Nedelja, 03.10.2010.

10:18

Peć: Ustoličen patrijarh Irinej

45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, Patrijarh srpski Irinej, svečano je uveden u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor: B92

Peæ: Ustolièen patrijarh Irinej IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

mc

pre 13 godina

Politicari su javne licnosti i UVEK predstavljaju svoju partiju pa zbog toga nisu mogli da idu na Kosovo "kao obicni gradjani" a nisu hteli (jer im se nije stvarno islo) da se jave EULEX koji bi im obezbedio "propusnice'....
A predsednik Srbije je bio prisutan kao predstavnik drzave u kojoj je najzastupljenija konfesija PRAVOSLAVNA...Verovatno je bio prisutan na prijemu kod Hocevara kada je ustolicen Papa jer je Hocevar nadbiskup beogradski i duhovni vodja katolika u Srbiji....

Ateisti, manite se SPC...Ako ne verujete, nemojte da komentarisete aktivnosti SPC i njenih vernika...

iz prve ruke

pre 13 godina

Jedna kratka beleska:
Nisam vernik, ali sam pre nekoliko godina imao cast da upoznam danasnjeg patrijarha Irineja.
Divan covek, sa harizmom vodje, pun energije usprkos godinama, razuman, mudar...
U to ime, molim da se uzdrzimo od a priori negativnog stava prema SPC i ovom trenutku koji je nastavak vekovne tradicije.
Pljujte sutra i zovite ih bradonjama i kako god hocete.
Probajte da danas makar budete dostojanstveni

Zoran

pre 13 godina

Nije uopste vazno sta je Nikolic rekao. Zasto mlatite oko toga? Srbi su pravoslavci i kao takvi su dobili novog patrijarha. To je znacajan dogadjaj za vernike i sve druge koji se prijateljski odnose prema onima koji veruju. Ostavite na stranu politcka orijentisana tupljenja. Njima ovde nije mesto.

Jovan

pre 13 godina

Jedan sam od onih koji su otisli na ustolicenje, i ciji je autobus takodje pogodjen jednom kamenicom. Toliko puta sam vec bio gore, ali zaista Albanci razocarali ste sve... Scena je izgledala sledeca: Cela Pec bila je na nogama. Svi su bili napolju na ulicama i gledali autobuse, koji su prolazili. Od jedne male devojcice koja ima dve tri godine, do nekog dede od sedamdeset svi su nam pokazivali "onaj prst" pokazivali jezik i pretili nam prstima. Sta ce ta deca koja su rodjena verovatno posle proglasenja nezavisnosti meni da prete? Znam da ce se odmah javiti neki i reci, da ali u Peci je pobijeno toliko i toliko Albanaca, spaljeno toliko kuca. Da, a ja cu onda odgovoriti ali u toj istoj Peci od strane tih istih Albanaca ubijeno je toliko Srba i spaljeno njihovih kuca, i tako u krug. Postujem svaku kucu, koja je izgubila svoje najmilije, svaku porodicu koja je izgubila krov nad glavom. Ali ovako se ne iskazuje zaljenje za njima!
Dokle cemo vise da se vrtimo u tim pricama ovi su meni pobili ove kako bismo opravdali nasilje i primitivizam?

bezimena

pre 13 godina

Crkve su prve (ne)političke stranke koje su podelile svet, treba ih zabraniti jer osim podele koju su napravile, služe isključivo za masovno zaglupljivanje naroda!

Petar

pre 13 godina

Pre deset dana,ponavljam deset dana, ovo sam procitao u nekom nasem poslovnom magazinu, lepo covek napisao. Sve je tako, danas se potvrdilo.
„Mili Bože čuda velikoga, kad se sjati na Kosovu vojska...“Za ovakva i slična epska junačenja, pokliče i pozive „u boj za narod svoj“, upiranje prstom u izdajnike zbog kapitulacije i gubitka Kosova, više nema mesta. Odavno je tako, samo što neki političari to neće da prihvate jer ako postanu realni, onda se gubi svaki smisao njihovog delovanja, a mnogi od njih drugo po svoj prilici i ne znaju da rade. U formalno pravnom smislu, usvojenom rezolucijom Srbija nije priznala nezavisnost i državnost Kosova. Faktički međutim, stanje je jednako onoj narodnoj izreci „čije ovce na livadi, njegova i livada“. Možemo mi da verujemo u mitove, da izvikujemo na stadionima „Kosovo je srce Srbije“, ali ne možemo da odemo do Pećke patrijaršije bez da prođemo kontrolni punkt, a on je dugo već praktično isto što i granica. Tamo, na tom punktu, mogu i da nas ne puste da uđemo. U stvarnom životu, ma koliko to zvučalo poražavajuće, jasno je svima nama da „Kosovo je Srbija“ jednostavno nije „sada i ovde“ tačna konstatacija.

zabrinuta

pre 13 godina

Sramota sto su politicari i uopste prisustvovali...njima nije mesto bilo danas u Peci...sram ih bilo oni nisu resili nijedan problem na Kosovu sto se tice gradjana, gde su da vide dali ima gladnih, nezapsljenih i izigranih od strane Srbije..sramote jedne.

Milan

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da neko misli da je ustolicenje patrijarha u Peckoj patrijarsiji zapravo provokacija! Cak i u vesti je napisano da je to tradicija jos od 14. veka! Titula srpskog patrijarha glasi "Arhiepiskop pecki i mitropolit beogradsko-karlovacki". Dakle, on mora biti uveden u presto u Peckoj patrijarsiji. Kao sto je sediste Engleske crkve u Kenterberijskoj katedrali, Francuske crkve u Remskoj katedrali, tako je i nase u Peckoj patrijarsiji.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

Asterix

pre 13 godina

Bolje bi bilo da manje troshe pare ove bradonje i da zaista pomognu narodu u bedi, a ne samo da ih dime tamjanom i praznim prichama, dok im merkaju zaostavshtinu.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

ateista

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoj imetak, na groblja svojih predaka, na svoje slavne svetinje"

Ja sam mislio da ustolicenje nema nista sa politikom. Zar nije on sam trazio da se ovaj akt ne politizira?

Svasta!

vladimir

pre 13 godina

Dobro je doslo pojasnjenje oko uloge Mehmed-pase Sokolovica jer je reporter RTS-a izrekao tesku uvredu na racun Turske drzave i naroda.

Neupucen

pre 13 godina

Za sve vas koji pitate zasto ovaj ili onaj nisu mogli na Kosovo, opozicija bla,bla,bla...
Zato sto jednom, samo jednom treba da pogedamo realno na stvari i kazemo KOSOVO JE NEZAVISNA DRZAVA. Zato. Ko misli drugacije ili je budala ili nas laze namerno, zarad svojih ciljeva.Posto smo provocirali ustolicavanjem patrijarha u stranoj drzavi, zasluzujemo da se blamiramo, samo smo jos jednom pokazali da Kosovo vise nije nase, jer tamo mozemo samo ako nam Albanci to dozvole. Zalosno ali istinito. Jos je zalosnije sto ljudi koji se usude da kazu istinu budu ispljuvani,a oni koji nas lazu da je Kosovo nase, Velja, Voja, Toma, Vucic i ostali budu jos za svoje lazi nagradjeni. Samo sve iluzije se zavrsavaju na granci sa Kosovom, kao i danas.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kad bi Srbija mogla da izvozi svoju politiku i istoriju bila bi to najbogatija zemlja Evrope. Ali na srecu, ovu nasu robu vise niko ne zeli od nas da "kupuje". Ima negde feler, priznacete!

sima

pre 13 godina

Pitam se da li postoji i jedna evropska/demokratska zemlja, a Kosovo -i (Metohija?!)preludira to da bude gde se ovako nesto UOPSTE moze desiti?! Verski, nedan od najvecih, dogadaja za Srpske vernike se politisira ( kosovska odvojenost drzave- crkve/Islama?!) Danas me je duboko sramota da procitam vecinu komentara - pocev od gospodina Karla Marksa, odole, pa , na srecu Markovog fantasticnog izokratanja, HVALA- nesto izgleda da mora da bude OPIUM, i ovog trenutka je to takozvana POLITIKA; politeia- na Grckom znaci-drustvo,drzava JEDNAKIH! E, to nam daje puno pravo da MISLIMO! Srpske DEMOKRATE pozvam da se suoce sa demokratskom ( ako vec nece religioznom) cinjenicom da svako ima pravo-neoutudivo ako nista vise onda BAR KRETANJA!Budu li Nikolic i Ilic ulozili zalbu u Strasburu, ( garantujem )dobijaju sigurno!
Toliko braco, neverujuci Srbi i verujuce komsije, svih boja!

P.S. Moja odluka da pos... pozelim svim Srpskim vernicima OSLOBADANJE od POLITIKE!

Goran

pre 13 godina

Dobili smo i patrijarha ali i jasnu poruku od Evropske unije preko Euleksa. Kosovo nije Srbija i jedino za Srbe ne vazi sloboda veroispovesti.
Iako mislim da su Nikolic i Ilic otisli vise politike radi, a ne vere ( posebno kad je Nikolic u pitanju )voleo bih da vidim da npr. Italija zabrani dolazak Poljaka ili Nemaca u Rim, tj. u Vatikan na nedeljnu misu ili kad se Bira Papa. Pa to im ne bi palo na pamet. Pa to je osnovno pravo koje garantuje povelja Ujedinjenih nacija i konvencije EU. Dakle gospodo shvatite vrlo ozbiljno situaciju i apel samog patrijarha velikim silama. Mi smo trenutno za Ameriku i njihove poslusnike niko i nista, obespravljeni u svemu. A u cemu im uspesno pomazu i najvise Boris Tadic i ostali pioni iz vlasti. Zato u se i u svoje kljuse. Sami se moramo izboriti za bolji zivot, jer nam niko nista nece dati bili mi u EU, gubernija u Rusiji ili deo SAD. Srbija jedino nema alternativu.
Zivela Srbija. Ziveo Kralj. Ziveo patrijarh Irinej i ceo srpski rod.

Vlajko

pre 13 godina

Ovo je divan dan za Srbiju,srpski narod i pravoslavnu crkvu.Sto se tice politicara, zasto nisu dosli autobusom kao ostali vernici nego svojim limuzinama predstavljajuci se kao gradjani.

MUKNAVI

pre 13 godina

Dobro ,zavrseno je i to uktanije ceremonija, koja sve vise i vise putuje u flegma ponasanje naroda jer mu je sve to dosadilo, posto je daleko ono sto je teorija religije..od prakse, u kojoj caruju, kod tih bozijih provajedera, ovozemaljske poslastice a narod im dodje dobro doso, kada ima sta za cerupanje.Bez toga, okrecu od sirotinje glavu, kude ih jer su im dosadni kada im sveto pismo citiraju i prstom pokazuju razliku izmedju njihovog pohlepnog ponasanja i onog sto u pismu ..pise. Posedaju u svoje dzipove i odjezde k` onima koji im ljube ruku i daju pare da sa njima mucketaju i kupuju po Grckoj stanove,provode se i cekaju ..sudnji dan ,u kome ce to sve da "vrate".

Njujorker

pre 13 godina

Makarije Sokolović je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijaršija 1557. godine. Sa trona se povukao 1571, a umro 1574. godine. Porodica Sokolović je iz Pive.
Njegov brat ili bliži srodnik bio je turski veliki vezir Mehmed-paša Sokolović koji je imao zasluge za obnavljanje Pećke patrijaršije. Pre toga ovaj prostor je bio pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Međutim nisu svi prihvatili ovakvo stanje, pogotovo mitropolit smederevski Pavle koji je težio da samostalno upravlja srpskom crkvom. Obnavljanje Pećke patrijaršije 1557. imalo je za cilj da reši stanje raskola i stabilizuje unutrašnje stanje Otomanskog carstva.

Jefimija blagospokoja

pre 13 godina

Srbija i Peć?
Koliko god mi braćo i sestre, ložili u Peći, očevidno je, nema više one vatre i žara. Sve je zagaslo. Bajci bajkino, mitu mitsko. Valja nama (i) dalje živeti, (k)ako ste primetili.

vladimir

pre 13 godina

Mora da su se obradovali u Turskoj ambasadi kada su culi komentatora RTS-a"turci i drugi plackasi"su plackali Pecku patrijarsiju.Nisu valjda svi turci.

vladimir

pre 13 godina

Na ustolicenju je bio ko je trebao da bude.Posebno pozdravljam pristojnost vlasti u Pristini da nikakav problem nije napravljen(koliko sam mogao da vidim)oko prisustva NJEGOVOG KRALJEVSKOG VISOCANSTVA PRINCA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II KARADJORDJEVICA koga je narod posebno pzdrvio uzvicima "ZIVEO KRALJ ALEKSANDAR II"

dedeizam

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta."
Vapaj zednoga u pustinji ostaje samo vapaj, a fatamorgana sa Kosovom oazom bledi. Kraj! Nema vise!

Filosof

pre 13 godina

Molim sve one koji se izjašnjavaju kao ateisti da ne kvare svojim zluradim i politikantskim komentarima ovaj veliki dan nama nepismenima, zavedenima, indoktriniranima, otrovanima i zaostalima. Jednostavno ovaj naslov je jasan i glasi Patrijarh Irinej je ustoličen. Prema tome našem Patrijarhu Irineju želim dug život i da ostane mnogo godina na čelu SPC!

(Vlast)a

pre 13 godina

Pokusaj da se ovo ipak odrzi na nivou verskog i duhovnog, obesmislio je javni servis ciji komentator je vise terao inat, pricao mnogo puta ponovljene price iz istorije, lupetao u vreme pojanja Simvola vere(Credo) i Ocenasa, a nismo saznali ko su visoki duhovni gosti?!I sve to sa dopustenjem i blagoslovom episkopa RRA?! Njegovoj svetosti upucujem jedno AXIOS jer se ipak isticao u ovom moru prizemnosti i jeftinog populizma, a mitropolitu Amfilohiju sam zahvalna na nepripremljenosti i na improvizacijama, izigravanju drugog medju jednakima i domacina u Peci. Cuvar peckog trona me ubedio da mi tu nikako nije bilo mesto. Mnogo vasarskog, mnogo inata i malo tolerancije, dobrog ukusa ... Hvala predstavniku Albanske pravoslavne crkve sto smo culi albanski jezik u zemlji u kojoj je taj jezik vecinski i zvanican.
Ostala je nedoumica:da li je medju svetovnim gostima bio vazniji Konuzin ili nas predsednik Tadic?

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Zalosno je da se na danasnji dan,bavite iskljucivo Nikolicem i Ilicem. Nisu oni i njihove sitne duse uopste vazni!!!
Danas je dan vazan za one ljude koji se osecaju kao vernici,vazan je za SPC, vazno je da prodje u miru.....i da izvucemo neku pouku.
Ateisti bi trebalo ( cisto iz vaspitanja i dobrog ukusa),da se uzdrze od nepopularnih komentara.
Nedelje je , neka setaju sa porodicom ili neka odgledaju neki film.
Pustimo danas verujuce ljude i SPC,da proslavi ovaj vazan dan i budimo tolerantni i umereni u komentarima.

Milan

pre 13 godina

Neko je pitao zasto je Tadic morao da prisustvuje ustolicenju. Prosto zato sto je to neki osnovni vid iskazivanja postovanja jednoj tako znacajnoj instituciji kao sto je SPC, koja ma kakva danas bila, ima neraskidive veze sa srpskom drzavnoscu i nacionalnom svescu. Moderna srpska drzava, svakako je odvojena od crkve - sto je jedino prihvatljivo, ali malo iskazivanje postovanja prema istorijskoj instituciji nije na odmet.

Mirko

pre 13 godina

Neka vernicima SPC ovo ustolicenje donese mir i spokojstvo. Neka iskrenost i postovanje prema bliznjem svom (od komsije nema blizeg, bar ne u prostoru) pobedi nasilje i strah. Strah je uzrok svih manipilacija; strah od sutrasnjice, siromastva, zaborava, rata, promena,... Oni koji nisu vernici ovo ne bi trebalo da tangira, nego bi trebali da pokazu minimum tolerancije (u koju se kunu) i da ne kaljaju ovaj, za veliku vecinu Srba, sveti cin. Blagodarim, onaj sto rece "Politika je opijum za narod!"

Marko

pre 13 godina

"...u pećkim ulicama koje vode ka manastiru bili su izlepljeni plakati sa likom poglavara Srpske pravoslavne crkve i porukama..."

Ovo je uradjeno uz ocigledno aminovanje kosovskih sluzbi, jer je nemoguce da ulice kojim je trebao da prodje patrijarh nisu nadgledane i da je mogao neko da prodje i lepi plakate sa ovakvom sadrzinom.

Prota Mateja

pre 13 godina

Vidim i da se niko od kosovskih komentatora nije osvrnuo na ne samo uvredljive vec pretece poruke poglavaru srpske pravoslavne crkve. Doslo je vreme vrhunskog bezcasca ali i to ce proci.

Leonard

pre 13 godina

Celom srpskom narodu cestitam na Ustolicenje Irineja i nadam se da ce ovaj dogadjaj pomognuti na priblivanju dveju naroda....Nije mi jasno zasto nisu pustili Nikolica i Ilica....Kao albanac smatran da su ilami pravo kao privatna lica da ucestvuju na ovom dogadjaju...Na kraju krajeva ne mogu 2 coveka stvoriti nemire i uznemiravati nekoga...Ipak je to verski dogadjaj i svaki politicar ima pravo da kao vernim ucestvuje u to...Pozdrav svim dobrim ljudima!!!

srdjan

pre 13 godina

Zar se nismo 5.oktobra borili za neka prava, pa i prava opozicije.Sto je problem da odu i lideri opozicije na ustolicenje.Ovih dana se dize velika tenzija u medijima oko toga,kao da je to nesto neprirodno.To je dan kada svi treba da budemo jedinstveni,i to je dogadjaj kome treba da prisustvuje svako ko to zeli.Srbija nije apsolutisticka monarhija,ili bar ne bi trebala da bude to.Predsednik nase zemlje bi trebalo da bude prvi medju jednakima.Zar se na ovaj nacin nije vise izpolitizovalo ustolicenje,nego da je dopusteno opoziciji da ode???

Andro

pre 13 godina

Molim vas da mi neko objasni - zbog čega tačno je potrebno da država Srbija ima predstavnika na ustoličenju patrijarha SPC? Kakve USTAVNE veze imaju država Srbija i SPC? I da li je Boris Tadić ovim činom (kao i nepromišljenom podrškom Miloradu Dodiku koji izjavljuje da Republika Srpska nikad neće biti deo međunarodno priznate države BIH) prekršio Ustav Republike Srbije?

Beqa

pre 13 godina

Naravno da je gosp. Nikolic znao da njega nece pustiti da udje na Kosovo. Covek mislio da time dobije neki politicki poen ali ustvari samo izgubio.

Ivica_KM

pre 13 godina

znaci toma Nikolic koji ima pola Srbije biracko telo nije mogao ni kao gradjanin i vernik da prisustvuje jer ga je zaustavila neka takozvana policija Kosova a sa druge strane Tadic predstavlja Srbiju na ustolicenju ako je Kosmet deo Srbije kako onda moze da predstavlja Srbiju nije mi jasno!?

Marko

pre 13 godina

Ne znam kako ovog Nikolica nije sramota da se prepucava preko jednog ovakvog dogadjaja?? Dobio je sta je znao da ce dobiti na administrativnoj liniji i sta mu trebaju ove medijske provokacije?? Bruka i sramota i prava slika Tomislava Nikolica!

Muka mi je od skandal-majstora

pre 13 godina

Bas bi bilo cudno da radikali i slicni ne naprave neki skandal i pokusaju sebe da predstave kao mucenike i uberu jos koji poen kod raznih dusebriznika. Ko Vam je kriv-sto se lepo niste najavili kao i ostali, sledeci put/kroz koju deceniju ako Vas i nesto bude ostalo, smirite zivce i informisite se o protokolu.

casper

pre 13 godina

J kao Albanaci cestitam nasim komsijama Srbima na Usolicenje Patrijarha, i jako mije drago da dolazak vernika potice bez incidenata, jer to je znak da na Kosovu ima slobode kretanja.

Pecanin

pre 13 godina

Ja sam protiv politizacije ovog dogadaja, ali nemam nista ako dodje vernici. Ne znam zasto najavleni 10000 a ode su kamoli 2000!Nikolic, Kostunica ili Tadic su politicar a ne vernici!!!

agim

pre 13 godina

Srpska napredna stranka se pita kako je moguće da je predsednik Srbije dobrodošao na teritoriju koju kontrolišu Albanci i Euleks, a srpskim opozicionim liderima je zabranjeno bilo kakvo kretanje na teritoriji Kosova.
Evo vam odgovora ako se pitate. Tadic je trazio DOZVOLU od vlade Hashima Thaqija da UDJE u Kosovo i naravno ju je dobio.Nikolic nije trazio dozvolu(jer jos sanja da je kosovo srbija) i naravno ne moze da udje bez dozvole.Eulex samo PROSLEDUJE zahteve za dozvole boravka KOSOVSKIM institucijama koje donose odluku ko se pusta a ko ne na teritoriju svoje Drzave.Ovaj moj odgovor ZNAJU i Nikolic i svi ostali ali se prave ludi.

amstel

pre 13 godina

Nikolić tamo nije išao kao običan građanin, nego je išao da reklamira svoju stranku i sebe kao večitog predsednika umesto predsednika. Drago mi je što ga nisu pustili. Ja na Kosovo idem kao običan građanin i nikad nisam imao problema, Nikolić tamo nikada nije bio kao običan građanin.

amstel

pre 13 godina

Nikolić tamo nije išao kao običan građanin, nego je išao da reklamira svoju stranku i sebe kao večitog predsednika umesto predsednika. Drago mi je što ga nisu pustili. Ja na Kosovo idem kao običan građanin i nikad nisam imao problema, Nikolić tamo nikada nije bio kao običan građanin.

agim

pre 13 godina

Srpska napredna stranka se pita kako je moguće da je predsednik Srbije dobrodošao na teritoriju koju kontrolišu Albanci i Euleks, a srpskim opozicionim liderima je zabranjeno bilo kakvo kretanje na teritoriji Kosova.
Evo vam odgovora ako se pitate. Tadic je trazio DOZVOLU od vlade Hashima Thaqija da UDJE u Kosovo i naravno ju je dobio.Nikolic nije trazio dozvolu(jer jos sanja da je kosovo srbija) i naravno ne moze da udje bez dozvole.Eulex samo PROSLEDUJE zahteve za dozvole boravka KOSOVSKIM institucijama koje donose odluku ko se pusta a ko ne na teritoriju svoje Drzave.Ovaj moj odgovor ZNAJU i Nikolic i svi ostali ali se prave ludi.

casper

pre 13 godina

J kao Albanaci cestitam nasim komsijama Srbima na Usolicenje Patrijarha, i jako mije drago da dolazak vernika potice bez incidenata, jer to je znak da na Kosovu ima slobode kretanja.

Marko

pre 13 godina

Ne znam kako ovog Nikolica nije sramota da se prepucava preko jednog ovakvog dogadjaja?? Dobio je sta je znao da ce dobiti na administrativnoj liniji i sta mu trebaju ove medijske provokacije?? Bruka i sramota i prava slika Tomislava Nikolica!

Beqa

pre 13 godina

Naravno da je gosp. Nikolic znao da njega nece pustiti da udje na Kosovo. Covek mislio da time dobije neki politicki poen ali ustvari samo izgubio.

Muka mi je od skandal-majstora

pre 13 godina

Bas bi bilo cudno da radikali i slicni ne naprave neki skandal i pokusaju sebe da predstave kao mucenike i uberu jos koji poen kod raznih dusebriznika. Ko Vam je kriv-sto se lepo niste najavili kao i ostali, sledeci put/kroz koju deceniju ako Vas i nesto bude ostalo, smirite zivce i informisite se o protokolu.

Pecanin

pre 13 godina

Ja sam protiv politizacije ovog dogadaja, ali nemam nista ako dodje vernici. Ne znam zasto najavleni 10000 a ode su kamoli 2000!Nikolic, Kostunica ili Tadic su politicar a ne vernici!!!

Leonard

pre 13 godina

Celom srpskom narodu cestitam na Ustolicenje Irineja i nadam se da ce ovaj dogadjaj pomognuti na priblivanju dveju naroda....Nije mi jasno zasto nisu pustili Nikolica i Ilica....Kao albanac smatran da su ilami pravo kao privatna lica da ucestvuju na ovom dogadjaju...Na kraju krajeva ne mogu 2 coveka stvoriti nemire i uznemiravati nekoga...Ipak je to verski dogadjaj i svaki politicar ima pravo da kao vernim ucestvuje u to...Pozdrav svim dobrim ljudima!!!

Andro

pre 13 godina

Molim vas da mi neko objasni - zbog čega tačno je potrebno da država Srbija ima predstavnika na ustoličenju patrijarha SPC? Kakve USTAVNE veze imaju država Srbija i SPC? I da li je Boris Tadić ovim činom (kao i nepromišljenom podrškom Miloradu Dodiku koji izjavljuje da Republika Srpska nikad neće biti deo međunarodno priznate države BIH) prekršio Ustav Republike Srbije?

Marko

pre 13 godina

"...u pećkim ulicama koje vode ka manastiru bili su izlepljeni plakati sa likom poglavara Srpske pravoslavne crkve i porukama..."

Ovo je uradjeno uz ocigledno aminovanje kosovskih sluzbi, jer je nemoguce da ulice kojim je trebao da prodje patrijarh nisu nadgledane i da je mogao neko da prodje i lepi plakate sa ovakvom sadrzinom.

Prota Mateja

pre 13 godina

Vidim i da se niko od kosovskih komentatora nije osvrnuo na ne samo uvredljive vec pretece poruke poglavaru srpske pravoslavne crkve. Doslo je vreme vrhunskog bezcasca ali i to ce proci.

Milan

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da neko misli da je ustolicenje patrijarha u Peckoj patrijarsiji zapravo provokacija! Cak i u vesti je napisano da je to tradicija jos od 14. veka! Titula srpskog patrijarha glasi "Arhiepiskop pecki i mitropolit beogradsko-karlovacki". Dakle, on mora biti uveden u presto u Peckoj patrijarsiji. Kao sto je sediste Engleske crkve u Kenterberijskoj katedrali, Francuske crkve u Remskoj katedrali, tako je i nase u Peckoj patrijarsiji.

Milan

pre 13 godina

Neko je pitao zasto je Tadic morao da prisustvuje ustolicenju. Prosto zato sto je to neki osnovni vid iskazivanja postovanja jednoj tako znacajnoj instituciji kao sto je SPC, koja ma kakva danas bila, ima neraskidive veze sa srpskom drzavnoscu i nacionalnom svescu. Moderna srpska drzava, svakako je odvojena od crkve - sto je jedino prihvatljivo, ali malo iskazivanje postovanja prema istorijskoj instituciji nije na odmet.

Neupucen

pre 13 godina

Za sve vas koji pitate zasto ovaj ili onaj nisu mogli na Kosovo, opozicija bla,bla,bla...
Zato sto jednom, samo jednom treba da pogedamo realno na stvari i kazemo KOSOVO JE NEZAVISNA DRZAVA. Zato. Ko misli drugacije ili je budala ili nas laze namerno, zarad svojih ciljeva.Posto smo provocirali ustolicavanjem patrijarha u stranoj drzavi, zasluzujemo da se blamiramo, samo smo jos jednom pokazali da Kosovo vise nije nase, jer tamo mozemo samo ako nam Albanci to dozvole. Zalosno ali istinito. Jos je zalosnije sto ljudi koji se usude da kazu istinu budu ispljuvani,a oni koji nas lazu da je Kosovo nase, Velja, Voja, Toma, Vucic i ostali budu jos za svoje lazi nagradjeni. Samo sve iluzije se zavrsavaju na granci sa Kosovom, kao i danas.

Filosof

pre 13 godina

Molim sve one koji se izjašnjavaju kao ateisti da ne kvare svojim zluradim i politikantskim komentarima ovaj veliki dan nama nepismenima, zavedenima, indoktriniranima, otrovanima i zaostalima. Jednostavno ovaj naslov je jasan i glasi Patrijarh Irinej je ustoličen. Prema tome našem Patrijarhu Irineju želim dug život i da ostane mnogo godina na čelu SPC!

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Zalosno je da se na danasnji dan,bavite iskljucivo Nikolicem i Ilicem. Nisu oni i njihove sitne duse uopste vazni!!!
Danas je dan vazan za one ljude koji se osecaju kao vernici,vazan je za SPC, vazno je da prodje u miru.....i da izvucemo neku pouku.
Ateisti bi trebalo ( cisto iz vaspitanja i dobrog ukusa),da se uzdrze od nepopularnih komentara.
Nedelje je , neka setaju sa porodicom ili neka odgledaju neki film.
Pustimo danas verujuce ljude i SPC,da proslavi ovaj vazan dan i budimo tolerantni i umereni u komentarima.

Ivica_KM

pre 13 godina

znaci toma Nikolic koji ima pola Srbije biracko telo nije mogao ni kao gradjanin i vernik da prisustvuje jer ga je zaustavila neka takozvana policija Kosova a sa druge strane Tadic predstavlja Srbiju na ustolicenju ako je Kosmet deo Srbije kako onda moze da predstavlja Srbiju nije mi jasno!?

srdjan

pre 13 godina

Zar se nismo 5.oktobra borili za neka prava, pa i prava opozicije.Sto je problem da odu i lideri opozicije na ustolicenje.Ovih dana se dize velika tenzija u medijima oko toga,kao da je to nesto neprirodno.To je dan kada svi treba da budemo jedinstveni,i to je dogadjaj kome treba da prisustvuje svako ko to zeli.Srbija nije apsolutisticka monarhija,ili bar ne bi trebala da bude to.Predsednik nase zemlje bi trebalo da bude prvi medju jednakima.Zar se na ovaj nacin nije vise izpolitizovalo ustolicenje,nego da je dopusteno opoziciji da ode???

(Vlast)a

pre 13 godina

Pokusaj da se ovo ipak odrzi na nivou verskog i duhovnog, obesmislio je javni servis ciji komentator je vise terao inat, pricao mnogo puta ponovljene price iz istorije, lupetao u vreme pojanja Simvola vere(Credo) i Ocenasa, a nismo saznali ko su visoki duhovni gosti?!I sve to sa dopustenjem i blagoslovom episkopa RRA?! Njegovoj svetosti upucujem jedno AXIOS jer se ipak isticao u ovom moru prizemnosti i jeftinog populizma, a mitropolitu Amfilohiju sam zahvalna na nepripremljenosti i na improvizacijama, izigravanju drugog medju jednakima i domacina u Peci. Cuvar peckog trona me ubedio da mi tu nikako nije bilo mesto. Mnogo vasarskog, mnogo inata i malo tolerancije, dobrog ukusa ... Hvala predstavniku Albanske pravoslavne crkve sto smo culi albanski jezik u zemlji u kojoj je taj jezik vecinski i zvanican.
Ostala je nedoumica:da li je medju svetovnim gostima bio vazniji Konuzin ili nas predsednik Tadic?

ateista

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoj imetak, na groblja svojih predaka, na svoje slavne svetinje"

Ja sam mislio da ustolicenje nema nista sa politikom. Zar nije on sam trazio da se ovaj akt ne politizira?

Svasta!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kad bi Srbija mogla da izvozi svoju politiku i istoriju bila bi to najbogatija zemlja Evrope. Ali na srecu, ovu nasu robu vise niko ne zeli od nas da "kupuje". Ima negde feler, priznacete!

Goran

pre 13 godina

Dobili smo i patrijarha ali i jasnu poruku od Evropske unije preko Euleksa. Kosovo nije Srbija i jedino za Srbe ne vazi sloboda veroispovesti.
Iako mislim da su Nikolic i Ilic otisli vise politike radi, a ne vere ( posebno kad je Nikolic u pitanju )voleo bih da vidim da npr. Italija zabrani dolazak Poljaka ili Nemaca u Rim, tj. u Vatikan na nedeljnu misu ili kad se Bira Papa. Pa to im ne bi palo na pamet. Pa to je osnovno pravo koje garantuje povelja Ujedinjenih nacija i konvencije EU. Dakle gospodo shvatite vrlo ozbiljno situaciju i apel samog patrijarha velikim silama. Mi smo trenutno za Ameriku i njihove poslusnike niko i nista, obespravljeni u svemu. A u cemu im uspesno pomazu i najvise Boris Tadic i ostali pioni iz vlasti. Zato u se i u svoje kljuse. Sami se moramo izboriti za bolji zivot, jer nam niko nista nece dati bili mi u EU, gubernija u Rusiji ili deo SAD. Srbija jedino nema alternativu.
Zivela Srbija. Ziveo Kralj. Ziveo patrijarh Irinej i ceo srpski rod.

Mirko

pre 13 godina

Neka vernicima SPC ovo ustolicenje donese mir i spokojstvo. Neka iskrenost i postovanje prema bliznjem svom (od komsije nema blizeg, bar ne u prostoru) pobedi nasilje i strah. Strah je uzrok svih manipilacija; strah od sutrasnjice, siromastva, zaborava, rata, promena,... Oni koji nisu vernici ovo ne bi trebalo da tangira, nego bi trebali da pokazu minimum tolerancije (u koju se kunu) i da ne kaljaju ovaj, za veliku vecinu Srba, sveti cin. Blagodarim, onaj sto rece "Politika je opijum za narod!"

Asterix

pre 13 godina

Bolje bi bilo da manje troshe pare ove bradonje i da zaista pomognu narodu u bedi, a ne samo da ih dime tamjanom i praznim prichama, dok im merkaju zaostavshtinu.

dedeizam

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta."
Vapaj zednoga u pustinji ostaje samo vapaj, a fatamorgana sa Kosovom oazom bledi. Kraj! Nema vise!

vladimir

pre 13 godina

Mora da su se obradovali u Turskoj ambasadi kada su culi komentatora RTS-a"turci i drugi plackasi"su plackali Pecku patrijarsiju.Nisu valjda svi turci.

Njujorker

pre 13 godina

Makarije Sokolović je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijaršija 1557. godine. Sa trona se povukao 1571, a umro 1574. godine. Porodica Sokolović je iz Pive.
Njegov brat ili bliži srodnik bio je turski veliki vezir Mehmed-paša Sokolović koji je imao zasluge za obnavljanje Pećke patrijaršije. Pre toga ovaj prostor je bio pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Međutim nisu svi prihvatili ovakvo stanje, pogotovo mitropolit smederevski Pavle koji je težio da samostalno upravlja srpskom crkvom. Obnavljanje Pećke patrijaršije 1557. imalo je za cilj da reši stanje raskola i stabilizuje unutrašnje stanje Otomanskog carstva.

bezimena

pre 13 godina

Crkve su prve (ne)političke stranke koje su podelile svet, treba ih zabraniti jer osim podele koju su napravile, služe isključivo za masovno zaglupljivanje naroda!

vladimir

pre 13 godina

Na ustolicenju je bio ko je trebao da bude.Posebno pozdravljam pristojnost vlasti u Pristini da nikakav problem nije napravljen(koliko sam mogao da vidim)oko prisustva NJEGOVOG KRALJEVSKOG VISOCANSTVA PRINCA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II KARADJORDJEVICA koga je narod posebno pzdrvio uzvicima "ZIVEO KRALJ ALEKSANDAR II"

Vlajko

pre 13 godina

Ovo je divan dan za Srbiju,srpski narod i pravoslavnu crkvu.Sto se tice politicara, zasto nisu dosli autobusom kao ostali vernici nego svojim limuzinama predstavljajuci se kao gradjani.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

Petar

pre 13 godina

Pre deset dana,ponavljam deset dana, ovo sam procitao u nekom nasem poslovnom magazinu, lepo covek napisao. Sve je tako, danas se potvrdilo.
„Mili Bože čuda velikoga, kad se sjati na Kosovu vojska...“Za ovakva i slična epska junačenja, pokliče i pozive „u boj za narod svoj“, upiranje prstom u izdajnike zbog kapitulacije i gubitka Kosova, više nema mesta. Odavno je tako, samo što neki političari to neće da prihvate jer ako postanu realni, onda se gubi svaki smisao njihovog delovanja, a mnogi od njih drugo po svoj prilici i ne znaju da rade. U formalno pravnom smislu, usvojenom rezolucijom Srbija nije priznala nezavisnost i državnost Kosova. Faktički međutim, stanje je jednako onoj narodnoj izreci „čije ovce na livadi, njegova i livada“. Možemo mi da verujemo u mitove, da izvikujemo na stadionima „Kosovo je srce Srbije“, ali ne možemo da odemo do Pećke patrijaršije bez da prođemo kontrolni punkt, a on je dugo već praktično isto što i granica. Tamo, na tom punktu, mogu i da nas ne puste da uđemo. U stvarnom životu, ma koliko to zvučalo poražavajuće, jasno je svima nama da „Kosovo je Srbija“ jednostavno nije „sada i ovde“ tačna konstatacija.

zabrinuta

pre 13 godina

Sramota sto su politicari i uopste prisustvovali...njima nije mesto bilo danas u Peci...sram ih bilo oni nisu resili nijedan problem na Kosovu sto se tice gradjana, gde su da vide dali ima gladnih, nezapsljenih i izigranih od strane Srbije..sramote jedne.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

Jefimija blagospokoja

pre 13 godina

Srbija i Peć?
Koliko god mi braćo i sestre, ložili u Peći, očevidno je, nema više one vatre i žara. Sve je zagaslo. Bajci bajkino, mitu mitsko. Valja nama (i) dalje živeti, (k)ako ste primetili.

vladimir

pre 13 godina

Dobro je doslo pojasnjenje oko uloge Mehmed-pase Sokolovica jer je reporter RTS-a izrekao tesku uvredu na racun Turske drzave i naroda.

Jovan

pre 13 godina

Jedan sam od onih koji su otisli na ustolicenje, i ciji je autobus takodje pogodjen jednom kamenicom. Toliko puta sam vec bio gore, ali zaista Albanci razocarali ste sve... Scena je izgledala sledeca: Cela Pec bila je na nogama. Svi su bili napolju na ulicama i gledali autobuse, koji su prolazili. Od jedne male devojcice koja ima dve tri godine, do nekog dede od sedamdeset svi su nam pokazivali "onaj prst" pokazivali jezik i pretili nam prstima. Sta ce ta deca koja su rodjena verovatno posle proglasenja nezavisnosti meni da prete? Znam da ce se odmah javiti neki i reci, da ali u Peci je pobijeno toliko i toliko Albanaca, spaljeno toliko kuca. Da, a ja cu onda odgovoriti ali u toj istoj Peci od strane tih istih Albanaca ubijeno je toliko Srba i spaljeno njihovih kuca, i tako u krug. Postujem svaku kucu, koja je izgubila svoje najmilije, svaku porodicu koja je izgubila krov nad glavom. Ali ovako se ne iskazuje zaljenje za njima!
Dokle cemo vise da se vrtimo u tim pricama ovi su meni pobili ove kako bismo opravdali nasilje i primitivizam?

sima

pre 13 godina

Pitam se da li postoji i jedna evropska/demokratska zemlja, a Kosovo -i (Metohija?!)preludira to da bude gde se ovako nesto UOPSTE moze desiti?! Verski, nedan od najvecih, dogadaja za Srpske vernike se politisira ( kosovska odvojenost drzave- crkve/Islama?!) Danas me je duboko sramota da procitam vecinu komentara - pocev od gospodina Karla Marksa, odole, pa , na srecu Markovog fantasticnog izokratanja, HVALA- nesto izgleda da mora da bude OPIUM, i ovog trenutka je to takozvana POLITIKA; politeia- na Grckom znaci-drustvo,drzava JEDNAKIH! E, to nam daje puno pravo da MISLIMO! Srpske DEMOKRATE pozvam da se suoce sa demokratskom ( ako vec nece religioznom) cinjenicom da svako ima pravo-neoutudivo ako nista vise onda BAR KRETANJA!Budu li Nikolic i Ilic ulozili zalbu u Strasburu, ( garantujem )dobijaju sigurno!
Toliko braco, neverujuci Srbi i verujuce komsije, svih boja!

P.S. Moja odluka da pos... pozelim svim Srpskim vernicima OSLOBADANJE od POLITIKE!

iz prve ruke

pre 13 godina

Jedna kratka beleska:
Nisam vernik, ali sam pre nekoliko godina imao cast da upoznam danasnjeg patrijarha Irineja.
Divan covek, sa harizmom vodje, pun energije usprkos godinama, razuman, mudar...
U to ime, molim da se uzdrzimo od a priori negativnog stava prema SPC i ovom trenutku koji je nastavak vekovne tradicije.
Pljujte sutra i zovite ih bradonjama i kako god hocete.
Probajte da danas makar budete dostojanstveni

MUKNAVI

pre 13 godina

Dobro ,zavrseno je i to uktanije ceremonija, koja sve vise i vise putuje u flegma ponasanje naroda jer mu je sve to dosadilo, posto je daleko ono sto je teorija religije..od prakse, u kojoj caruju, kod tih bozijih provajedera, ovozemaljske poslastice a narod im dodje dobro doso, kada ima sta za cerupanje.Bez toga, okrecu od sirotinje glavu, kude ih jer su im dosadni kada im sveto pismo citiraju i prstom pokazuju razliku izmedju njihovog pohlepnog ponasanja i onog sto u pismu ..pise. Posedaju u svoje dzipove i odjezde k` onima koji im ljube ruku i daju pare da sa njima mucketaju i kupuju po Grckoj stanove,provode se i cekaju ..sudnji dan ,u kome ce to sve da "vrate".

Zoran

pre 13 godina

Nije uopste vazno sta je Nikolic rekao. Zasto mlatite oko toga? Srbi su pravoslavci i kao takvi su dobili novog patrijarha. To je znacajan dogadjaj za vernike i sve druge koji se prijateljski odnose prema onima koji veruju. Ostavite na stranu politcka orijentisana tupljenja. Njima ovde nije mesto.

mc

pre 13 godina

Politicari su javne licnosti i UVEK predstavljaju svoju partiju pa zbog toga nisu mogli da idu na Kosovo "kao obicni gradjani" a nisu hteli (jer im se nije stvarno islo) da se jave EULEX koji bi im obezbedio "propusnice'....
A predsednik Srbije je bio prisutan kao predstavnik drzave u kojoj je najzastupljenija konfesija PRAVOSLAVNA...Verovatno je bio prisutan na prijemu kod Hocevara kada je ustolicen Papa jer je Hocevar nadbiskup beogradski i duhovni vodja katolika u Srbiji....

Ateisti, manite se SPC...Ako ne verujete, nemojte da komentarisete aktivnosti SPC i njenih vernika...

agim

pre 13 godina

Srpska napredna stranka se pita kako je moguće da je predsednik Srbije dobrodošao na teritoriju koju kontrolišu Albanci i Euleks, a srpskim opozicionim liderima je zabranjeno bilo kakvo kretanje na teritoriji Kosova.
Evo vam odgovora ako se pitate. Tadic je trazio DOZVOLU od vlade Hashima Thaqija da UDJE u Kosovo i naravno ju je dobio.Nikolic nije trazio dozvolu(jer jos sanja da je kosovo srbija) i naravno ne moze da udje bez dozvole.Eulex samo PROSLEDUJE zahteve za dozvole boravka KOSOVSKIM institucijama koje donose odluku ko se pusta a ko ne na teritoriju svoje Drzave.Ovaj moj odgovor ZNAJU i Nikolic i svi ostali ali se prave ludi.

casper

pre 13 godina

J kao Albanaci cestitam nasim komsijama Srbima na Usolicenje Patrijarha, i jako mije drago da dolazak vernika potice bez incidenata, jer to je znak da na Kosovu ima slobode kretanja.

Andro

pre 13 godina

Molim vas da mi neko objasni - zbog čega tačno je potrebno da država Srbija ima predstavnika na ustoličenju patrijarha SPC? Kakve USTAVNE veze imaju država Srbija i SPC? I da li je Boris Tadić ovim činom (kao i nepromišljenom podrškom Miloradu Dodiku koji izjavljuje da Republika Srpska nikad neće biti deo međunarodno priznate države BIH) prekršio Ustav Republike Srbije?

Ivica_KM

pre 13 godina

znaci toma Nikolic koji ima pola Srbije biracko telo nije mogao ni kao gradjanin i vernik da prisustvuje jer ga je zaustavila neka takozvana policija Kosova a sa druge strane Tadic predstavlja Srbiju na ustolicenju ako je Kosmet deo Srbije kako onda moze da predstavlja Srbiju nije mi jasno!?

amstel

pre 13 godina

Nikolić tamo nije išao kao običan građanin, nego je išao da reklamira svoju stranku i sebe kao večitog predsednika umesto predsednika. Drago mi je što ga nisu pustili. Ja na Kosovo idem kao običan građanin i nikad nisam imao problema, Nikolić tamo nikada nije bio kao običan građanin.

Pecanin

pre 13 godina

Ja sam protiv politizacije ovog dogadaja, ali nemam nista ako dodje vernici. Ne znam zasto najavleni 10000 a ode su kamoli 2000!Nikolic, Kostunica ili Tadic su politicar a ne vernici!!!

vladimir

pre 13 godina

Na ustolicenju je bio ko je trebao da bude.Posebno pozdravljam pristojnost vlasti u Pristini da nikakav problem nije napravljen(koliko sam mogao da vidim)oko prisustva NJEGOVOG KRALJEVSKOG VISOCANSTVA PRINCA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II KARADJORDJEVICA koga je narod posebno pzdrvio uzvicima "ZIVEO KRALJ ALEKSANDAR II"

Asterix

pre 13 godina

Bolje bi bilo da manje troshe pare ove bradonje i da zaista pomognu narodu u bedi, a ne samo da ih dime tamjanom i praznim prichama, dok im merkaju zaostavshtinu.

Goran

pre 13 godina

Dobili smo i patrijarha ali i jasnu poruku od Evropske unije preko Euleksa. Kosovo nije Srbija i jedino za Srbe ne vazi sloboda veroispovesti.
Iako mislim da su Nikolic i Ilic otisli vise politike radi, a ne vere ( posebno kad je Nikolic u pitanju )voleo bih da vidim da npr. Italija zabrani dolazak Poljaka ili Nemaca u Rim, tj. u Vatikan na nedeljnu misu ili kad se Bira Papa. Pa to im ne bi palo na pamet. Pa to je osnovno pravo koje garantuje povelja Ujedinjenih nacija i konvencije EU. Dakle gospodo shvatite vrlo ozbiljno situaciju i apel samog patrijarha velikim silama. Mi smo trenutno za Ameriku i njihove poslusnike niko i nista, obespravljeni u svemu. A u cemu im uspesno pomazu i najvise Boris Tadic i ostali pioni iz vlasti. Zato u se i u svoje kljuse. Sami se moramo izboriti za bolji zivot, jer nam niko nista nece dati bili mi u EU, gubernija u Rusiji ili deo SAD. Srbija jedino nema alternativu.
Zivela Srbija. Ziveo Kralj. Ziveo patrijarh Irinej i ceo srpski rod.

ateista

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoj imetak, na groblja svojih predaka, na svoje slavne svetinje"

Ja sam mislio da ustolicenje nema nista sa politikom. Zar nije on sam trazio da se ovaj akt ne politizira?

Svasta!

bezimena

pre 13 godina

Crkve su prve (ne)političke stranke koje su podelile svet, treba ih zabraniti jer osim podele koju su napravile, služe isključivo za masovno zaglupljivanje naroda!

Neupucen

pre 13 godina

Za sve vas koji pitate zasto ovaj ili onaj nisu mogli na Kosovo, opozicija bla,bla,bla...
Zato sto jednom, samo jednom treba da pogedamo realno na stvari i kazemo KOSOVO JE NEZAVISNA DRZAVA. Zato. Ko misli drugacije ili je budala ili nas laze namerno, zarad svojih ciljeva.Posto smo provocirali ustolicavanjem patrijarha u stranoj drzavi, zasluzujemo da se blamiramo, samo smo jos jednom pokazali da Kosovo vise nije nase, jer tamo mozemo samo ako nam Albanci to dozvole. Zalosno ali istinito. Jos je zalosnije sto ljudi koji se usude da kazu istinu budu ispljuvani,a oni koji nas lazu da je Kosovo nase, Velja, Voja, Toma, Vucic i ostali budu jos za svoje lazi nagradjeni. Samo sve iluzije se zavrsavaju na granci sa Kosovom, kao i danas.

dedeizam

pre 13 godina

"Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta."
Vapaj zednoga u pustinji ostaje samo vapaj, a fatamorgana sa Kosovom oazom bledi. Kraj! Nema vise!

Beqa

pre 13 godina

Naravno da je gosp. Nikolic znao da njega nece pustiti da udje na Kosovo. Covek mislio da time dobije neki politicki poen ali ustvari samo izgubio.

Filosof

pre 13 godina

Molim sve one koji se izjašnjavaju kao ateisti da ne kvare svojim zluradim i politikantskim komentarima ovaj veliki dan nama nepismenima, zavedenima, indoktriniranima, otrovanima i zaostalima. Jednostavno ovaj naslov je jasan i glasi Patrijarh Irinej je ustoličen. Prema tome našem Patrijarhu Irineju želim dug život i da ostane mnogo godina na čelu SPC!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kad bi Srbija mogla da izvozi svoju politiku i istoriju bila bi to najbogatija zemlja Evrope. Ali na srecu, ovu nasu robu vise niko ne zeli od nas da "kupuje". Ima negde feler, priznacete!

Marko

pre 13 godina

Ne znam kako ovog Nikolica nije sramota da se prepucava preko jednog ovakvog dogadjaja?? Dobio je sta je znao da ce dobiti na administrativnoj liniji i sta mu trebaju ove medijske provokacije?? Bruka i sramota i prava slika Tomislava Nikolica!

Prota Mateja

pre 13 godina

Vidim i da se niko od kosovskih komentatora nije osvrnuo na ne samo uvredljive vec pretece poruke poglavaru srpske pravoslavne crkve. Doslo je vreme vrhunskog bezcasca ali i to ce proci.

Muka mi je od skandal-majstora

pre 13 godina

Bas bi bilo cudno da radikali i slicni ne naprave neki skandal i pokusaju sebe da predstave kao mucenike i uberu jos koji poen kod raznih dusebriznika. Ko Vam je kriv-sto se lepo niste najavili kao i ostali, sledeci put/kroz koju deceniju ako Vas i nesto bude ostalo, smirite zivce i informisite se o protokolu.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

Leonard

pre 13 godina

Celom srpskom narodu cestitam na Ustolicenje Irineja i nadam se da ce ovaj dogadjaj pomognuti na priblivanju dveju naroda....Nije mi jasno zasto nisu pustili Nikolica i Ilica....Kao albanac smatran da su ilami pravo kao privatna lica da ucestvuju na ovom dogadjaju...Na kraju krajeva ne mogu 2 coveka stvoriti nemire i uznemiravati nekoga...Ipak je to verski dogadjaj i svaki politicar ima pravo da kao vernim ucestvuje u to...Pozdrav svim dobrim ljudima!!!

srdjan

pre 13 godina

Zar se nismo 5.oktobra borili za neka prava, pa i prava opozicije.Sto je problem da odu i lideri opozicije na ustolicenje.Ovih dana se dize velika tenzija u medijima oko toga,kao da je to nesto neprirodno.To je dan kada svi treba da budemo jedinstveni,i to je dogadjaj kome treba da prisustvuje svako ko to zeli.Srbija nije apsolutisticka monarhija,ili bar ne bi trebala da bude to.Predsednik nase zemlje bi trebalo da bude prvi medju jednakima.Zar se na ovaj nacin nije vise izpolitizovalo ustolicenje,nego da je dopusteno opoziciji da ode???

Marko

pre 13 godina

"...u pećkim ulicama koje vode ka manastiru bili su izlepljeni plakati sa likom poglavara Srpske pravoslavne crkve i porukama..."

Ovo je uradjeno uz ocigledno aminovanje kosovskih sluzbi, jer je nemoguce da ulice kojim je trebao da prodje patrijarh nisu nadgledane i da je mogao neko da prodje i lepi plakate sa ovakvom sadrzinom.

ekonomista realist

pre 13 godina

Danas su u Peci udareni temelji srpskog (religiozno-hodocasnickog) turizma na Kosovu. Profitirace svi. Srbija duhovno a Kosovo materijalno. Amen!

(Vlast)a

pre 13 godina

Pokusaj da se ovo ipak odrzi na nivou verskog i duhovnog, obesmislio je javni servis ciji komentator je vise terao inat, pricao mnogo puta ponovljene price iz istorije, lupetao u vreme pojanja Simvola vere(Credo) i Ocenasa, a nismo saznali ko su visoki duhovni gosti?!I sve to sa dopustenjem i blagoslovom episkopa RRA?! Njegovoj svetosti upucujem jedno AXIOS jer se ipak isticao u ovom moru prizemnosti i jeftinog populizma, a mitropolitu Amfilohiju sam zahvalna na nepripremljenosti i na improvizacijama, izigravanju drugog medju jednakima i domacina u Peci. Cuvar peckog trona me ubedio da mi tu nikako nije bilo mesto. Mnogo vasarskog, mnogo inata i malo tolerancije, dobrog ukusa ... Hvala predstavniku Albanske pravoslavne crkve sto smo culi albanski jezik u zemlji u kojoj je taj jezik vecinski i zvanican.
Ostala je nedoumica:da li je medju svetovnim gostima bio vazniji Konuzin ili nas predsednik Tadic?

sima

pre 13 godina

Pitam se da li postoji i jedna evropska/demokratska zemlja, a Kosovo -i (Metohija?!)preludira to da bude gde se ovako nesto UOPSTE moze desiti?! Verski, nedan od najvecih, dogadaja za Srpske vernike se politisira ( kosovska odvojenost drzave- crkve/Islama?!) Danas me je duboko sramota da procitam vecinu komentara - pocev od gospodina Karla Marksa, odole, pa , na srecu Markovog fantasticnog izokratanja, HVALA- nesto izgleda da mora da bude OPIUM, i ovog trenutka je to takozvana POLITIKA; politeia- na Grckom znaci-drustvo,drzava JEDNAKIH! E, to nam daje puno pravo da MISLIMO! Srpske DEMOKRATE pozvam da se suoce sa demokratskom ( ako vec nece religioznom) cinjenicom da svako ima pravo-neoutudivo ako nista vise onda BAR KRETANJA!Budu li Nikolic i Ilic ulozili zalbu u Strasburu, ( garantujem )dobijaju sigurno!
Toliko braco, neverujuci Srbi i verujuce komsije, svih boja!

P.S. Moja odluka da pos... pozelim svim Srpskim vernicima OSLOBADANJE od POLITIKE!

Jefimija blagospokoja

pre 13 godina

Srbija i Peć?
Koliko god mi braćo i sestre, ložili u Peći, očevidno je, nema više one vatre i žara. Sve je zagaslo. Bajci bajkino, mitu mitsko. Valja nama (i) dalje živeti, (k)ako ste primetili.

Petar

pre 13 godina

Pre deset dana,ponavljam deset dana, ovo sam procitao u nekom nasem poslovnom magazinu, lepo covek napisao. Sve je tako, danas se potvrdilo.
„Mili Bože čuda velikoga, kad se sjati na Kosovu vojska...“Za ovakva i slična epska junačenja, pokliče i pozive „u boj za narod svoj“, upiranje prstom u izdajnike zbog kapitulacije i gubitka Kosova, više nema mesta. Odavno je tako, samo što neki političari to neće da prihvate jer ako postanu realni, onda se gubi svaki smisao njihovog delovanja, a mnogi od njih drugo po svoj prilici i ne znaju da rade. U formalno pravnom smislu, usvojenom rezolucijom Srbija nije priznala nezavisnost i državnost Kosova. Faktički međutim, stanje je jednako onoj narodnoj izreci „čije ovce na livadi, njegova i livada“. Možemo mi da verujemo u mitove, da izvikujemo na stadionima „Kosovo je srce Srbije“, ali ne možemo da odemo do Pećke patrijaršije bez da prođemo kontrolni punkt, a on je dugo već praktično isto što i granica. Tamo, na tom punktu, mogu i da nas ne puste da uđemo. U stvarnom životu, ma koliko to zvučalo poražavajuće, jasno je svima nama da „Kosovo je Srbija“ jednostavno nije „sada i ovde“ tačna konstatacija.

vladimir

pre 13 godina

Mora da su se obradovali u Turskoj ambasadi kada su culi komentatora RTS-a"turci i drugi plackasi"su plackali Pecku patrijarsiju.Nisu valjda svi turci.

MUKNAVI

pre 13 godina

Dobro ,zavrseno je i to uktanije ceremonija, koja sve vise i vise putuje u flegma ponasanje naroda jer mu je sve to dosadilo, posto je daleko ono sto je teorija religije..od prakse, u kojoj caruju, kod tih bozijih provajedera, ovozemaljske poslastice a narod im dodje dobro doso, kada ima sta za cerupanje.Bez toga, okrecu od sirotinje glavu, kude ih jer su im dosadni kada im sveto pismo citiraju i prstom pokazuju razliku izmedju njihovog pohlepnog ponasanja i onog sto u pismu ..pise. Posedaju u svoje dzipove i odjezde k` onima koji im ljube ruku i daju pare da sa njima mucketaju i kupuju po Grckoj stanove,provode se i cekaju ..sudnji dan ,u kome ce to sve da "vrate".

Milan

pre 13 godina

Prosto je neverovatno da neko misli da je ustolicenje patrijarha u Peckoj patrijarsiji zapravo provokacija! Cak i u vesti je napisano da je to tradicija jos od 14. veka! Titula srpskog patrijarha glasi "Arhiepiskop pecki i mitropolit beogradsko-karlovacki". Dakle, on mora biti uveden u presto u Peckoj patrijarsiji. Kao sto je sediste Engleske crkve u Kenterberijskoj katedrali, Francuske crkve u Remskoj katedrali, tako je i nase u Peckoj patrijarsiji.

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Zalosno je da se na danasnji dan,bavite iskljucivo Nikolicem i Ilicem. Nisu oni i njihove sitne duse uopste vazni!!!
Danas je dan vazan za one ljude koji se osecaju kao vernici,vazan je za SPC, vazno je da prodje u miru.....i da izvucemo neku pouku.
Ateisti bi trebalo ( cisto iz vaspitanja i dobrog ukusa),da se uzdrze od nepopularnih komentara.
Nedelje je , neka setaju sa porodicom ili neka odgledaju neki film.
Pustimo danas verujuce ljude i SPC,da proslavi ovaj vazan dan i budimo tolerantni i umereni u komentarima.

Vlajko

pre 13 godina

Ovo je divan dan za Srbiju,srpski narod i pravoslavnu crkvu.Sto se tice politicara, zasto nisu dosli autobusom kao ostali vernici nego svojim limuzinama predstavljajuci se kao gradjani.

Milan

pre 13 godina

Neko je pitao zasto je Tadic morao da prisustvuje ustolicenju. Prosto zato sto je to neki osnovni vid iskazivanja postovanja jednoj tako znacajnoj instituciji kao sto je SPC, koja ma kakva danas bila, ima neraskidive veze sa srpskom drzavnoscu i nacionalnom svescu. Moderna srpska drzava, svakako je odvojena od crkve - sto je jedino prihvatljivo, ali malo iskazivanje postovanja prema istorijskoj instituciji nije na odmet.

vladimir

pre 13 godina

Dobro je doslo pojasnjenje oko uloge Mehmed-pase Sokolovica jer je reporter RTS-a izrekao tesku uvredu na racun Turske drzave i naroda.

zabrinuta

pre 13 godina

Sramota sto su politicari i uopste prisustvovali...njima nije mesto bilo danas u Peci...sram ih bilo oni nisu resili nijedan problem na Kosovu sto se tice gradjana, gde su da vide dali ima gladnih, nezapsljenih i izigranih od strane Srbije..sramote jedne.

Mirko

pre 13 godina

Neka vernicima SPC ovo ustolicenje donese mir i spokojstvo. Neka iskrenost i postovanje prema bliznjem svom (od komsije nema blizeg, bar ne u prostoru) pobedi nasilje i strah. Strah je uzrok svih manipilacija; strah od sutrasnjice, siromastva, zaborava, rata, promena,... Oni koji nisu vernici ovo ne bi trebalo da tangira, nego bi trebali da pokazu minimum tolerancije (u koju se kunu) i da ne kaljaju ovaj, za veliku vecinu Srba, sveti cin. Blagodarim, onaj sto rece "Politika je opijum za narod!"

iz prve ruke

pre 13 godina

Jedna kratka beleska:
Nisam vernik, ali sam pre nekoliko godina imao cast da upoznam danasnjeg patrijarha Irineja.
Divan covek, sa harizmom vodje, pun energije usprkos godinama, razuman, mudar...
U to ime, molim da se uzdrzimo od a priori negativnog stava prema SPC i ovom trenutku koji je nastavak vekovne tradicije.
Pljujte sutra i zovite ih bradonjama i kako god hocete.
Probajte da danas makar budete dostojanstveni

Jovan

pre 13 godina

Jedan sam od onih koji su otisli na ustolicenje, i ciji je autobus takodje pogodjen jednom kamenicom. Toliko puta sam vec bio gore, ali zaista Albanci razocarali ste sve... Scena je izgledala sledeca: Cela Pec bila je na nogama. Svi su bili napolju na ulicama i gledali autobuse, koji su prolazili. Od jedne male devojcice koja ima dve tri godine, do nekog dede od sedamdeset svi su nam pokazivali "onaj prst" pokazivali jezik i pretili nam prstima. Sta ce ta deca koja su rodjena verovatno posle proglasenja nezavisnosti meni da prete? Znam da ce se odmah javiti neki i reci, da ali u Peci je pobijeno toliko i toliko Albanaca, spaljeno toliko kuca. Da, a ja cu onda odgovoriti ali u toj istoj Peci od strane tih istih Albanaca ubijeno je toliko Srba i spaljeno njihovih kuca, i tako u krug. Postujem svaku kucu, koja je izgubila svoje najmilije, svaku porodicu koja je izgubila krov nad glavom. Ali ovako se ne iskazuje zaljenje za njima!
Dokle cemo vise da se vrtimo u tim pricama ovi su meni pobili ove kako bismo opravdali nasilje i primitivizam?

Njujorker

pre 13 godina

Makarije Sokolović je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijaršija 1557. godine. Sa trona se povukao 1571, a umro 1574. godine. Porodica Sokolović je iz Pive.
Njegov brat ili bliži srodnik bio je turski veliki vezir Mehmed-paša Sokolović koji je imao zasluge za obnavljanje Pećke patrijaršije. Pre toga ovaj prostor je bio pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Međutim nisu svi prihvatili ovakvo stanje, pogotovo mitropolit smederevski Pavle koji je težio da samostalno upravlja srpskom crkvom. Obnavljanje Pećke patrijaršije 1557. imalo je za cilj da reši stanje raskola i stabilizuje unutrašnje stanje Otomanskog carstva.

Zoran

pre 13 godina

Nije uopste vazno sta je Nikolic rekao. Zasto mlatite oko toga? Srbi su pravoslavci i kao takvi su dobili novog patrijarha. To je znacajan dogadjaj za vernike i sve druge koji se prijateljski odnose prema onima koji veruju. Ostavite na stranu politcka orijentisana tupljenja. Njima ovde nije mesto.

mc

pre 13 godina

Politicari su javne licnosti i UVEK predstavljaju svoju partiju pa zbog toga nisu mogli da idu na Kosovo "kao obicni gradjani" a nisu hteli (jer im se nije stvarno islo) da se jave EULEX koji bi im obezbedio "propusnice'....
A predsednik Srbije je bio prisutan kao predstavnik drzave u kojoj je najzastupljenija konfesija PRAVOSLAVNA...Verovatno je bio prisutan na prijemu kod Hocevara kada je ustolicen Papa jer je Hocevar nadbiskup beogradski i duhovni vodja katolika u Srbiji....

Ateisti, manite se SPC...Ako ne verujete, nemojte da komentarisete aktivnosti SPC i njenih vernika...