Lista pod istragom

Lista za prirodnu Albaniju želi da učestvuje na izborima u svim državama gde žive Albanci. Srpsko tužilaštvo najavljuje istragu o učešću Albanaca iz Srbije.

Izvor: FoNet, Politika

Utorak, 02.11.2010.

11:24

Default images

Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa jedini su albanski političari u regionu koji su podržali listu.

“Za početak, učestvovaćemo na predstojećim izborima u Albaniji i na Kosovu, a kasnije i u ostalim državama regiona”, poručeno je na svečanosti u Tirani povodom osnivanja liste.

Mustafa je poručio da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Balkana tražiti formiranje “prirodne Albanije” i revidiranje Londonske konferenecije i Berlinskog kongresa da bi se, kako je rekao, ispravile greške prema Albancima, nastale nakon povlačenja turske imperije.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da će Tužilaštvo, u granicama svojih ovlašćenja, reagovati povodom izjava čelnika opština Preševo i Bujanovac, koji su na skupu u Tirani podržali ujedinjenje u "prirodnu Albaniju", navodeći da je deo u kome oni žive "najokupiranija albanska teritorija".

"Proverićemo šta su i u kom kontekstu rekli na promociji 'Liste za prirodnu Albaniju'. Ukoliko se, po dobijanju potrebnih informacija, utvrdi da u njihovim nastupima ima elemenata krivičnog dela, nadležno tužilaštvo će inicirati pokretanje postupka", rekao je Zorić.

"Najokupiranija albanska teritorija"

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik te opštine Orhan Redžepi i predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju podržali su u nedelju u Tirani ideju "Liste za prirodnu Albaniju", "da se objedine delovi teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, susednih država u kojima Albanci čine većinsko stanovništvo".

Na skupu je Orhan Redžepi rekao je i da je „preševska dolina, u pravom smislu reči, najokupiranija teritorija od svih albanskih krajeva na Balkanu“.

Iako je na osnivačkoj svečanosti najavljeno da će listu činiti predstavnici Albanije, Kosova, Makedonije, Preševa, Crne Gore i dijaspore, podgoričkim "Vijestima" je potvrđeno da na skupu u Tirani nije učestvovao neko od političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

Sagovornici lista iz albanskih partija u Crnoj Gori potvrdili su da im nije ni upućen poziv za učešće na skupu u Tirani.

Učesnici skupa u Tirani podržali su platformu političkog analitičara Koča Danaja po kojoj bi do 2013. bila formirana jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu, koju bi, osim Albanije i Kosova, činili delovi teritorija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

Iluzija malih stranaka

Ministar unutrašnjih poslova Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi izjavio je da ideja o "prirodnoj" Albaniji i ujedinjavanju teritorija na kojima žive Albanci "nije realna", ocenjujući da se radi o "iluziji koju promovišu neke manje političke stranke".

"Tu priču u svojim programima imaju neke manje stranke. Kosovo i Albanija su dve države koje imaju dosta toga zajedničkog, ali postoje kao različite države. I tako će i ostati", rekao je Redžepi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: