Delimični štrajk prosvetara

Časovi u 230 škola skraćeni na 30 minuta. Ako dogovor sindikalaca i ministra ne bude postignut, prosvetari najavljuju potpunu obustavu rada od 28. januara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

11:38

Default images

U oko 230 škola u Srbiji časovi su danas bili skraćeni na 30 minuta zbog protesta koji je organizovao Granski sindikat “Nezavisnost”.

Oni najavljuju da je to samo uvertira u potpunu obustavu koja sledi za četiri dana. U Ministarstvu prosvete tvrde da je skraćeno radilo samo sedam odsto škola.

Ministar Obradović za B92 kaže da će tek kada od sindikata dobije preciznu računicu onoga što sindikati traže, znati da li će i u kojoj meri biti ispunjeni njihovi zahtevi. Generalna proba za mogući štrajk. Članovi granskog sindikata “Nezavisnost” počeli su "pripreme za potpunu obustavu rada" skraćivanjem časova na 30 minuta.

Tako su u beogradskoj školi “Mika Petrović Alas” neki časovi trajali 45, a neki 30 minuta. Nastavnica Miomirka Sajčić kaže da to nije pravilo probleme u obavljanju nastave.

“Onaj manji broj koji izvodi nastavu po 45 minuta izvodi svoj čas, kao i mi koji krenemo pre toga u skraćeno izvođenje časova. Nemamo nikakvih problema”, kaže ona.

U sindikatu “Nezavisnost” tvrde da su časovi skraćeni u oko 230 škola u Srbiji u kojima su oni u većini.

Predsednik granskog sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da će se ta sindikalna organizacija, ako u tekućim pregovorima sa Vladom ne dođe do dogovora, pridružiti potpunoj obustavi rada koju ostali prosvetni sindikati najavljuju od petka.

“Kakva će dinamika biti to je stvar pregovora. Ono što želimo je da naša plata na kraju bude veća u odnosu na ovu sada za 24,5 odsto i to je definitivno naš zahtev i od tog zahteva nećemo odustati”, poručuje on.

Miodrag Protić iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da prosvetni radnici nemaju čega da se plaše jer nisu oni ti koji krše zakon, već Ministarstvo prosvete.

“Ne plašimo se nikakavih sankcija jer možemmo potpuno da obustavimo rad pozivajući se na zakon. Ministar ga je prvi prekršio jer niti je otpočeo pregovore kada je dobio naš protokol koji je trebalo prvi da bude potpisan 15. novembra, poštujući zakon, a upravo po tom zakonu na koji se poziva bio je obavezan da otpočne pregovore, a on to nije uradio”, objašnjava on.

Četvrti sindikat, Sindikat obrazovanja Srbije, međutim, ima drugačiji plan. Na dan kada njihove kolege najavljuju potpuni štrajk, oni će možda početi sa skraćivanjem časova.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da su zahtevi drugih sindikata nejasni i da ih on ne razume.

“Mi možemo tražiti i povećanje od 50 odsto, ali to nije realno. Politika sindikata koji ja vodim već 14 godina je da tražimo ono što je realno dobiti. Zahtevi i računice drugih sindikata ni meni kao profesoru matematike nisu jasni“, rekao je Pavlović.

On je dodao da je svaki od predstavnika sindikata na sastanku u Vladi Srbije u petak pričao svoju „tužnu priču“, ali da ministarka finansija Diana Dragutinović ”nije psihijatar“.

Pavlović je najavio da će Sindikat obrazovanja Srbije od petka stupiti u štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta, ukoliko ne dođe do dogovora sa Vladom.

On je objasnio da članovi sindikata koji vodi nisu danas u štrajku u školama u kojima su oni u većini.

”Ukoliko su članovi drugih sindikata u nekoj školi u većini članovi sindikata koji štrajkuju, članovi našeg sindikata štrajkuju kao i oni, skraćivanjem časova. U suprotnom oni ne štrajkuju“, rekao je Pavlović.

Ni drugi sindikati nemaju razumevanje za poteze Sindikata obrazovanja Srbije. Tomislav Živanović tvrdi da Pavlović opstruira pregovore.

“On ima neki svoj scenario sopstveni, na pregovorima mu je kolega Krnaz predložio da pređe na drugu stranu i sedi pored ministra jer bi sindikatima tako bilo lakše. On na svaki način pokušao da ovo sve opstruira”, kaže Živanović.

Zahtevi sindikata

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno oko 20 milijardi dinara, kako bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade i da planirana januarska povišica za prosvetare umesto dva odsto bude usklađena sa šestomesečnom inflacijom u protekloj godini, pri čemu bi povišica bila između 5 i 6 odsto.

U slučaju da ne bude dogovora, štrajk će zajednički organizovati Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Granski sindikat "Nezavisnost".

Čelnici tih sindikata pozvali su i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da im se pridruži. Taj sindikat je takođe najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 škola u Srbiji.

Sam ministar Obradović ne želi ništa da obeća, čeka da mu tri sindikata koji zajednički nastupaju dostave preciznu računicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: