izabrati 20 radova bez obzira što su svi jako dobri", kaže on.

Brojna uglavnom mlada publika gledala je vrlo teška dizajnerska rešanja koja predstavljaju stradanje japanskog naroda u cunamiju i zemljotresu. Među njima je bilo i Japanaca koji žive u Beogradu:

"Veoma je lepo, u isto vreme i jako tužno. Potresla me je ova izložba. Naša zastava je predstavljena na toliko potresnih načina."

"Ovaj polomljeni mač je na mene ostavio najjači utisak. Katana koju nose samuraji veoma je jaka, ali sada je polomljen i potopljen."

Iako je Srbija mala i sriomašna zemlja, prvi sekretar ambasade Japana Pecuja Cubota imao je samo reči hvale za dizajnere i srpski narod koji pomaže daleko razvijenijoj zemlji.

"Pre svega želeo bih da izrazim svoju najdublju zahvalnost svim građanima Republike Srbije na izrazima saosećanja, podrške solidarnosti kao i ponude pomoći. To je zaista jedan lep gest za naš narod koji je zadesio veliki zemljotres i cunami", poručio je on.

Koliko pomažemo Japanu svedoči i činjenica da je Crveni krst Srbije do sada u Japan poslao milion i šeststo hiljada dolara.

To našu zemlju stavlja na peto mesto u svetu po pomoći. Za sada su ispred nas samo Sjedinjene Države, Južna Koreja, Tajland i Francuska, kaže Ljubomir Miladinović iz Crvenog krsta Srbije.

"U tom, da tako kažemo materijalnom smislu, ogromna spremnost, ogromna pomoć, ogromna opredeljenost i praktično realizacija, jer je zapravo cilj da taj novac koji su ljudi opredelili što pre dođe do onih koji su najugroženiji", objašnjava on.

Tokom izložbe organizovano je i sakupljanje donacija za pomoć Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: