Francuska: Otišla druga grupa Roma

U Bugarsku se vratila druga grupa Roma koji su proterani iz Francuske.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

13:33

Default images

Istovremeno, zvanični Pariz obratio se nekim zemljama EU u pokušaju da se nađe zajedničko rešenje ovog problema, javile su danas agencije.

Prema izveštaju bugarske agencije BTA, sinoć se u Bugarsku vratila grupa od 13 Roma, u kojoj je bilo i dece. U ovoj fazi očekuje se da će biti vraćeno ukupno 40 pripadnika tog naroda, koji su poreklom iz Bugarske.

Francuske vlasti su poslednjih dana uskratile gostroprimstvo i mnogim Romima koji su poreklom iz Rumunije.

Francuska vlada je odlučila da protera Rome, uglavnom poreklom iz Rumunije i Bugarske, koji ilegalno borave u toj zemlji i koji se bave kriminalom.

Koliko će se do kraja ove akcije Roma naći na udaru to u ovoj fazi još nije jasno.

Pariz je zatražio podršku EU za svoju odluku o proterivanju Roma.

Kako prenosi nemački radio "Dojče vele", francuski ministar za imigraciju Erik Beson pozvao je ministre unutrašnjih poslova Italije, Velike Britanije, Nemačke i Španije na razgovor naredne sednice. Na tom sastanku bi trebalo da se zauzme zajednički stav o vraćanju siromašnih imigranata u zemlje porekla iz EU.

U Parizu su najavili da će, u skladu sa svojim zakonima , nastaviti da vraćaju Rome u istočnu Evropu, upkos kritikama i zabrinutosti u tim zemljama i u Evropskoj komisiji, jer se to kosi sa slobodom kretanja unutar EU.

Najavljuju se nova zatvaranja ilegalnih romskih naselja i do kraja meseca biće proterano još 300 pripadnika tog naroda, izjavio je francuski ministar Ortefe, prenose agencije.

Podsetimo, zvanična deportacija Roma počela je 19. avgusta, kada je prva grupa avionom odletela za Bukurešt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: