"Srbolek" po osmi put štrajkuje

Radnici “Srboleka” štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. Zbog štrajka ugroženo snabdevanje nitroglicerinom.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

10:02

Default images

Osmi put u poslednje dve godine radnici farmaceutske kompanije “Srboolek” štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i sociajalnog.

Zaustavljena je proizvodnja, čime je dovedeno u pitanje redovno snabdevanje tržista lekom nitroglicerin, koji kod nas jedino proizvodi “Srbolek”.

Direktor kompanije niški biznismen Jovica Stefanović, zvani Nini, poznat široj javnosti po spornoj privatizaciji Jugoremedije, u javnosti se još nije oglasio.

Na avgustovskih 30 stepeni, u krugu fabrike i na ulici ispred ulaza u zgradu “Srboleka”, oko 50-ak radnika ponovo štrajkuje. Zahtevi su im isti kao i prethodnih sedam puta.

“Nema plate, nema doprinosa, nemamo socijalno…”

“Nijednu platu da dobijemo bez štrajka! Tri meseca kao radimo i neda platu, i posle toga obavezno moramo da štrajkujemo.”

“Imamo problem, znači veliki. Nije plaćena dugo ni voda, ni struja, grejanje nemamo već dve godine u firmi. Znači, šta je, radnici sami čuvaju robu i sirovine u ovoj firmi. Niko drugi! Njega to ne zanima.”

“Nismo mi krivi što će biti nestašice verovatno nitroglicerina, i tih lekova koji su strateški na tržištu i koji imaju jako dobru prođu. Mi toga koliko god da napravimo, to će se prodati. Međutim, prodaće gazda Jovica Stefanović Nini, staviće u svoje džepove i neće uplatiti ni dinar nikada na račun.”

Predstavnik štrajkačkog odbora, Tomislav Grubić, izjavio je ranije danas za B92 da je radnicima bio zabranjen ulaz na pregovore i da je zato zato propala četvrta runda razgovora.

“Angažovano je privatno obezbeđenje vlasnika, oni su nama zabranili da uđemo u pregovore iako je miriteljka iz Agencije za mirno rešavanje sporova bila u zgradi i pozvala nas uredno da dođemo”, rekao je on.

U pregovore radnika i poslodavca uključila se i agencija za mirno rešavanje sporova. Do sada je obavljeno nekoliko razgovora, ali bez rezultata, jer se direktor Jovica Stefanović nije pojavio ni na jednom.

“Pregovori mogu da traju i više rundi i više dana, mogu da se oduže dokle god postoji neka šansa za uspeh. Mi se nadamo da će do petka miritelj izaći sa svojim predlogom, saslušavši obe strane i da će nam tri dana dati rok za izjašnjenje”, očekuje Grubić.

Ako obe strane prihvate sporazum, on je prihvaćen, objašnjava on, a ako jedna strana odbije, tu se završava proces mirenja.

“Kako trenutno stoje stvari, stavovi su nam udaljeni. Nama se nudi nešto minimalno. Mi tražimo kompletno rešenje situacije u firmi, videćemo kako će se završiti”, dodao je Grubić.

B92 ni posle više pokušaja nije uspeo da dođe do direktiora “Srboleka” Jovice Stefanovića čije se ime inače vezuje i za spornu privatizaciju zrenjaninske farmaceutske kuće “Jugoremedija”.

Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da je niški biznismen u slučaju “Srboleka” primenio isti recept kao kod “Jugoremedije”, koja je dovedena na ivicu stečaja. Mali akcionari “Jugoremedije”, uspeli su sudskim putem da ponište spornu privatizaciju.

“Radi se jednostavno o privatizacijama, o tipičnim privatizacijama koje su bile netransparentne, koje su bile štetne i pogubne, kojih ima na hiljade u srpskoj privredi. Znači, gde se ne vrši kontrola porekla novca, gde se ne bira vlasnik, pravi vlasnik koji ima za cilj da unapredi preduzeće, nego koji preduzeće kupuje iz raznih špekulativnih pobuda”, podseća Šuković.

Stanišić je oko 25 posto akcija “Srboleka” kupio krajem 2005, u periodu kada je poslovanje ove kompanije bilo relativno uspešno.

Stanje na bankovnom računu se od tada značajno promenilo. Ova kompanija sada je u blokadi preko 150 miliona dinara.

Osim Stefanovića, nešto više od 24 posto vlasništva “Srboleka” u rukama je preduzeća “Invej”, biznismena Predraga Rankovića Peconija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: