Peć: Ustoličen patrijarh Irinej

45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, Patrijarh srpski Irinej, svečano je uveden u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 03.10.2010.

10:18

Default images

Posle ustoličenja, patrijarh je pozvao međunarodnu zajednicu da "ne ogreši dušu" kada je reč o statusu Kosova, a sve građane Kosova na mir i zajedništvo.

Svečanosti su pored predsednika Srbije Borisa Tadića prisustvovale brojne diplomate, predstavnici verskih zajednica ali i nekoliko hiljada vernika.

Posle tročasovne liturgije, uz prisustvo nekoliko hiljada vernika koji su stigli iz svih delova Kosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ustoličen je 45. srpski patrijarh. Patrijarh Irinej je poručio da se na Kosovu i Metohiji danas brišu srpski duhovni tragovi i istorijski koreni, i apelovao na međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da osiguraju mir u južnoj srpskoj pokrajini.

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoj imetak, na groblja svojih predaka, na svoje slavne svetinje", poručio je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve se obratio i albanskom narodu na Kosovu i Metohiji pozvavši ga na mir i zajedništvo utemeljene na ljudskoj i božjoj pravdi. "Ovi narodi su vekovima živeli zajedno, zašto ne bi i danas? Zato obraćam im se u ovom svečanom trenutku sa ljubavlju i poštovanjem, ne samo srpskom pravoslavnom narodu Kosova i Metohije, nego i časnom albanskom narodu i svim ovdašnjim žiteljima, pozivamo ih na mir i zajedništvo, uvek temeljeno na božjoj i ljudskoj pravdi", rekao je Irinej.

Ustoličenju patrijarha Irineja prisustvovao je predsednik Boris Tadić, a međunarodnu zajednicu zastupali su šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i šef Euleksa Iv de Kermabon. Prisutan je bio i komandant KFOR-a Erhard Biler.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, posle ustoličenja, da je to veliki dan za Srbiju i čitav srpski narod i da je ponosan što je prisustvovao tom činu.

Tadić je, u zdravici na svečanom ručku poželeo patrijarhu da na "mnogaja ljeta" dostojno vodi Srpsku pravoslavnu crkvu.

Tadić je poručio da je ponosan što je danas u Pećkoj patrijaršiji i što su činu ustoličenja prisustvovali velikodostojnici svih verskih zajednica Srbije.

Za razliku od predsednika Srbije, liderima opozicije Tomislavu Nikoliću i Velimiru Iliću onemogućeno je psisustvo ustoličenju o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Čestitke Zilkića i Hočevara

Među zvanicama su bili i predstavnici brojnih verskih zajednica, između ostalih i reis ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Adem Zilkić je čestitao srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi "veliki dan u kojem je ustoličen, pre svega, veliki čovek".

Zilkić je rekao da je uveren da će patrijarh Irinej svojim iskustvom, znanjem i mudrošću, voditi SPC kao što su to činili i njegovi prethodnici.

"Uveren sam da će upravo patrijarh Irinej promovisati načelo mira, zajedništva, suživota i da će još snažnije učvrstiti saradnju među verskim zajednicama", rekao je Zilkić.
Stanislav Hoèevar (Tanjug)
Nadbiskup Hočevar čestitao je ustoličenje poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

"Ubeđen sam da ćemo svi, poslušni svetom duhu koji vodi istoriju u ovo izvanredno vreme, značajno za sve nas, moći da unapredimo dijalog u korist svih ljudi", rekao je Hočevar.

On je istakao da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa patrijarhom Irinejom, prenosi KIM radio.

Ceremoniji je prisustvovao princ Aleksandar Karađorđević kao i predstavnici diplomatskog kora.

Irinej 45. poglavar SPC

Patrijarh Irinej izabran je 22. januara ove godine, a sutradan je hirotonisan u Sabornoj crkvi u Beogradu. On je na tron patrijarha srpskog izabran "apostolskim žrebom" nakon dve decenije monaškog života.

Patrijarh Irinej je arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko - karlovački i aktuelni episkop niški.

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej.

Inače, poslednji srpski arhiepiskop i prvi srpski patrijarh bio je Sveti Joanikije Drugi. Srpska arhiepiskopija je na Cvete 1346. godine proglašena za Patrijaršiju, a Joanikije koji je postao prvi srpski patrijarh krunisao je cara Dušana.

Nakon krunisanja cara Dušana i proglašenja Peći za "stolicu" Patrijaršije 1346. godine i viševekovne osmanlijske vladavine i ratova, 1920. godine ponovo je uspostavljena Pećka patrijaršija.

Prvi patrijarh koji je u tom zdanju ustoličen nakon njegovog obnavljanja je Dimitrije Pavlović.

Patrijarh Irinej na Svetosavskom tronu zamenio je patrijarha Pavla koji je na toj svetoj dužnosti bio 19 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: