Četvrtak, 21.10.2010.

14:42

Moskva kažnjena zbog Parade ponosa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je protiv države Rusije po tužbi LGBT aktivista, zbog zabrane održavanja Parade ponosa u Moskvi.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Aktivista za borbu LGBT prava Nikolaj Aleksejev naveo je tri slučaja u žalbi upućenoj Evropskom sudu tvrdeći da je Rusija prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud u Strazburu je ocenio da je Rusija prekršila prava homoseksualaca, jer je obavezna da Konvenciju poštuje kao zemlja članica Saveta Evrope.

Sud je doneo takvu odluku po tužbi Nikolaja Aleksejeva koji je učestvovao u organizovanju šetnji 2006, 2007. i 2008. kako bi se skrenula pažnja javnosti na diskriminaciju gej i lezbejske zajednice u Rusiji.

Pošto su ti skupovi zabranjeni, Aleksejev se obratio sudu u Strazburu zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Doskorašnji gradonačelnik Moskve Jurij Luškov je nazivao gej parade "satanskim", a zabranjivanje tih šetnji obrazlagao neophodnošću zaštite javnog reda, zdravlja, morala, prava i sloboda drugih, i potrebom da se spreče neredi.

Sudije Evropskog suda su u današnjoj odluci podsetile na značaj slobode okupljanja i održavanja nenasilnih skupova, čak i u slučaju da su šokantni po ljude koji ne dele ideje učesnika tih skupova.

Sama mogućnost da bi neki skup mogao da izazove probleme, nije dovoljan razlog za njegovu zabranu. Kada bi se samo zato zabranjivali svi skupovi, onda bi se "sprečilo da društvo čuje drugačije mišljenje".

"Bezbednosni razlozi su od drugorazrednog značaja u odlukama vlasti koje su se prvenstveno vodile moralnim vrednostima većine", zaključio je sud u Strazburu.

Sud je takođe naveo da gej parade imaju za cilj promovisanje poštovanja ljudskih prava i toleranciju, a ne prikazivanje golotinje ili kritikovanje javnog morala ili nekog verskog mišljenja.

"Ovo je udarac ruskoj homofobiji na svim nivoima", navodi Aleksejev u saopštenju objavljenom nakon izricanja presude.

Evropski sud je odredio 12.000 evra na ime moralne štete nanete Aleksejevu koji je 18. septembra rekao da je žrtva pritisaka ruskih vlasti kako bi povukao tužbu koju je podneo u tom sudu u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: