Haradinaj na slobodi za praznike

Haški tribunal odobrio zahtev bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da bude privremeno pušten na slobodu tokom zimske pauze u radu tog suda.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

19:42

Default images

Isti zahtev, međutim, nije odobren njegovom saborcu Ljahiju Brahimaju, saopštio je Haški sud.

Haradinaj je zatražio privremeno puštanje na slobodu zbog rođenja deteta, koje se očekuje početkom januara. Haški tribunal neće raditi od 17. decembra do 14. januara iduće godine.

Odluka o puštanju Haradinaja na slobodu doneta je iako je prištinska štampa spekulisala da je sud već odbio njegov zahtev, jer se tome usprotivilo Haško tužilaštvo. U Tužilaštvu su naveli da bi puštanje Haradinaja ugrozilo integritet novog suđenja.

U navodima Tužilaštva se ističe da zastrašivanje svedoka na Kosovu i dalje predstavlja značajne probleme u obezbeđivanju svedočenja, i da Haradinajeva popularnost u međuvremenu nije umanjena.

Međutim, Sudsko veće je navelo da Haradinaj ne predstavlja pretnju po žrtve, svedoke ili neke druge osobe, dok je za Brahimaja navedeno da bi, ukoliko bude privremeno pušten na slobodu, mogao da predstavlja pretnju po žrtve ili svedoke.

Tužilaštvo je ukazalo i da se privremeno oslobađanje Haradinaja i Brahimaja ne preporučuje u ovom trenutku u političkoj klimi koja vlada na Kosovu, a naročito pred izbore, koji bi trebalo da se održe 12. decembra, a na kojima će učestvovati i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova (AAK).

Tužilaštvo je podsetilo i da je Žalbeno veće u julu ovu situaciju opisalo kao "atmosferu raširenog i ozbiljnog zastrašivanja svedoka bez presedana", kao i da je Evropska komisija u izveštaju o Kosovu za tekuću godinu od 9. novembra potvrdila da zastrašivanje svedoka predstavlja ozbiljan problem.

Suđenje Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Brahimaju delimično će biti ponovljeno zbog pretnji svedocima.

Prvostepenom presudom od aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuzeni Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, dok je trećeoptuženi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Novo suđenje trebalo bi da počne krajem januara 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: