Gordon: Podrška SAD regionu

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton će tokom posete Balkanu istaći podršku SAD zemljama regiona u evrointegraciji rekao je njen pomoćnik Filip Gordon.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2010.

22:22

Default images

Gordon je na rekao da će državna sekretarka SAD posle posete BiH, Srbiji i Kosovu od 11. do 14. oktobra otići u Brisel gde će sastati s visokim zvaničnicima EU.

Gordon je istakao da će Klintonova podržati sve zemlje regionana putu ka punopravnom članstvu u evropskoj i evroatlantskoj zajednici.

"Državna sekretarka će se sastati s liderima EU u četvrtak i istaći da verujemo da put u članstvo u EU mora biti otvoren za sve te (balkanske) zemlje, očigledno, uz zadovoljavanje strogih kriterijuma, ali to će biti ključ da naprave prave odluke, uključujući međusobna priznanja i saradnju", rekao je Gordon.

Gordon je rekao da će se Klintonova u Beogradu, u utorak 12. oktobra sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, kao i predstavnicima civilnog drištva.

Pomoćnik državnog sekretara za odnose s Evropom rekao je da će Hilari Klinton postaviti pitanje haškog optuženika Ratka Mladića u razgovoru s liderima Srbije.

"Za SAD je i dalje veliki prioritet da Mladić bude priveden pravdi. Sarađivali smo s Beogradom po tom pitanju. Naš utisak je da vlada Srbije ulaže ozbiljne napore da ga pronađe i mi i Tribunal smo ponudili savete kako da to uradi. To je od ključne važnosti za SAD. Verujemo da je i od ključne važnost za vladu Srbije. I uveren sam da vreme nije na Mladićevoj strani", rekao je Gordon.

U sredu, 13. oktobra, Hilari Klinton u Prištini će se sastati s vršiocem dužnosti predsednika Kosova Jakupom Krasnićijem, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skednerom Hisenijem, a potom u Gračanici s predstavnicima Srba u lokalnim vlastima.

Gordon je rekao da će Hilari Klinton sastati s predstavncima Srba izabranim na izborima u organizaciji Prištine, kako bi se upoznala s njihovim viđenjem situacije na Kosovu.

"Od početka smo jasno stavili do znanja da potpuno podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, ali smo takođe ohrabrivali Kosovo da obezbedi da sve etničke grupe budu odgovarajuće predstavljene", rekao je Gordon, objavljeno je na internet strani Stejt departmenta.

Posle Kosova, Hilari Klinton 14. oktobra će biti u Briselu gde će se sastati s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom.

Gordon je rekao da će Klinton u BiH, Srbiji i na Kosovu zabeležiti napredak koji su ostvarile te zemlje i sa zvaničnicima vlada i predstavnicima civilnog društva razmeniti ideje i razmotriti razna pitanja.

On je kazao da SAD očekuju da Beograd i Priština započnu dijalog, koji bi, prema njegovim rečima, mogao biti otežan zbog ostavke predsednika Kosova Famira Sejdiua i mogućih izbora.

"Verujemo da je dijalog zaista pravi način da se (strane) bave praktičnim pitanjima koja treb da udu razrešena među susedima", rekao je Gordon i naveo da je stav Vašingtona da će to biti "razgovori jednakih".

On je naveo da je stav SAD da suverenitet i teritorijalni integritet Kosova moraju biti očuvani, a da pitanje statusa ne bi trebalo da bude na stolu.

"Ni ideja podele ne sme biti na stolu. Naš je stav da bi taj put bio katastrofalan za region. Ako otvorimo vrata raspravi o granicama i promeni granica, to se neće tu zaustaviti i postaviće razna pitanja u regionu. Ali postoji mnogo toga što ove dve zemlje mogu praktično raspraviti što bi poboljšalo živote ljudi u regionu i učinilo ih boljim kanididatima za EU", rekao je Gordon. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: