Šutanovac: Ubuduće 36.000 vojnika

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je planirano da Vojska Srbije ima 36.000 profesionalaca i još 2.000 onih koji dobrovoljno služe vojsku.

Izvor: B92

Petak, 01.10.2010.

17:37

Default images

Ministar je izjavio da je Srbija ukidanjem obaveznog služenja vojske dobila savremeni sistem odbrane sa profesionalnim vojnicima.

On je dodao da se tom odlukom materijalizuje posle deset godina obećanje DOS-a i da Srbija dobija savremeni odbrambeni sistem u kome će Vojska Srbije biti potpuno profesionalizovana

Ministar odbrane je istakao da se danas Srbija "svrstava u onaj red zemalja koji imaju savremenu, modernu, jaku i brzu vojsku".

"Želeo bih da čestitam svima koji su u tome učestvovali od ministara koji su bili pre mene do današnjeg kolegijuma koji je to uradio u poslednje dve godine", rekao je on.

On je naglasio da je to urađeno "imajući u vidu da smo već u septembru imali odziv od preko 98 odsto što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo".

"Duboko verujemo da će u sledećim godinama takođe biti veoma visok nivo onih koji žele da dobrovoljno služe vojni rok i da na taj način steknu određena znanja i veštine koje ne mogu u civilstvu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je dodao i da je kadrovskim planom definisano da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju 36.000 pripadnika kao i još dve hiljade onih koji će biti na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Vlada Srbije juče je donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka budu upućivani samo oni koji to žele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: