File donosi 2.483 pitanja

Komesar za proširenje Štefan File stiže u Beograd. On srpskim zvaničnicima donosi upitnik EU u kome se nalaze 2.483 pitanja.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 23.11.2010.

08:13

Default images

Komesar za proširenje kaže da je upitnik ključan za odnose Srbije i Unije.

„To može izgledati kao mali korak za istoriju Srbije, ali je ključan za odnose sa Evropskom Unijom. Vaši odgovori daće nam meru spremnosti vaše zemlje o otvorenosti pregovora sa Unijom“, kazao je File pred dolazak u Beograd.

Puna saradnja sa Haškim tribunalom, uključujući odlučne napore da se dva preostala begunca pronađu, uhapse i izruče, predstavlja međunarodnu obavezu Srbije i kao takva, spada u političke kriterijume za priključenje Evropskoj uniji, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, uoči posete Beogradu.

Datum ulaska Srbije u EU najviše zavisi od same Srbije, a reforme koje se sprovode u Srbiji vodiće napretku u Briselu, rekao je File u intervjuu za Ekonom:east magazin, koji izlazi u četvrtak.

File je istakao da je, posle objavljivanja izveštaja o saradnji sa Hagom, od velikog značaja da Srbija razvije konstruktivan pristup u odnosima sa Kosovom i zato ohrabruje njena posvećenost dijalogu sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, Upitnik koji donosi je sličan onom koje su dobile Crna Gora i Albanija, s tim da će neka pitanja biti specifična za Srbiju i njenu situaciju.

Pitanja će, dodao je File, pokriti sve oblasti koje spadaju u kopenhagenške kriterijume – političke, ekonomske, kao i sposobnost Srbije da preuzme obaveze koje nosi članstvo i proces stabilizacije i pridruživanja.

Unija od Srbije očekuje da više pažnje posveti kvalitetu i nivou sprovođenja reformi, što se posebno odnosi na reformu pravosuđa, pravo svojine i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela, poručio je File. Zemljama regiona je za sastavljanje odgovora bilo potrebno od tri do pet meseci, a potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić očekuje da će Srbija odgovore imati do kraja prvog kvartala 2011.

Očekuje se da srpski Upitnik sadrži 2.500 pitanja, i još oko 2.000 potpitanja. Na osnovu odgovora EK treba da stekne uvid u stepen ostvarenih reformi i usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim u 35 oblasti pravnih tekovina EU.

Ako se izuzmu neka pitanja koja će biti specifična za Srbiju, Upitnik koji stiže u Beograd biće u velikoj meri sličan onima koje su dobile zemlje u regionu, jer iako se upitnici za svaku zemlju rade posebno, jedan i to veći deo tih dokumenta je isti ili sličan za sve.

Upitnik koji je svojevremeno pripreman za Hrvatsku imao je oko 4.500 pitanja, a za Crnu Goru 2.178, a za ostale je zemlje iz okruženja oko 4.000 pitanja.

Pitanja za zemlje u okruženju bila su podeljena na tri grupe, tzv. političke, ekonomske i kriterijume koji se odnose na sposobnost usvajanja evropskih standarda.

Politički kriterijumi odnose se na oblasti poput demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, regionalnih odnosa, ispunjavanja međunarodnih obaveza, a ekonomski na postojanje tržišne ekonomije, makroekonomsku stabilnost, privatizaciju, svojinske odnose, sposobnost suočavanja sa konkurencijom iz EU itd.

Kriterijumi vezani za sposobnost usvajanja evropskih standarda odnose se na standarde EU poput slobodnog kretanja robe i usluga, slobodnog kretanje kapitala, javnih nabavki, konkurencije, bezbednosti hrane, energetike, spoljne politike, bezbednosne politike, preduzetničke politike, itd. Kada država odgovori na upitnik, EK posle eventualnih dodatnih pitanja, sastavlja mišljenje, tzv. "Avis" koji se prosleđuje Evropskom savetu.

Savet potom treba da da jednoglasnu saglasnost na preporuku, čime će zemlja stiče status kandidata koji otvara vrata početku pregovora o članstvu.

Beograd je kandidaturu podneo 22. decembra 2009.godine, a cilj Srbije je da do kraja sledeće ili početkom 2012. godine počne pregovore o članstvu.

Poznavaoci kažu da je od sticanja statusa kandidata još važnije da Evropski savet donese odluku o datumu za početak pregovora o pridruživanju, što je ujedno poslednja faza u pristupanju jedne zemlje EU.

U Briselu često ističu da dužina procesa, od trenutka podnošenja kandidature do završetka pregovora o pridruživanju i samog prijema, zavisi pre svega od napora potencijalne članice da se uskladi sa stanadardima EU, ali donekle i od dinamike unutar same Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: