Otkrivena zvezda sa 7 planeta?

Međunarodni tim astronoma tvrdi da je otkrio zvezdu nalik Suncu, sa 7 planeta, od kojih bi jedna mogla biti i najmanja ikad pronađena van Sunčevog sistema.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

14:51

Default images

Ukoliko istraživanje bude potvrđeno, planetarni sistem oko HD 10180 mogao bi da bude dosad najveći koji su astronomi otkrili.

Zvezda je smeštena u južnom sazvežđu Hidre i udaljena je 127 svetlosnih godina od Zemlje, saopštila je Evropska južna opservatorija (ESO).

Astronomi tvrde i da je malo verovatno da i na jednoj od planeta koje se kreću oko HD 10180 ima života.

Planete su ili prevelike ili prevruće, a po veličini variraju od onih nalik Saturnu, do onih nalik Zemlji.

Astronomi navode, takođe, da je udaljenost planeta od matične zvezde slična onoj u našem Sunčevom sistemu.

"Najverovatnije smo pronašli sistem sa najviše do sada otkrivenih planeta. Ovo neverovatno otkriće ukazuje da ulazimo u novu eru istraživanja egzoplaneta, odnosno proučavanja složenih planetarnih sistema, a ne samo pojedinih planeta", rekao je Kristof Lovis sa univerziteta u Ženevi, autor studije objavljene u časopisu "Astronomija i astrofizika".

On je naveo da će istraživanja planetarnog kretanja u novootkrivenom sistemu otkriti složene gravitacijske interakcije između planeta i omogućiti uvid u dugoročne evolucije sistema.

Istraživanje je plod šestogodišnjeg rada. Astronomi su koristili HARPS spektograf, pričvršćen na 3,6 metara veliki teleskop u La Stili u Čileu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: