Nastavak procesa u Prištini

Pred sudom Euleksa nastavljeno je saslušanje grupe osumnjičene za trgovinu organima. Odluka o nastavku procesa će biti doneta za 15 dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2011.

18:04

Default images

Tužilac Euleksa Džonatan Ratel kazao je da su siromašni ljudi sa strane dolazili na Kosovo, pošto im je prethodno lažno obećano da će dobiti novac za vađenje bubrega.

Prema tvrdnji tužioca, ti organi su zatim prodavani za ilegalne transplantacije.

Ratel je napomenuo da je u više desetina ilegalnih operacija, koje su izvedene u privatnoj klinici "Medikus" u Prištini, bio umešan turski doktor Jusuf Sonmez, kao ključni hirurg.

Sudija će nakon saslušanja imati 15 dana da odluči da li će slučaj izneti pred sud.

Portparolka Euleksa Kristina Herodes kaže da sučaj Medikusa I takozvane žute kuće nisu povezani.

"Slučaj medikusa je počeo u novembru 2008 godine u Prištini, i prema optužnici svi dokazi su potvrđeni za period od 1 januara 2008 godine do Novembra iste godine”, rekla je ona.

Prištinski advokat Bajram Tmava je rekao da je bio veo skeptičan da bi moglo da dođe do povezivanja slučaja Medikus i izveštaja Duka Martija

"Nema ni najmanjeg dokaza koji može da poveže takav čin, kako je predviđeno u izveštaju. Kao što je rekao predsednik Srbije Boris Tadić, ovaj izveštaj je dugo očekivan, i da bi se potvrdilo da Medikus ima veze sa izveštajem, neko bi dao i novac”, rekao je Tmava.

Ratel je prošlog meseca kazao da su siromašnim ljudima iz Rusije, Moldavije, Kazahstana i Turske vađeni organi, koji su potom na crnom tržištu prodavani i presađivani bogatim pacijentima iz Kanade, Nemačke, Poljske i Izraela, koji su za to plaćali do 90.000 evra, naveo je "Fajnenšel tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: