Izabran projekat za Centar nauke

Projekat austrijskog arhitekte Volfganga Čapelera izabran je za najuspešniji na konkursu za izgradnju Centra za promociju nauke, saopštio međunarodni žiri.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

12:09

Default images

Na konkursu, na kome su prijavljena 232 projekta iz 47 zemalja, Čapelerov rad proglašen je najboljim jednoglasnom odlukom žirija.

Druga nagrada pripala je arhitektonskom timu iz Japana, a treća grupi arhitekata iz Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će zgrada Centra za promociju nauke koštati 20 miliona evra, ili pet odsto od ukupnog iznosa koji je za sledeću godinu namenjen iz budžeta Srbije za naučna ulaganja.

On je rekao da je Čepelerov projekat izabran jer će najmlađima, osnovcima i srednjoškolcima omogućiti da se "na uzbudljiv i zabavan način upoznaju sa čarima nauke".

Prema izabranom planu, budući Centar za promociju nauke imaće dva glavna nivoa na kojima će se nalaziti izložbeni prostor, konferencijske sale, naučne laboratorije i planetarijum.

U centru će biti predstavljena naučna rešenja domaćih naučnika i pronalazača, a zanimljivo arhitektonsko rešenje zgrade, po rečima članova žirija, takođe će privlačiti pažnju stručnjaka te oblasti iz celog sveta.

Predviđeno je da izgradnja počne na proleće 2011. godine, a da se završi 2012. godine.

Najuspešnije arhitektonsko rešenje biće nagrađeno sa 60.000 evra, druga nagrada iznosi 20.000 evra, a treća 10.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: