Objavljeni dokumenti o ratu u Iraku

Tajni dokumenti američke vojske objavljeni na sajtu Vikiliksa, otkrivaju "istinu o ratu u Iraku", izjavio je u Londonu osnivač tog sajta Džulijan Asanž.

Izvor: B92

Subota, 23.10.2010.

12:50

Default images

Zvaničnica sajta Kristin Hrafson najavila je da će Vikiliks uskoro objaviti nove dokumente američke vojske, ovoga puta o ratu u Avganistanu.

Uprkos protestima SAD, Vikiliks je juče objavio oko 400.000 tajnih dokumenata američke vojske o ratu u Iraku.

U njima se pominje 300 slučajeva mučenja i nasilja nad zatvorenicima za koje su bili odgovorni američki vojnici, kao i slučajevi pljački za koje se terete iračke snage.

S druge strane, iračke vlasti saopštile su danas da tajni američki dokumenti objavljeni na Vikiliksu, ne sadrže "iznenađenja".

"Dokumenti nisu bili iznenađenje za nas, jer smo već pominjali više tih slučajeva, uključujući i ono što se desilo u zatvoru Abu Graib, kao i druge slučajeve u koje je bila umešana američka vojska", rekao je portparol Ministarstva za ljudska prava Kamel al-Amin.

"Nismo iznenađeni informacijama koje su objavljene, broj (109.000 žrtava rata između 2003. i 2009.) blizu je onoga koji navode iračke vlasti", dodao je on.

Prema dokumentima koje je objavio Vikiliks, američka vojska prikrila je slučajeve mučenja zatvorenika u Iraku, između januara 2004. i 31. decembra 2009. od invazije američke vojske.

Ti dokumenti pokazuju da je u sukobu bilo 285.000 žrtava, od čega najmanje 109.000 mrtvih. Među žrtvama 63 odsto čine civili. Prema Vikiliksu, 15.000 smrtnih slučajeva civila do sada nije otkriveno.

UN: Istražiti slučajeve mučenja

Specijalni izvestilac UN za pitanja mučenja Manfred Novak pozvao je danas američkog predsednika Baraka Obamu da pokrene istragu o slučajevima torture otkrivenim u dokumentima američke vojske objavljenim na sajtu Vikiliks.

"Obamina administracija ima obavezu, kada se pojave ozbiljne optužbe o mučenju na račun nekog pripadnika američkih snaga, da povede istragu i snosi posledice... Ta osoba morala bi da bude privedena pravdi", rekao je Novak za radio BBC 4.

"Očekivao sam da će takva istraga biti pokrenuta još pre mnogo vremena jer je predsednik Obama došao na vlast obećavajući promene... Predsednik Obama ima obavezu da razmotri i stare slučajeve. Obaveza je da se oni istraže", rekao je zvaničnik UN.

Novak je zatim naznačio da povodom tih slučajeva samo američke vlasti mogu voditi istragu, jer postupak pred Međunarodnim krivičnim sud (MKS) ne bi bio moguć budući da SAD ne priznaju taj sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: