Holandija:900 prijava za sveštenike

Komisija za istraživanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj zajednici u Holandiji dobila je 900 prijava od sredine marta do danas.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

16:54

Default images

"Oko 900 prijava dolazi uglavnom od žrtava, ali i od rođaka žrtava koji su nas kontaktirali", rekao je agenciji Frans pres portparol te komisije Gert Jan Ferhoh.

Pripreme za istragu, koja je zvanično počela, "obavljaju se od sredine marta", dodao je Ferhoh i precizirao da je komisija "od tog trenutka počela da dobija prijave" protiv sveštenika za seksualno zlostavljanje.

Biskupska konferencija Holandije i konferencija holandskih verskih instituta najavila je 9. marta sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o umešanosti katoličkih sveštenika u seksualno zlostavljanje dece.

Seksualno zlostavljanje obuhvata period "od 1945. do danas", rekao je Ferhoh.

Kosultativna biskupska komisija "Pomoć i pravo", osnovana 1995. godine za pružanje pomoći žrtvama koje su katolički sveštenici seksualno zlostavljali, dobila je od početka marta 1.600 prijava, rekao je agenciji Frans pres portparol komisije Ben Spekman.

Katoličku crkvu poslednjih godina potresaju skandali zbog seksualnog zlostavljanja i pedofilije u koje su umešani sveštenici širom sveta, posebno u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Nemačkoj i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: