Četvrtak, 17.03.2011.

11:15

Uprkos uredbi hleb poskupljuje

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije koju je uvela Vlada ne znači da hleb neće poskupeti, izjavio predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica.

Izvor: Beta

Default images

To je samo početna mera da se stabilizuje tržište hlebnog žita u zemlji, rekao je on.

Pralica je rekao da bi za to da cena hleba u Srbiji ostane nepromenjena najvažnije bilo da se izmeni uredba Vlade Srbije da se cena hleba koji se pravi od pozajmljene pšenice iz robnih rezervi vezuje za cenu od 44 dinara, a ne za cenu iz avgusta 2010. od 38 dinara.

Takođe, dodaje on, trebalo bi da se ukinu carine na uvoz pšenice i brašna, kako se preostale količine tog žita ne bi monopolski koristile, a treba produžiti za još šest meseci važenje Uredbe o hlebu, koja predviđa ograničenje marži.

"Ukoliko do svega ovog ne dođe, hleb će morati da poskupi na oko 70 dinara, jer se očekuje i poskupljenje struje i nafte", kazao je on.

I sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran smatra da uredba o zabrani izvoza pšenice neće moći da smanji zahteve za povećanje cene hleba jer je cena pšenice na tržištu visoka i dodaje da država treba da subvencioniše sve što ulazi u cenu hleba.

Prostran kaže da Srbija ima dovoljno pšenice na zalihama do nove žetve, a da je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna doneta iz predostrožnosti.

Prema njegovim rečima, bilo je mnogo razloga da Vlada Srbije donese odluku o zabrani izvoza pšenice i brašna jer je već dosta izvezeno i sa tom uredbom će se mirnije dočekati žetva.

Međutim, direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin smatra da je vladina uredba o pšenici zakasnela i iznuđena i da će do ovogodišnjeg roda morati da se uvozi ta žitarica.

"Izvoz pšenice iz Srbije trebalo je da bude obustavljen krajem prošle godine, kad je bilo jasno da zbog visokih cena na svetskim berzama neće biti dovoljno pšenice za podmirivanje domaćih potreba", rekao je on.

On čak procenjuje da će do žetve morati da se uveze od 350.000 do 400.000 tona pšenice. "Najbolje bi bilo da je Vlada istovremeno sa merom o zabrani izvoza pšenice odlučila da smanji carine na uvoz te robe", rekao je Galetin.

Podsetimo, Vlada Srbije je u sredu zabranila na tri meseca izvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: