Oluje haraju Srednjom Evropom

Sedam osoba je nastradalo u poplavama u Češkoj, Poljskoj i Nemačkoj izazvanim jakim nevremenom, u Slovačkoj veliki prekidi u snabdevanju električnom energijom.

Izvor: B92

Subota, 07.08.2010.

17:22

Default images

Tri osobe su poginule a jedna se vodi kao nestala u lokalnim poplavama koje su zahvatile sever Češke, saopštila je spasilačka služba regiona Liberec.

U istočnom nemačkom gradu Nojkirhenu u blizini češke granice policija je pronašla jednu ženu (72), njenog supruga (74) i još jednog muškarca (63) koji su se udavili u podrumu zgrade u kojoj su stanovali.

Snažna oluja pogodila je i Poljsku, a zbog obilnih padavina u Varšavi su poplavljene mnoge kuće, putevi i jedna bolnica. Grad Bogatinija je potpuno odsečcen. Nekoliko kuća u tom gradu je srušeno, a kako lokalni mediji izveštavaju nastradala je najmanje jedna osoba.

Portparolka češke spasilačke službe Lenka Moravcova je izjavila da su žrtve tri muškarca koji su se udavili u oblasti na granici sa Poljskom i Nemačkom, prenela je agencija AP.

Blizu 1.000 ljudi je evakuisano, a u spasavanju stanovnika gradova Hrastava i Fridland učestvovali su vojska i policija koji su helikopterima skupljali ljude sa krovova njihovih kuća.

Veliki broj kuća i automobila je uništen, a hiljade domaćinstava je ostalo bez struje.

Lokalni putevi i pruge su zatvoreni pošto su se reke izlile iz korita.

Češki premijer Petr Nečas je izjavio da je vlada spremna da pomogne, a ministar odbrane Aleksandr Vondra i ministar unutrašnjih poslova Jon Radek obišli su pogođeno područje, kako bi koordinisali spasilačke napore.

U borbi sa poplavama učestvuje 700 vatrogasaca kojima pomažu nemačke kolege. Evakuisana su i tri dečija kampa.

Metereolozi upozoravaju da se ne očekuje prestanak padavina do nedelje.

Snažno nevreme pogodilo je i susednu Slovačku, gde su jaki vetrovi lomili grane i drveće i u noći između petka i subote izazvali prekid struje širom istočne Slovačke, saopštila je portparolka elektroenergetske kompanije VSE Andrea Danihelova.

Ona je rekla da su najteže pogođena područja Košica, južni Zemplin, Prakovečka dolina i oblast Rožnave i dodala da su ekipe VSE bile na terenu celu noć i da je struja uspostavljena tek u ranim jutarnjim časovima, prenela je agencija TASR.

Poljska se još oporavlja od poplava krajem proleća, u kojima je život izgubilo više od 20 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: