"Jukom": Promeniti odluku o bojkotu

Komitet pravnika za ljudska prava ,"Jukom", zatražio je od države Srbije da promeni svoju odluku o bojkotu ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

08:55

Default images

"Jukom“ je u otvorenom pismu od vlasti zatražio da pošalje svog predstavnika u Oslo, na ceremoniju dodele nagrade kineskom dosidentu.

"Jukom" je takođe zatražio i "da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo".

Odluka Srbije da ne prisustvuje sutrašnjoj dodeli Nobelove nagrade za mir u znak solidarnosti sa Kinom ne prestaje da izaziva reakcije u zemlji. Onima koji smatraju da je ta odluka pogrešna pridružila se predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht.

Nekoliko nevladinih organizacija u otvorenom pismu traži od države da tu odluku promeni i pošalje predstavnike na dodelu, ističući da je Srbiji potrebna istinska politika poštovanja ljudskih prava, a ne politika kojoj je važniji most od ljudskog života.

Među potpisnicima pisma su Borka Pavićević, Nataša Kandić, Miljenko Dereta, Sonja Biserko, Vojin Dimitrijević i Milan Antonijević.

Odluku države osudio je i Forum pisaca Srbije, dok je lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović ocenio da ignorisanje dodele Nobelove nagrade za mir predstavlja ''sramotu za ovu zemlju''.

Samo jedan dan pre uručivanja Nobelove nagrade za mir u Oslu, Kina će dodeliti sopstvenu "Konfučijevu nagradu za mir". Nazvana po slavnom kineskom filozofu, nova nagrada je stvorena da "interpretira gledišta na mir koja ima kineski narod", navode kineski zvaničnici.

.Od juče je poznato da je Srbija, pored Ukrajine, jedina evropska zemlja koja će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade. Pored negodovanja nevladinih organizacija, kritike zbog ove odluke se mogu čuti i iz državnih institucija. Naime, Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva za spoljne poslove, smatra da je srpska diplomatija donela lošu odluku.

"Ja naprosto ne verujem da bi Kina nama toliko zamerila. Niti smo mi toliko značajna zemlja za tu istu Kinu, dok ona sa Sjedinjenim Američkim Državama ima izuzetno dobre odnose, kao i sa Evropskom unijom. Naravno, nas je lakše pritisnuti, na nas je lakše vršiti pritisak, nego što se to radi velikim zemljama. Ja se sa tim slažem, ali, pazite, Makedonija nije poklekla, ako ćemo već o malim zemljama sa ozbiljnim problemima. Takođe, Grčka je dobila veliku finansijsku podršku Kine, ali ja nisam čula da Grčka neće biti tamo“, kaže ona.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora, koja je jedna od potpisnica pisma koje je Komitet pravnika za ljudska prava "Jukom“ uputio državnim organima uz zahtev da ipak pošalje predstavnike na ceremoniju u Oslo, ocenjuje za B92 da ovo nije prvi put da Srbija donosi odluku koja je suprotna sopstvenom interesu.

Takođe, ona je dodala da je ovakav potez zaostavština Vuka Jeremića, koji je u prethodnom periodu stvarao tajne koalicije. Prema njenim rečima, sada se trpe posledice takve politike.

"Srbija je u raznim neprincipijelnim koalicijama već godinama, od kada je vodila kampanju sa nesvrstanim i drugim zemljama oko nezavisnosti Kosova, odnosno nepriznavanja. Naravno da je za tu uslugu morala nešto i da obeća. Mislim da je Srbija dala autogol, koji bi se mogao objasniti činjenicom da Kinezi sad grade taj veliki most, ali, svejedno, ja mislim da oko ljudskih prava ne sme biti kompromisa“, smatra Sonja Biserko. Podsetimo, Srbija je među 19 zemalja koje će bojkovati dodelu Nobelove nagrade za mir koja je ove godine pripala kineskom disidentu Liju Sjaobou. "Blic" u današnjem broju piše da je reč o vraćanju usluge Kini, koja je bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju.

Reagovao i Forum pisaca

I Forum pisaca je osudio odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, navodeći da "takvom ponižavajućom odlukom srpske vlasti se svrstavaju uz grupu država u kojima se najviše ograničavaju i krše ljudska prava“.

Članovi foruma su takođe izrazili solidarnost sa piscem dobitnikom nagrade, disidentom Liu Sjaobom.

Jedan od njih, publicista Mirko Đorđević, kaže da je ovo štetan gest, jer srpski ministri već dugo ubeđuju građane da put u Evropsku uniju ne može biti sprečen i uslovljen. On smatra da se ovakvim ponašanjem dokazuje suprotno.

"Čin ministra spoljnih poslova izraz je opšte političke dezorijentacije u ovoj zemlji. Motivi koje je ministar Jeremić naveo nisu uverljivi, i bacaju u senku prave namere. Ako, navodno, mi ne želimo da kvarimo svoje odnose sa Kinom, mi ćemo automatski kvariti odnose i sa zemljom domaćinom Nobelove nagrade, ali i sa drugim zemljama“, kaže Đorđević.

Članovi Foruma pisaca, koji kažu i da izražavaju iskrenu solidarnost sa piscem i disidentom Liu Sjaobou i koji su potpisnici saopštenju su: Filip David, Saša Ilić, Mirko Đorđević, Mirjana Miočinović, Nenad Prokić, Predrag Čudić, Ibrahim Hadžić, Milan Đordević, Milica Jovanović, Irena Javorski, Srdan Srdić, Borivoje Adašević, Dragoljub Stanković, Vladimir Arsenić, Miloš Živanović, Tomislav Marković.

Poziv da predstavnici njihovih ambasada prisustvuju ceremoniji odbile su, pored Kine i Srbije, i Rusija, Pakistan, Venecuela, Kuba, Filipini, Kazahstan, Saudijska Arabija, Iran, Ukrajina, Kolumbija, Egipat, Sudan, Tunis, Irak, Vijetnam, Avganistan i Maroko.

Ipak, nagrada neće biti uručena u petak, jer nijedan Liuov rođak nije u mogućnosti da prisustvuje svečanosti, jer je on u zatvoru, a njegovoj porodici je zabranjeno da napusti zemlju.

To će biti prvi slučaj da Nobelova nagrada za mir neće biti uručena od 1936. godine, kada je lider nacističke Nemačke Adolf Hitler sprečio nemačkog pacifistu Karla fon Osjeckog da je primi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: