Šutanovac: Uskoro sporazum sa EU

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, gostujući u emisiji “Između redova“ B92, da će uskoro biti potpisan bezbednosni sporazum sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Nedelja, 23.01.2011.

15:18

Default images

Posle toga će, objasnio je Šutanovac, Srbija prvi put u istoriji moći da pošalje svoje oficire u mirovne misije Unije.

"Uskoro ćemo potpisati bezbednosni sporazum sa Briselom, odnosno sa Evropskom unijom, i prvi put u našoj istoriji poslaćemo naše oficire u mirovne misije Unije", rekao je Šutanovac, gostujući u emisiji Jugoslava Ćosića.

On je precizirao da će srpski oficiri prvo simbolično biti prisutni u tim aktivnostima, a da se zatim očekuje njihovo veće učešće, kao i angažovanje oficira policije u mirovnim misijama EU.

Šutanovac je podsetio da su pripadnici sistema odbrane trenutno angažovani u pet mirovnih misija UN i najavio da Srbija želi da učesvuje i u takvim aktivnostima EU.

"Stupili smo u kontakt sa evropskim zemljama u želji da imamo naše predstavnike u misijama EU, gde do sada nisu bili prisutni", rekao je ministar odbrane.

Čeka se izveštaj o eksploziji u “Slobodi”

Šutanovac je izjavio i da bi uskoro trebalo da dobije izveštaj istražnog sudije na osnovu koga će biti poznato šta se zaista dogodilo u fabrici “Sloboda Čačak”.

Istražni sudija uskoro bi trebalo da završi izvšetaj o eksploziji u fabrici namenske proizvodnje “Sloboda Čačak”, nakon čega će biti poznato šta se zaista desilo da dođe do serije eksplozija u toj fabrici, najavio je Šutanovac.

On je rekao da njemu i dalje nije poznato da li je samo ljudski faktor odgovoran za havariju u “Slobodi”, iako se, kako je rekao, u Srbiji uvek može postaviti pitanje koncentracije i discipline na radu.

“Ovaj događaj na svu sreću nije imao žrtve, što je najvažnije. Fabrika je osigurana što je isto tako važno, ali biće važno da se vide procedure, da se vidi da li su ispoštovane ili ne. Da li je samo ljudski faktor? Pojedinac se često krije iza sistema”, ocenio je ministar.

Prijem profesionalnih vojnika u toku

Upitan dokle se stiglo sa profesionalizacijom Vojske Srbije, Šutanovac je naveo da je u toku prijem profesionalnih vojnika i njihova obuka, a da se od marta očekuje prva generacija onih koji su se dobrovoljno javili da služe vojni rok.
Minimalna plata profesionalnog vojnika biæe 300 evra
Šutanovac je precizirao da se prijavilo više stotina dobrovoljaca, da će oni koji budu dobrovoljno služili vojni rok verovatno moći da primaju oko 15.000 dinara mesečno.

Prema rečima ministra, osnovna, najniža plata profesionalnog vojnika iznosi oko 300 evra, bez dežurstava, terenskih dodataka...

Šutanovac je podsteio da će u Vojsci posle 65 godina ponovo biti uvedena verska služba, što je u skladu sa srpskom tradicijom, ali i iskustvima modernih armija.

On je naveo da će u vojsci biti prisutni sveštenici i predstavnici svih tradicionalnih verskih zajednica zastupljenih u Srbiji, a da će njihov broj zavisiti od broja vernika među profesionalnim vojnicima.

Veliki poslovi za vonnu industriju

Minsitar je ponovio da je u toku izrada novih uniformi sa digitalnom šarom, koje za potrebe Vojske izrađuje vranjski "Jumko".

Govoreći o sklopljenim ugovorima za izvoz naoružanja i vojne opreme, Šutanovac je rekao i da je njihova vrednost 1,2 milijarde dolara i precizirao da je glavni izvozni adut municija raznog kalibra koja se pravi i po istočnom i zapadnom standardu.

Šutanovac je ponovio i da su u toku razgovori o izgrađi vojnih objekata na području država Bliskog istoka, na kojima bi se uposlila i domaća građevinska operativa.

“Nadamo se da ćemo dobiti posao izgradnje vojne bolnice u Tripoliju u Libiji, kao i posao u Kuvajtu i Angoli. Ukoliko bi dobili te poslove onda bi se angažovala i naša građevinska operativa koja vapi za tim poslovima”, rekao je Šutanovac.

“Rekonstrukcija Vlade nije ništa strašno“

Kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, Šutanovac, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, je naveo da je to stvar dogovora potpisnika koalicionog sporazuma, premijera i predsednika Srbije, a ne ministara.
Rekonstrukcija Vlade nije ništa strašno, smatra Šutanovac (Beta, arhiva)
Šutanovac je dodao da očekuje da se lider stranaka vladajuće koalicije sastanu i da se dogovore o eventualnoj rekonstrukciji vlade.

"Razmišljanja o rekonstrukciji postoje, ali ne kao predlog. Ta praksa u Srbiji još nije prepoznata, ali rekonstrukcija nije ništa strašno, ona treba da pomogne da se dođe do cilja. Ja ne mislim da je to prazna priča", kazao je Šutanovac.

Kada su u pitanju inicijative za promenu Ustava Srbije, Šutanovac je rekao da i o tome treba da se otvori debata kako bi Srbija dobila moderniji najviši pravni akt.

Šutanovac je rekao da se unutar DS-a vode ozbiljni razgovri oko promene Ustava, ali da se Ustav ne može menjati zbog jedne stavke kako to traže naprednjaci.

Ipak, Šutanovac navodi da bi moglo da se desi da referendum za promenu Ustava bude istog dana kada i parlamentarni izbori, odnosno na proleće 2012.

"Ne postoji mogućnost saradnje SNS-om"

Šutanovac odbacuje i bilo kakvu mogućnost saradnje demokrata sa Srpskom naprednom strankom.

"Ne vidim kako možemo da spojimo nespojivo. Ne vidim ni politički, ni matematički, ni logički zašto bi se to desilo", rekao je Šutanovac i dodao da je uveren da ne postoji politička komunikacija između te dve stranke.

Šutanovac očekuje da će naredni parlamentarni izbori biti održani na proleće 2012. godine i da je ta tema na srpskoj političkoj sceni "otvorena suviše rano".

On je dodao da je svestan nezadovoljstva naroda i da će zbog toga biti teško inspirisati ga da izađe na naredne izbore, ali da je na Vladi Srbije da u narednom periodu poboljša kvalitet života građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: