Divjaku ekstradicioni pritvor

Jovan Divjak izveden je danas pred sudiju u Kornojburgu, koji je, uvaživši zahtev državnog tužilaštva, odlučio da on bude smešten u ekstradicioni pritvor.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.03.2011.

08:00

Default images

Portparolka suda u Kornojburgu Krista Zemanek saopštila je da je Divjaku izrečena odluka o ekstradicionom pitvoru koji je određen na 14 dana, što je uobičajeno.

Ona je navela da se očekuje žalba Divjaka na tu odluku. Divjak, nekadašnji oficir JNA, a potom i general armije BiH, uhapšen je u Beču na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Srbija.

Poternica je raspisana pod optužbom da je počinio ratni zločin kada je u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napadnuta kolona JNA.

Divjak je uhapšen prilikom kontrole dokumenata, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je podnela Srbija 2008.godine. Austrijse vlasti na osnovu dokumentacije iz Beograda treba da odluče da li postoje dokazi dovoljni za sudski proces, odnosno izručenje Srbiji.

Portparol državnog tužilaštva suda u Kornojburgu Fridrih Kel izjavio je da je Divjak po privođenju prebačen u zatvor suda u Kornojburgu. On je naglasio da je hapšenje usledilo na osnovu naloga koji je izdao sud u Beogradu.

Kel je napomenuo da je ambasada BiH u Austriji odmah informisana o hapšenju njenog državljanina, i njeni službenici se brinu o Divjaku.

On je dodao da je sud informisao i srpske vlasti, koje sad moraju da proslede dokumenta Austriji na osnovu kojih sudija treba da odluči da li postoji osnovana sumnja za izricanje odluke o ekstradiciji. U Sarajevu su već usledile oštre reakcije jer je javnost verovala da je sa slučajem Ganić zaključena i priča o poternici za "Dobrovoljačku".

Vest o privođenju Jovana Divjaka u četvrtak kasno uveče potvrdio je za sarajevske medije ambasador Bosne i Hercegovine u Beču Haris Hrle, naglašavajući da je penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine zadržan na bečkom aerodromu na osnovu poternice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije.

Divjak je predat u nadležnost austrijskog pravosuđa nakon što je saslušan u bečkoj policiji, potvrdio je Hrle.

"Ja vam mogu potvrditi da je general Divjak zadržan na aerodromu u Beču, očekujemo sledeće proceduralne korake sa austrijske strane. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći", izjavio je on u četvrtak uveče. Sarajevski mediji su objavili da je Divjak zadržan na osnovu poternice za slučaj Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, iste one na osnovu koje je prošle godine u Londonu uhapšen bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli da potvrde te navode, ali je portparol te sudske institucije Boris Grubešić ponovo poručio da je za slučaj "Dobrovoljačka" nadležno pravosuđe BiH.

"Imamo informaciju da se najverovatnije radi o predmetu srpskog pravosuđa, ali to su sve pretpostavke u ovom trenutku. Radi se o predmetu gde je mesto izvršenja u BiH i osumnjičene osobe su državljani BiH i jedino su pravosudne institucije BiH nadležne za postupanje u takvim predmetima", rekao je Grubešić.

Institucije Bosne i Hercegovine će, kako je potvrdio ministar spoljih poslova Sven Alkalaj, preduzeti sve potrebne mere kako bi general Divjak imao adekvatnu pravnu zaštitu odmah nakon što u BiH dođe zvanični izveštaj austrijskih vlasti.

"Mi ne znamo o čemu se tu radi. Kao što je poznato, nakon najnovije odluke Interpola, ne može se pokrenuti ni jedna poternica bez pristanka zemlje čiji je dotični građanin državljanin", kazao je Alkalaj.

Sarajevski mediji podsećaju da je privođenje Divjaka izvedeno istovetno kao i u slučaju Ganića, a nezadovoljni građani već sinoć su se okupili na protestnom skupu u centru Sarajeva, tražeći od pravosudnih institucija BiH hitnu akciju da general Divjak što pre bude oslobođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: