Njujork: Džamija kod srušenih kula

Gradska vlast Njujorka indirektno je omogućila izgradnju islamskog centra i džamije nedaleko od ostataka Svetskog trgovinskog centra.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

19:14

Default images

Čuvene kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra srušene su u terorističkim napadu islamskih esktremista 2001. godine.

Njujorška Komisija za očuvanje zgrada od kulturnog i istorijskog značaja je odbila da kao status istorijskog značaja da jednoj zgradi čime bi ono bila zaštićena, te ne bi mogla biti pretvorena u islamski centar i džamiju.

Komisija je tom odlukom automatski dala odobrenje jednoj verskoj grupi da tu zgradu staru 152 godine pretvori u Centar islamske zajednice, nedaleko od mesta gde su ekstremisti Al Kaide 11. septembra 2001. godine srušili dva putnička aviona, usmrtivši dve hiljade ljudi.

Gradski i državni zvaničnici i jedne nevladine organizacije za borbu protiv antisemitizma i zaštitu građanskih prava, poslednjih nedelja su se protivili izgradnji džamije na tom mestu, smatrajući da se
time pokazuje nepoštovanje uspomene na žrtve 11. septembra.

Međutim, gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg podržava izgradnju džamije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: