Kamen temeljac za most Zemun-Borča

U Zemunu je danas položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča, u koji će biti uloženo 170 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

17:37

Default images

Kamen temeljac za Most prijateljstva Srbije i Kine položili su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Tadić je pre polaganja kamena temeljca kazao da će izgradnja mosta početi u aprilu 2011. godine, a da je planirano da radovi budu zaršeni u proleće 2014.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naveo da će most biti dug 1,5 kilometara i da će biti izgrađene i pristupne saobraćajnice ukupne dužine oko 22 kilometara.

"Most će biti garant prijateljstva Srbije i Kine", rekao je Tadić i naveo da će izgradnja mosta Zemun-Borča imati veliki značaj za Beograd i celu Srbiju.

"Izgradnja infrastrukture je najbolji načina za zapošljavanje", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da će "izgradnjom mosta od Zemuna do Borče, Beograd ponovo zakoračiti na drugu obalu Dunava gde će se graditi novi stanovi i poslovni objekti".

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je rekao da se nada da će most biti završen u planiranom roku.

On je naveo da je trgovinska razmena Srbije i Kine bila 450 miliona dolara u 2008. godini, a da je u prošloj godini smanjena zbog ekonomske krize, ali nije precizirao koliko.

Vu je ocenio i da je obim trgovinske razmene Srbije i Kine mali i u neravnoteži, a da ekonomske odnose karakterišu i nizak nivo investicija i slaba saradnja preduzeća.

Kako je kazao, zbog toga postoji značajan potencijal za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine.

"Kineska vlada će ohrabriti velika preduzeća da ulažu u Srbija", kazao je Vu i naveo da su srpska preduzeća dobrodošla u Kini.

On je rekao da očekuje da će vlade Srbije i Kine stvoriti povoljne uslove za investicije i mogućnosti za saradnju preduzeća.

Ranije je najavljeno da će most Zemun-Borča graditi kineska kompanija “Čajna road and bridž korporejšn” (China Road and Bridge Corporation - CRBC), a 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske “Eksim” (Exim) banke.

Preostalih 15 odsto ta investicije vredne 170 miliona evra biće finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.

Polaganju kamena temeljca za most preko Dunava prisustvovali su i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, većina ministara i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Srbija i Kina su tokom Tadićeve posete Pekingu u avgustu 2009. godine potpisale sporazum o strateškom partnerstvu.

O ovoj temi možete čitati i u rubrici Biz.

Potpisano više međudržavnih sporazuma

Predstavnici delegacija Kine i Vlade Srbije potpisali su danas u Skupštini Srbije nekoliko sporazuma o saradnji i kreditiranju.

Predsednik kineske “Eksim” banke Li Ruog i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o preferencijalnom potrošačkom kreditu za most Zemun-Borča.

Osim toga, oni su potpisali i Sporazum o koncesionom zajmu Srbiji za projekat sistema provere kontejnera/vozila.
Sastanak kluba prijateljstva Srbije i Kine (Tanjug)
Memorandum o razumevanju o obostranom osnivanju kulturnih centara potpisali su zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Guanđa i ministar kulture Nebojša Bradić.

Potpisana je i Razmena note između Srbije i Kine o nepovratnoj pomoći Srbiji, kao i Okvirni sporazum vlada dveju zemalja o obezbeđivanju koncesionog zajma za Srbiju.

Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua potpisao je s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem Memorandum o razumevanju u oblasti zdravlja i medicine.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i delegacija kineskog parlamenta doputovali su danas u trodnevnu posetu Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: