Sledbenici Artemija u dva manastira

Pristalice umirovljenog vladike Artemija upale su u dva manastira na Kosovu. Novopostavljeni vladika Teodosije se sa Sabora SPC hitno vratio na Kosovo.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 19.11.2010.

00:59

Default images

I pored zabrane činodejstva, umirovljeni episkop Artemije služio liturgiju u manastiru u Dubokom Potoku na Kosovu.

Sledbenici penzionisanog vladike Artemija, upali su popodne i u manastir Devine vode u opštini Zvečan, dok pokušaj da zauzmu Banjsku nije uspeo.

Artemijeve pristalice su u manastir Devine vode otišli posle liturgije koju je vladika, uprkos sinodskoj zabrani, održao u trpezariji konaka u manastiru Duboki potok na severu Kosova i Metohije.

Episkop Artemije je liturgiju služio u trpezariji konaka manastira, jer mu iguman Romilo nije dozvolio da bogosluženje obavi u crkvi.

Iz Eparhije je saopšteno da je Artemije sinoć sa grupom od 50 monaha i aktivista SNV Kosova i Metohije, predvođenih Milanom Ivanovićem i Draganom Velićem, nenajavljeno ušao u manastir u mestu Duboki Potok.

Vladika Artemije je posle liturgije okupljenima kazao: "Sabrali smo se da udarimo novi početak, odnosno da vratimo poredak, mir i jedinstvo u Eparhiju raško-prizrensku koja devet meseci prolazi svoju Golgotu".

"Mi se nismo odvojili ni od koga, nismo nikakvi raskolnici i ne stavaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni i drevni preci predali", rekao je Artemije.

On je kazao da očekuje nove napade na njega i odane mu monahe, ali da ih se ne plaši.

"Svaki početak je težak, svako probuđenje dolazi iz pustinje, a ovo je jedna od naših pustinja u kojoj smo se sabrali. Umesto u crkvi, u hramu Božjem, mi smo u ovoj tesnoj trpezi jer su oni koji imaju vlast naredili da ne možemo da uđemo u crkvu", rekao je Artemije.

Prema njegovim rečima, jutrošnja služba liči na "sabranje hrišćana iz prvih vekova".

"Sigurno je da su hramovi osvećena mesta za bogosluženja, ali u nevolji i rimske katakombe bile su sveta mesta. Čuvajmo svoju veru i jedinstvo sa svetom sabornom i apostolskom crkvom i onda će i Bog blagosloviti naše domove, sela i gradove, naše Kosovo i Metohiju i celu našu zemlju", rekao je vladika Artemije.

Sveti arhijerejski sabor SPC optužio vladiku Artemija da je stupio na put "otvorenog raskola" i "ustao na saborno jedinstvo" Crkve, o tome čitajte u drugoj vesti.

Iguman u poziciji taoca

Iguman manastira Romilo prethodno je odbio da Artemiju preda ključ, a njegov monah Kiprijan Keljević je pretio igumanu, oduzeo mu dva mobilna telefona i ključeve od ćelije i automobila.

U saopštenju Eparhije se ističe da je iguman praktično u poziciji taoca jer su pristalice Artemija okupirale manastir.

Otac Romilo je u svoj ćeliji i nije prisustvovao službi, niti je želeo da se obrati novinarima.

Kako je Tanjugu rečeno u eparhiji Raško-prizrenskoj, penzionisani vladika i njegovi sledbenici su "nastavili da uzurpiraju imovinu" Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog čega će protiv Artemija, kako je najavljeno, biti podneta krivična prijava sudovima države Srbije. Novopostavljeni episkop raško-prizrenski Teodosije vratio se iz Beograda u tu eparhiju nakon što je penzionisani vladika Artemije sa pristalicama ušao u manastir Duboki potok, rekao je za agenciju Beta izvor iz SPC na Kosovu.

Izvor je naveo da je vladika Teodosije boravio na zasedanju Sabora u Beogradu i da se uz dozvolu Sabora vratio na Kosovo zbog, kako je kazao, "raskolničkog uzurpiranja manastira" Duboki potok, u opštini Zubin Potok.

Izvor je naveo da episkop Teodosije ne može da daje izjave dok traje Sabor i da će to činiti portparpol SPC episkop bački Irinej.

Eparhija: Uzurpacija

Rano jutros oglasile su se i raško-prizrenske i kosovsko-metohijske eparhijske vlasti, koje su u saopštenju navele da namera umirovljenog episkopa Artemija da danas služi liturgiju u manastiru Duboki Potok predstavlja pokušaj uzurpacije.

U saopštenju se podseća da je episkop Artemije umirovljen i navodi da svako neovlašćeno služenje liturgije i zloupotreba objekata SPC predstavljaju najgrublje kršenje crkvenih kanona i pravila.

Raško prizrenska eparhija je saopštila da su svi parohijski sveštenici Raško-prizrenske eparhije i svi monasi koji žive u manastirima Eparhije u potpunosti verni svom novoimenovanom nadležnom episkopu Teodosiju, iza koga stoji Sveti arhijerejski sabor sa patrijarhom Irinejem na čelu.

"Pokušaj uzurpacije imovine SPC je vrlo ozbiljan prestup koji podrazumeva i mogućnost pokretanja krivičnih tužbi pri sudovima Republike Srbije. Sva imovina SPC je vlasništvo Patrijaršije srpske i nijedan episkop, pa čak ni eparhijski arhijerej, a kamoli umirovljeni episkop nema pravo da otuđuje imovinu Crkve i privatno je koristi", navodi se u saopštenju Raško-prizrenske eparhije.

Artemije kao Miraš

Srpska pravoslavna crkva najdrastičnije će reagovati na nasilni upad penzionisanog vladike Artemija u manastir Duboki Potok na severu Kosmeta, gde je u manastirskom konaku služio liturgiju, pa se očekuje da će ga Sveti arhijerejski sabor u zasedanju danas raščiniti, rečeno je Tanjugu u crkvenim krugovima.

Penzionisani vladika Artemije biće, kako se navodi, lišen svešteničkog čina, jer je krenuo putem Miraša Dedeića, takozvanog mitrpolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Trajkovićeva: Cilj destabilizacija

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba Rada Trajković izjavila je da odluka vladike Artemija da u manastiru Duboki Potok služi liturgiju ima za cilj destabilizaciju Srba i crkve.

"U trenutku kada se pomislilo da Eparhija ide putem stabilizacije, još jednom se pokazalo da je sever Kosova u funkciji destabilizacije, koja potresa i pravi sukobe unutar Srba na severu i crkve", ocenila je Trajković.

Ona je rekla da su poslednja dešavanja u raško-prizrenskoj Eparhiji vrlo tužna vest, jer dolazi u trenutku "kada se svi trudimo da održimo institucionalne veze sa Beogradom, kako političke, tako i crkvene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: